Wordde APA kaynakça nasıl yazılır ?

Tolga

New member
12 Mar 2024
316
0
0
APA Kaynakça: Bilimsel Dünyada Kaybolmuş Gömleğini Bulmak!

Herkese merhaba! Bilimsel yazılar yazarken çoğumuzun karşılaştığı o korkutucu an: Kaynakça yazma zamanı geldi! Evet, bu macera, çoğunlukla başımıza bela olan APA stiliyle gerçekleşiyor. Nereden başlayacağız? Kaynaklarımı nasıl düzgün yazacağım? O yazım hataları, o kaybolan kitaplar... Hadi gelin, birlikte bu "APA kaynakça" işini biraz daha eğlenceli hale getirelim!

Erkeklerin Stratejik Kaynakça Savaşı: Hedefe Kilitlen!

Erkeklerin genellikle daha çözüm odaklı ve stratejik bakış açılarına sahip olduğunu düşünürsek, kaynakça yazarken ne yapacaklarını hemen anlıyoruz: Verimli ve hızlı! İşte buradaki hedef: Kitapları, makaleleri ve her türlü kaynağı doğru bir şekilde sıralayıp, yazıyı tamamlamak. Tüm bu kaybolan kitaplar, eksik bilgiler ve unutulan yazarlar yüzünden ne kadar gergin olunabilir, değil mi?

Tabii ki, stratejik bir plan kurmakta fayda var. APA stili, tekdüze bir format sunar, yani kafanızı karıştırmaz. Her şey belirli bir düzene göre yapılır. Yazar soyadını yazdıktan sonra, virgül ve ardından ilk adını belirtirsiniz. Bir makale ise, makale başlığını italik yapıp, dergi ismini büyük harflerle yazarsınız. İşte tam olarak bu kadar basit! Bu noktada strateji şudur: "Evet, yapılacak işler var ama adım adım ilerleyelim." Hızla ilerleyip kaynağı yazmaya başlıyoruz ve sonrasında bir ödül alıyormuş gibi rahatlıyoruz.

Kadınların Empatik Kaynakça Yolculuğu: Her Kaynağa Bir Kucak!

Kadınlar ise genellikle kaynakça yazarken empatik ve ilişki odaklı bir yaklaşım sergilerler. Kaynakça yazarken, her kaynağa sevgiyle yaklaşırlar! Yazarların ismini doğru yazmak, sayfa numaralarını unutmamak, her kaynağı doğru bağlamak... Bu süreç, neredeyse bir arkadaşını ziyarete giderken “Umarım seni doğru anlamışımdır!” diyerek elini uzatmak gibidir.

Kadınlar için kaynakça yazarken, "Bir kaynakça değil, bir topluluk yaratıyorsunuz!" diyeceğim. Her kaynağa değerli bir insan gibi yaklaşmak, metinle kurduğunuz ilişkiyi göz önünde bulundurmak, hatta kaynağın hangi koşullarda yazıldığını dahi sorgulamak (Evet, hepimiz bir metnin arkasındaki derin anlamı sorgularız!) daha empatik bir yol izlemeyi gerektirir. “Bu yazarı neden buraya koydum? Verdiği bilgiler bana ve okuyucuya nasıl yardımcı olur?” gibi sorularla kaynakları bir araya getirmek, APA stilinin ruhuna çok uygundur.

APA Kaynakça: Baştan Sona Sihirli Bir Kod!

Şimdi, her iki yaklaşım bir araya geldiğinde ortaya çıkan sonuç ne? Tüm bu analitik ve empatik çabaların birleşiminden doğan sihirli bir kaynakça! APA stilinde kaynakça yazarken dikkat edilmesi gereken ana hatlar aslında oldukça basittir:

1. Yazar Adı: Yazarın soyadı, ardından virgül ve adının baş harfleri. Bu, basit ama çok önemli bir kural.

2. Tarih: Yayın tarihi parantez içinde belirtilir. Örneğin: (2023).

3. Makale Başlığı: Makale başlığının tamamı yazılır, yalnızca ilk harfi ve özel isimlerin harfleri büyük olur.

4. Dergi Adı: Eğer bir dergiden alıntı yapılıyorsa, dergi adı italik yazılır ve tüm harfleri büyük olur.

5. Sayfa Numaraları: Eğer bir makale veya kitapsa, sayfa numaraları da eklenmelidir.

6. DOI veya URL: Eğer kaynağın dijital bir versiyonu varsa, DOI (Digital Object Identifier) veya URL adresi eklenir.

Örneğin, APA stilinde bir kitap kaynağı şu şekilde yazılabilir:

Smith, J. A. (2020). Modern Psychology: Theories and Practice. Random House.

Bir dergi makalesi içinse şu şekilde:

Doe, J., & Brown, P. R. (2021). Social Media and Mental Health: The Hidden Connections. Journal of Psychological Research, 35(2), 150-160. https://doi.org/10.1234/jpr.2021.0034

Bu kadar! Şimdi her kaynağı, tıpkı bir dağcı gibi zirveye taşımak gibi düşünün. Her bilgi, her yazar ve her alıntı, o güzel APA kaynağınızın birer adımıdır.

Kaynakçayı Anlamadıkça Kaybolanlar: APA ile Hızlı Bir Kaybolma Anı!

Peki, APA kaynakçayı anlamadığınızda neler olur? İşte burada devreye giren iki önemli faktör: Kafanız karışır ve belki de gerçek bir kaybolmuş kaynağa dönüşebilirsiniz! En iyi çözüm: Tam bir stratejik yaklaşım (Erkekler haklı!) ve bir o kadar da empatik bir dil (Kadınlar haklı!)... Tüm kaynaklarınızla barış yapın ve onlara doğru bir şekilde teşekkür edin!

Yorumlarınızı Merak Ediyorum: APA Kaynakça Yazmak, Bir Sanat Mı?

Hadi bakalım, gelin bakalım! Kaynakça yazarken sizin hikayeniz nedir? Hiç APA'nın sizi bir kaybolmuş köşeye sıkıştırdığı oldu mu? Ya da kadınlar ve erkeklerin farklı bakış açılarıyla kaynakça yazma deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz? Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum!