Beşeri umran ne demek ?

Aylin

New member
9 Mar 2024
252
0
0
[color=]Beşeri Umran: Kafaları Karıştıran Ama Bir O Kadar Eğlenceli Bir Kavram

Merhaba forumdaşlar!

Bugün biraz kafa karıştırıcı ama bir o kadar da ilginç bir kavramdan bahsedeceğim: "Beşeri Umran"! Evet, doğru duydunuz. Bu kelime, pek de sık duymadığımız, ancak duyduğumuzda "Bu da ne böyle, en iyisi bir anlamına bakalım!" dedirten bir şey. Şimdi düşünün, karşınıza biri çıkıp “Beşeri Umran hakkında ne düşünüyorsun?” diye sorsa, siz ne yapardınız?

Beni de merak sardı, neymiş bu beşeri umran dedim ve biraz araştırdım. Neyse ki çok derinlere inmem gerekmedi çünkü… spoiler veriyorum… aslında "beşeri umran" tam anlamıyla insanların oluşturduğu sosyal yapıyı, kültürü ve toplumu ifade eden bir kavram. Ama şimdi sizlerle bunu bir başka açıdan, mizahi bir şekilde ele alacağım. Hazırsanız başlayalım!

[color=]Beşeri Umran Nedir? Ya da Daha Doğrusu Ne Değildir?

Evet, "beşeri umran" ne demek? Hadi bunu hep birlikte keşfedelim! Öncelikle, bu kavram aslında biraz daha ciddi bir şey: İnsanlar arasındaki ilişkiler, toplumların gelişimi ve kültürel yapıların oluşturulması. Ama işin içine girince, biraz daha derinlemesine düşündüğümüzde bu kavram sadece bir tanım olmaktan çıkıyor ve biraz daha eğlenceli bir şeye dönüşüyor.

Mesela, bir arkadaşınıza "Beşeri Umran hakkında ne düşünüyorsun?" diye sormak yerine, şöyle diyebilirsiniz: "Bence beşeri umran, tam olarak İstanbul'da trafikte geçen 3 saatimin tanımıdır!" Evet, bu bir bakış açısı. Beşeri umranın ne olduğu gerçekten insanın gözünde çok farklı algılanabilir. Kimine göre bu, toplumun güzelleşmesi ve kültürel değerlerin oluşması iken, kimine göre ise sadece “Herkesin birbiriyle boğuştuğu, modern çağın kargaşası” olabilir.

Ama gelin bu işin daha eğlenceli kısmına bakalım. Yani, erkekler ve kadınlar beşeri umranı nasıl görür?

[color=]Erkeklerin Çözüm Odaklı ve Stratejik Bakışı: "Bu Beşeri Umranı Nasıl Yönetebiliriz?"

Erkeklerin beşeri umranı çözüm odaklı bir şekilde ele aldığını varsayarsak, konu biraz daha teknikleşiyor. Bu kavramı büyük bir organizasyon gibi düşünüyorlar: "Toplum? Tamam, organizasyon kuracağız, yapıyı oluşturacağız ve insanları düzgün bir şekilde yöneteceğiz!" Erkekler genellikle bir sorunun çözülmesi gerektiğinde, en hızlı çözümü ararlar. Bu yüzden, beşeri umranı ele aldıklarında hemen “Bunu nasıl optimize ederiz?” sorusuyla işe başlarlar.

Mesela bir erkek, "Beşeri umranın gelişmesi için ne yapmalıyız?" diye düşündüğünde, ilk başta "Toplum 1.0 versiyonunu çıkaralım. Sorunları tespit edip, çözüm önerilerini uygulayalım" diyebilir. Bir tarafta okullar, bir tarafta sanayi devrimi… her şeyin düzenli ve işlevsel bir hale getirilmesi gerektiğini düşünür. Ama hemen endişelenmeyin, “Beşeri umranı yönetebilmek” için özel bir strateji geliştirip, kolları sıvayacaklarından hiç şüphem yok.

[color=]Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Bakışı: "Toplumda Herkes Mutlu Olsun"

Kadınlar ise beşeri umranı daha farklı bir açıdan, insan ilişkilerinin karmaşık yapısını inceleyerek ele alırlar. Toplumun gelişmesinin, herkesin birbiriyle güzel ilişkiler kurabilmesiyle doğrudan ilgili olduğuna inanırlar. Yani, toplumun gelişmesi sadece ekonomik büyümeyle sınırlı değil; bireylerin duygusal ihtiyaçlarının karşılanması ve sosyal bağların güçlendirilmesi ile de ilgili.

Bir kadın, beşeri umranı düşündüğünde, önce “Herkes mutlu olsun, insanlar birbirine daha iyi davransın” gibi bir empati güdüsüyle yaklaşır. “Toplumumuzun barış içinde olması için önce kahve içip birbirimize dertlerimizi anlatmalıyız, sonra çözüme geçeriz,” derler. Çünkü toplumu dönüştürmenin yolu, insanları anlamaktan geçer. “Duygusal zeka ve ilişkiler üzerine yoğunlaşalım, herkes birbirini daha iyi anlasın, insan hakları önce gelsin!” Yani, işin özü: Beşeri umran sadece teknoloji ve stratejiden ibaret değil, bunun yanında insanın duygusal ve sosyal yönleri de çok önemli!

[color=]Beşeri Umranın Gerçek Yüzü: Bizim Toplumumuz, Bizim Kurallarımız

Hadi bakalım, “Beşeri Umran” kavramını bir de bir araya gelerek ele alalım. Tabii, ilk başta biraz kafa karıştırıcıydı, kabul ediyorum. Ama şunu fark ediyorum ki, aslında hepimiz farklı bakış açılarıyla beşeri umranı etkili hale getirmek için bir şeyler yapıyoruz.

Kadınlar ve erkekler arasında bu bakış açıları farklı olsa da, ortak noktamız bir: Hepimiz toplumumuzun daha iyiye gitmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Sonuçta, insan ilişkileri ve düzenli bir toplum yapısı kurma konusunda herkesin yapabileceği bir şeyler var.

Örneğin, bir erkek “Hadi hep birlikte şu toplumumuzu daha iyi hale getirelim!” dediğinde, kadınlar genellikle “Hadi önce birbirimizi daha iyi anlayalım, sonra daha iyi bir toplum olur” diyeceklerdir.

Peki, forumdaşlar! Sizce beşeri umran nasıl yönetilmeli? Sizin toplumu şekillendirme stratejiniz ne olurdu? Daha analitik mi yaklaşırdınız, yoksa daha empatik mi? Şu an düşündüğümde “Sanırım ben de kahve içip toplumu değiştirme yolunu seçerdim” diyorsunuz, değil mi? Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum, tartışmaya ne dersiniz?