Tozkoparanlılar Ankara’da: Cumhurbaşkanımız gelmedi

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Tozkoparanlılar Ankara’da: Cumhurbaşkanımız gelmedi İstanbul’un Güngoren ilçesindeki Tozkoparan ve Küba mahallelerinde oturanlar kentsel dönüşüm sonucunın “hukuksuz” olduğunu belirterek, Danıştay önünde aksiyon yaptı. Mahalle sakinlerinden Haluk Çavuşoğlu, “Üsküdar’daki bir vatandaş Sayın Cumhurbaşkanımıza ‘Yalan söylüyorlar, bize verdikleri kelamı tutmuyorlar’ demişti. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Sözlerini tutmazlarsa, gidin belediye önünde oturma aksiyonu yapın, ben de şahsen geleceğim’ demişti. Biz de Günnazarann Belediyesi’nde bunu gerçekleştirdik lakin Cumhurbaşkanımız gelmedi” dedi. Mahalle sakinleri CHP’li Engin Özkoç ile de ortak basın toplantısı yaptı.

Etraf ve Şehircilik Bakanlığı tarafınca Resmi Gazete ile yayımlanan karar kapsamında İstanbul’un Günbakılırsan ilçesindeki Tozkoporan ve Küba mahallelerinde 2010’da kentsel dönüşüm planları, 2013’te ise riskli alan sonucu Danıştay tarafınca iptal edildi. Lakin bölge rapor dahi olmadan bir sefer daha “riskli alan” ilan edildi, üstelik “acil yıkım” için uygulanan 6/A hususu de devreye sokuldu.

Karar daha sonrasında konut sahiplerine bakanlık tarafınca tebligat gönderilmiş ve yıkım çalışmalarına başlanacağı için konutları boşaltmaları istendi. Avukatların Danıştay’a Etraf ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine ikinci kere açtığı iptal davası 1 yılı aşkın müddettir sonuçlanmadı.
Mahalleli, sonucun “hukuksuz” olduğunu ileri sürerek, bir müddetdir hareket yapıyordu. Ankara’ya gelen Tozkoparanlılar, hareketlerini Danıştay önünde sürdürdü.

Mahalleli, “Zalimin zulmü var ise, Danıştay’ın adaleti var”, “Evimiz vatanımız, bizi zorla çıkarmayın”, “Evimizi sarsıntı değil Güngoren Belediyesi yıkıyor”, “Rantsal dönüşüm değil kentsel dönüşüm istiyoruz”, “Korona var, elektrik, su yok” yazılı pankartlar taşıdı.

Yaklaşık 20 gün evvel elektrik, su ve doğalgazlarının kesildiğini ve mağdur olduklarını lisana getiren mahalle sakinlerinden Emine Aydoğan, mahallede yaşlıların ve bayanların katıldığı aksiyonlarına polisin sert müdahale ettiğini söyleyerek, “Biber gazı filan sıktılar üstümüze, bütün yaşlıları daima mağdur ettiler” dedi.

Su, elektrik ve doğalgaz olmadığı için yemek bile pişiremediklerini vurgulayan Aydoğan, “Evde mumla oturuyoruz. Dışarıdaki lambaları söndürmediler. Saat 2-3’e kadar daima dışarıda oturuyor halk. Uykusu gelen de mumla, elindeki fenerle konutuna giriyor, yatıyoruz” dedi.

“TORUN ÇİZGİ SİNEMA İSTİYOR”

Aydoğan, torununun çizgi sinema seyretmek için hayli ağladığını şu biçimde anlattı: “niçin ben çizgi sinema seyretmiyorum, niye televizyonu açmıyorsun’ diyor. Torun bakıyorum, epey ağlıyor, fazlaca isyan ediyor. İlla çizgi sinema seyredeceğim diyor.”

Aydoğan, konutlarının yıkılmasına karşı olmadıklarını lakin “kendilerine dayatılan mukavelenin mağduriyet yarattığını” lisana getirdi. Aydoğan, 2 bin lira emekli maaşıyla geçinmeye çalıştığını kaydederek, “Ben bu 2 bin lira maaşla ne yapabilirim. En ucuz kira 2 bin lira. Biraz yüksek, 3 odalı filan tutarsan, 3-4 bin liranın üzerinde. 1500 lira kira yardımı yapıyor ve onu da geri alacakmış daha sonra. Biz bunu nasıl karşılayacağız” diye konuştu.

‘İMAM NİKAHI İSTİYORLAR’

Mahalle sakinlerinden Hatice Akbaş da kendilerine imzalatılmak istenilen mukaveleyi “İmam nikahı” diye nitelendirerek, şunları söylemiş oldu: “Gelin imam nikahı ile evlenelim diyorlar, biz resmi nikah istiyoruz. İstedikleri farkı mümkün değil ödeyemeyiz. Hesapladılar 400 bin liranın üzerinde bir fark. Ben belediye liderine da söylemiş oldum, vereyim emekli kartımı bakın bakalım. Ne kadar emekli maaşı alıyorum, nasıl ödeyim. Ne fatura ödeyeceğim, neyle yaşayacağım. Mağduriyetimiz bunlar. Meskenime ev, katıma kat, metrekareme de metrekare. Fark vermek istemiyorum. Veremem, gücüm yok.”

Mahallelinin avukatı Onur Cingil, meskenlerin Hazine’ye devredildiğini aktararak, “Elektrik, su ve doğalgazın kesildiği, insanların mağdur edildiği, hiçe sayıldığı bir dönüşüm olmaz. İnsansız dönüşüm olmaz” dedi. Cingil, çocukların lise ve üniversite imtihanlarına mum ışında çalışarak girdiğini vurgulayarak, mahalledeki hastaların ise konutlarında elektrik olmadığı için mağdur edildiğini bildirdi. Cingil, mahalledeki riskli alan sonucuna ait yargısal süreci anlatarak, Danıştay’a yeni kanıtları sunduklarını bildirdi.

ENGİN ÖZKOÇ İLE GÖRÜŞTÜLER

CHP Küme Lider Vekili Özkoçda parti genel merkezinin bahçesinde, Tozkoparan sakinleriyle bir ortaya geldi. Özkoç, mahallelinin, seslerini duyurması için kendisinden yardım istediğini belirterek şöyleki konuştu:

“Hayatları boyunca didindiler, çalıştılar; çocuklarına bir mesken elde edebilmek için miras olarak çocuklarına bir mesken bırakabilmek için. Onlar sarsıntıya güçlü mıdır, değil midir; bilemezler. Onlar belediyeye güvenirler; imar müsaadesi verilmiş mi, iskan ruhsatı verilmiş mi, diye. İmar müsaadesi verildiyse iskan ruhsatı verildiyse onlar devlete güvenmek isterler. Onlar da devlete güvendiler. Varlarını yoklarını bir avuç hasılatlarını konuta yatırdılar. Bu arkadaşlar kimseden bir şey istemiyorlar, sahip oldukları şeyin kendilerine hakkıyla iade edilmesini istiyorlar. Bu arkadaşlar mesken sahibiydiler ve meskenleri için borçları yoktu. bir daha konut sahibi olmak ve borçları olmasın istiyorlar. Yaşlılarıyla hastalarıyla mağdur bırakılmasın istiyorlar. Bu sürecin ne kadar süreceğini, ne kadar dışarıda kirada kalacaklarını, binanın ne vakit kendilerine teslim edileceğini bilmek istiyorlar ve orada uygarca kendi geleceklerini sürdürmek istiyorlar. Danıştay’ın önüne gittiler. Ne için? Hak için hukuk için adalet için. Onlar CHP’nin önüne geldiler; hak için hukuk için adalet için. Yerinde dönüşüm yapın. Engelli ve hasta vatandaşlarımıza öncelik tanıyın. Bitirme mühletini bu kontrata koyun. Nasıl yapılacağını, ne kadar müddette bitirileceğini bildirin. Onları muhatap alın, karşınıza almayın.” (ANKA-DHA)