TDK makina mı makine mi ?

Canan

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
2,925
0
0
TDK’ya Göre “Makina” mı “Makine” mi? Küçük Bir Harf Meselesinin Büyük Hikâyesi

Türkçede bazı kelimeler vardır; insan onları yıllarca kullanır, bir gün bir yerde karşısına çıkan küçük bir düzeltmeyle bütün alışkanlıkları sorgulanır. “Makina” da bunlardan biridir. Kimi tabelalarda görürüz, kimi eski kitaplarda karşımıza çıkar, bazı insanlar da “Ben yıllardır böyle yazıyorum, demek ki yanlış olamaz” diyerek savunmaya geçer. Dil konusunda insanın hafızası bazen eski bir bilgisayar gibi çalışır; yıllardır kayıtlı olan dosyayı silmek kolay değildir.

Peki doğru yazım hangisidir? Türk Dil Kurumu’na göre doğru kullanım **“makine”** şeklindedir. Yani günlük hayatta, resmi yazışmalarda, akademik metinlerde ve güncel Türkçe kullanımında tercih edilmesi gereken biçim “makine”dir.

Ancak burada küçük bir ayrıntı vardır: “Makina” kullanımı tamamen havadan çıkmış, uydurulmuş bir kelime değildir. Geçmişte özellikle bazı teknik alanlarda, kurum ve kuruluş isimlerinde veya eski metinlerde bu yazıma rastlamak mümkündür. Bu nedenle “Makina yazan herkes Türkçeyi bilmiyor” gibi sert bir sonuca varmak doğru olmaz. Dil, bazen matematik problemi gibi tek işlemle çözülen bir alan değildir; içinde tarih vardır, alışkanlık vardır, kullanım vardır.

“Makine” Kelimesi Nereden Geliyor?

“Makine” kelimesi Türkçeye başka dillerden geçmiş kelimelerden biridir. Kökeni Avrupa dillerine dayanır ve zaman içinde Türkçenin ses yapısına uyum sağlayarak bugünkü halini almıştır. Türkçede yabancı kökenli birçok kelimede olduğu gibi burada da zamanla farklı yazım biçimleri ortaya çıkmıştır.

Bir dönem “makina” yazımı oldukça yaygındı. Özellikle teknik eğitim alanında, sanayi çevrelerinde ve bazı mühendislik metinlerinde bu kullanım kendine yer buldu. Hatta bazı bölüm isimlerinde ve kurum adlarında uzun süre “makina” şeklinde kullanıldı. Bu yüzden konu açıldığında mutlaka biri çıkar ve “Ama benim üniversitede bölümün adı böyleydi” der. Haklıdır da; çünkü dilin geçmişi, bugünkü kurallardan önce yaşananlarla doludur.

Fakat günümüzde standart yazım açısından ölçü alınan kaynak TDK olduğunda cevap nettir: **Makine.**

Burada mesele bir harfin peşine düşüp büyük bir tartışma çıkarmak değildir. Sonuçta konu bir makinenin çalışması kadar karmaşık değildir; ortada sadece “a” ile “e” arasında küçük bir fark vardır. Ama o küçük fark, yazı dilinde doğru kullanım açısından önem taşır.

Peki “Makina” Yanlış mı?

Bu sorunun cevabı biraz daha dikkat ister. Güncel yazım kurallarına göre “makina” standart tercih değildir. Fakat geçmişte ve bazı özel kullanımlarda yerleşmiş bir biçim olarak karşımıza çıkabilir.

Örneğin bazı şirket isimlerinde “Makina” kelimesinin kullanıldığını görebilirsiniz. Bir firma yıllar önce kurulmuş, ismini o dönemde tescil ettirmiş olabilir. Ya da belirli bir sektör alışkanlığı nedeniyle bu kullanım yayılmış olabilir. Böyle durumlarda kelime, özel isim niteliği taşıdığı için farklı değerlendirilir.

Burada güzel bir dil dengesi vardır: Bir yandan doğru yazımı bilmek gerekir, diğer yandan insanların yıllardır kullandığı bir ifadeyi görünce hemen “Bu tamamen yanlış, herkes hata yapıyor” tavrına girmemek gerekir. Çünkü dil, insanlarla birlikte yaşayan bir yapıdır. Bazen kelimeler kurallardan önce gelir, sonra kurallar onların peşinden yetişir.

Bir başka deyişle, dil polisi olup herkese ceza kesmeye gerek yoktur. Zaten günlük hayat yeterince yoğun; bir de kahve içerken arkadaşımızın “Sen makine yazdın ama ben makina gördüm, şimdi bütün geçmişimizi sorgulayalım” seviyesine gelmesine gerek yoktur.

Neden Bu Kadar Karışıyor?

“Makina” ve “makine” tartışmasının temel sebeplerinden biri alışkanlıktır. İnsan beyni sık gördüğü şeyi doğru kabul etmeye yatkındır. Bir kelimeyi yıllarca tabelada, kitapta veya bir kurum isminde görürsek onun doğruluğundan şüphe etmeyiz.

Ayrıca teknik alanlarda kullanılan bazı terimler de bu karışıklığı artırmıştır. Mühendislik, sanayi ve üretim dünyasında “makina” kelimesi uzun süre yaygın şekilde kullanılmıştır. Birçok kişi bu alandaki kullanımın etkisiyle kelimeyi doğal olarak böyle benimsemiştir.

Benzer durum Türkçede başka kelimelerde de vardır. Bazı kelimeler günlük kullanımda farklı söylenir, bazıları yazıda farklı görünür. İnsan dili, bazen düzenli bir kütüphane gibi değil, yıllar içinde üzerine yeni raflar eklenmiş eski bir ev gibidir. Her odada farklı bir hatıra bulunabilir.

Fakat resmi yazışma, akademik çalışma veya profesyonel içerik hazırlanırken güvenilir kaynaklara göre hareket etmek gerekir. Çünkü orada amaç kişisel alışkanlığı değil, ortak anlaşılabilirliği sağlamaktır.

Doğru Kullanım Neden Önemlidir?

Bazı insanlar yazım kurallarını gereksiz ayrıntı gibi görebilir. “Sonuçta herkes ne demek istediğini anlıyor” denebilir. Bu düşüncenin bir tarafı doğrudur; iletişimin temel amacı anlaşılmaktır. Ancak ortak kurallar, iletişimi daha düzenli hale getirir.

Bir metinde yüzlerce kelime doğru kullanılırken birkaç kelimenin farklı yazılması okuyucunun dikkatini dağıtabilir. Özellikle teknik, akademik veya resmi metinlerde bu küçük ayrıntılar daha görünür hale gelir.

Düşünün ki bir mühendislik raporu okuyorsunuz. İçerikte ölçüler, hesaplamalar, çizimler son derece düzenli ama kelimelerde sürekli farklılıklar var. İnsan ister istemez “Burada da mı bir karışıklık var?” diye düşünür. Halbuki mesele sadece bir harftir. Ama bazen bir harf, güven duygusunun kapısını çalan küçük bir misafir olur.

Bu yüzden “makine” yazmak hem güncel Türkçe kurallarına uygundur hem de ortak kullanım açısından daha sağlıklıdır.

Sonuç: Küçük Bir Harf, Büyük Bir Alışkanlık

TDK’ya göre doğru yazım **makine**dir. “Makina” ise özellikle geçmişte, bazı özel isimlerde ve belirli teknik çevrelerde kullanılan bir biçim olarak karşımıza çıkabilir. Ancak genel yazım standardında tercih edilmesi gereken kelime “makine” olacaktır.

Bu konu aslında Türkçenin güzel taraflarından birini gösterir. Dil, sadece kurallardan oluşmaz; insanların yaşamıyla, tarihiyle ve alışkanlıklarıyla şekillenir. Bir kelimenin geçmişte nasıl kullanıldığı da önemlidir, bugün nasıl yazılması gerektiği de.

Kısacası bir makinenin düğmesine basıp çalıştırmak kolaydır; ama bazen o kelimenin nasıl yazılacağı üzerine düşünmek daha uzun sürer. Yine de bu tür küçük ayrıntılar, dili daha anlaşılır ve düzenli hale getirir.

Sonuç olarak klavyede parmaklarımız “makina” yazmaya alışmış olabilir. Eski tabelalar gözümüzün önüne gelebilir. Bir arkadaşımız hâlâ “Ben bunu böyle öğrendim” diyebilir. Bunların hepsi anlaşılır durumlar. Fakat güncel yazım kuralını soruyorsak cevap nettir: **Makine.**

Bir harf değişir, anlam aynı kalır; ama doğru kullanım, dilin düzenine küçük bir katkı sağlar. Bazen Türkçenin güzelliği de zaten bu küçük ayrıntılarda saklıdır.