Bir işte başarısız olunca ne yapmalı ?

Bengu

New member
12 Mar 2024
521
0
0
Başarısızlık: Herkesin Korktuğu Ama Aslında Öyle Korkulacak Bir Şey Olmayan Bir Deneyim

Hayat bir yolculuk, ama bazen yolculukta sadece bir çukura düşeriz, kafamız yere çarpar ve “Eyvah, başarısız oldum!” diye bağırırız. Hadi kabul edelim, hepimizin hayatında en az bir kere bu hissi tattığı anlar olmuştur. O anlarda sanki dünya üzerinde en başarısız insan sizmişsiniz gibi hissedersiniz, değil mi? Ama işin komik tarafı, başarısızlık aslında yalnızca bir geçiş noktasıdır. Ne demişler? "Başarısız olmak, başarılı olmanın bir parçasıdır." Tabii ki bu söz, sosyal medyada pek sevilen ‘gelişim koçları’ tarafından sıkça paylaşılır ama bu kez gerçekten ne anlama geldiğini anlamaya çalışalım.

Peki, bir işte başarısız olduktan sonra ne yapmalı? Hadi biraz eğlenceli bir açıdan yaklaşalım, çünkü sonuçta hepimiz bir şekilde ‘battık’ ve şimdi bu çamuru temizlemeye çalışıyoruz. Gülünç, ama bir o kadar da gerçek!

1. Adım: Kendi İroninizi Kucaklayın

Başarısızlık, genellikle korkutucu bir şey olarak görülür. Ama aslında bir işin ya da projede başarısız olmak, şunları düşünmek için harika bir fırsattır: “Bunu nasıl böyle yapabilirim?” ve “Ne kadar eğlenceli bir şekilde başarısız oldum!” Gülmek, hem ruh halinizi iyileştirir hem de olayın dramatikliğinden sıyrılmanıza yardımcı olur. Başarısızlık, ‘en kötü şey’ gibi görünse de aslında gelişim için bir şanstır. İroniyle başa çıkmak, bir nevi sürecin içindeki acıyı daha tolera edilebilir hale getirebilir.

Biraz mizahi bir örnek vermek gerekirse, bir arkadaşım geçen hafta kendini Instagram’da büyük bir girişimci gibi tanıtmıştı. Tam olarak 24 saat sonra, yaptığı işin aslında çok da etkili olmadığını fark etti. Neyse ki, bu durumun içinde eğlenceli tarafları da vardı. Bir yandan yeni bir strateji geliştirmek için fikirler üretirken, diğer yandan “Instagram’da ne kadar profesyonel görünsem de gerçeklik farklı!” diye gülüyordu. Sonuçta, başarısızlık anı, dönüştürülebilir bir deneyim oldu.

2. Adım: Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: "Hadi, Hemen Şu Problemi Çözeyim!"

Erkeklerin genellikle çözüm odaklı bir yaklaşımla başarı ve başarısızlıkla yüzleştiği doğrudur. Yani, bir şeyin yanlış gittiğini fark ettiklerinde, hemen harekete geçip çözüm bulma arayışına girerler. Hadi, bir örnek üzerinden gidelim: Farz edelim ki, iş yerinde büyük bir projede başarısız oldunuz. Bir erkek, bu durumda önce şu soruları sorar: “Bunu nasıl daha iyi yapabilirim?” ve “Hangi kaynakları kullanabilirim?” Yani, her şeyin hemen düzelmesini isteyen bir yaklaşım sergiler.

Tabii, bu yaklaşım bazen gerçeklikten uzaklaşma ya da durumu göz ardı etme eğiliminde olabilir. Ancak çözüm odaklılık, uzun vadede verimli olabilir. Strateji geliştirme, adım adım ilerleme ve her başarısızlığın bir fırsat olduğunu görme, erkeklerin tipik bir yaklaşımıdır. Ama yine de bazen her soruna hemen çözüm aramak, biraz aceleci olabilir, değil mi? "Peki ama, gerçekten daha hızlı çözüm bulmam gerekip gerekmiyor?" sorusunu da sormak gerek.

3. Adım: Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşımı: "Hadi Biraz Konuşalım ve Duyguları Düşünelim!"

Kadınlar, bir başarısızlıkla karşılaştıklarında, genellikle durumu önce empatik bir şekilde değerlendirirler. Yani, duygusal taraflarını işin içine katarak, nasıl hissettiklerini ve bu başarısızlığın onları nasıl etkilediğini tartışırlar. Bu bazen, problemin duygusal yönlerini anlamaya yönelik bir yaklaşım olabilir. “Başarısızlık hissi” kadar değerli bir şey yoktur, çünkü bunu anlamak, kişisel gelişimin de bir parçasıdır. Kadınlar, bazen bir sorun hakkında daha fazla konuşmayı tercih ederler; duygusal paylaşımlar ve destek, onların stresle başa çıkmalarına yardımcı olabilir.

Bir arkadaşımın hikayesini örnek vereyim: Geçen ay işinde büyük bir projede başarısız oldu ve “Bunu yapamam, o kadar yetersiz hissediyorum!” diye konuştu. Ama kısa bir süre sonra, bu başarısızlık üzerine düşündü, arkadaşlarıyla paylaşımlarda bulundu ve bir yandan da "Bunu bir dahaki sefere nasıl daha iyi yaparım?" sorusunu sorarak çözüm arayışına girdi. Bu süreç, sadece çözüm bulmayı değil, aynı zamanda kişisel olarak nasıl gelişebileceğini anlamayı da içeriyordu. Duygusal yönü anlamak, çözüm odaklı yaklaşım kadar önemli olabilir.

4. Adım: Başarısızlık, Bir Deneyim Olarak Kabul Edin!

Her başarısızlık, bir ders niteliği taşır. Ve bu ders, sadece “Ne yanlış gitti?” sorusuna odaklanmakla kalmaz, aynı zamanda “Neden bu kadar kötü hissettim?” sorusunu da içerir. Bu, büyümek için bir fırsattır. Kendi hata ve eksikliklerimizi kabul etmek, kendimize ve başkalarına karşı daha şefkatli olmamıza yardımcı olur. Yani, başarısızlık sadece kötü bir şey değildir. Bu, aslında kişisel gelişim yolculuğunun bir parçasıdır.

Ve unutmayın, bazen başarısızlık da neşeyle kabul edilebilir. Kendinize karşı nazik olun, gülün ve hatta bazen “Vay be, nasıl başarısız oldum!” diyerek bu deneyimi bir kutlama haline getirin.

Sonuç: Başarısızlık, Hayatın En Eğlenceli Parçalarından Biri!

Sonuç olarak, başarısızlık kaçınılmazdır, ama korkutucu değil. Hem erkeklerin çözüm odaklı, hem de kadınların empatik ve ilişkisel yaklaşımları, başarısızlıkla başa çıkmanın farklı yollarıdır. Ne olursa olsun, başarısızlık sadece bir aşamadır. Bu aşamada, nasıl tepki verdiğiniz önemli! Gülümseyin, ders alın, kendinizi geliştirin ve bir dahaki sefere daha güçlü bir şekilde devam edin. Peki, sizin en büyük başarısızlığınız neydi ve ondan nasıl ders aldınız?