TCK 226 2 nedir ?

Canan

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
2,728
0
0
TCK 226/2 Nedir? Bir Olay, Bir Hikâye, Bir Adalet Arayışı

Merhaba forumdaşlar! Bugün biraz daha derin bir konuyu, hem duygusal hem de hukukî bir bakış açısıyla ele almak istiyorum. Her birimizin hayatında adalet, güven ve doğru olanı bulma çabası vardır. Ama bazen, doğruyu bulmak o kadar kolay olmayabilir. Bugün, Türk Ceza Kanunu'nun 226. maddesinin 2. fıkrası üzerinden bir olay anlatmak istiyorum. Bu madde, aslında biraz daha derinlere inmeyi gerektiren bir konu. Çünkü çoğu zaman, "şiddet" kelimesiyle ilişkilendirilen bir durum var. Hadi, bunu hep birlikte hikâyeleştirelim.

Bir Aile, Bir Mücadele, Bir Soru: "Ne Yapmalıyız?"

Ayşe, sabahın erken saatlerinde gözlerini açtı. Bugün, hayatında önemli bir dönüm noktasıydı. Eşinden şiddet gördüğü geceyi geride bırakmıştı. Ayşe, uzun zamandır bu konuda bir adım atmak için cesaretini toplayamamıştı. Her gece, sessizce ağlayarak uyur, sabahları ise sanki hiçbir şey olmamış gibi davranmaya devam ederdi. Ama bir sabah, cesaretini topladı. Ailesinin, arkadaşlarının ve komşularının gözleri, hep aynı soruyu soruyordu: “Neden hiçbir şey yapmıyorsun?” Bugün, bu soruya bir cevap verecekti.

Bununla birlikte, Ayşe'nin içinde olduğu duygusal karmaşa, yaşadığı acı, nasıl bir karar vermesi gerektiğini düşünürken, ona bir yandan da bir çıkış yolu aratıyordu. Ayşe, en sonunda hukuka başvurmaya karar verdi. Fakat, bu adım o kadar kolay değildi. Gidip karakola şikâyet yapmak, bir kadının karşılaştığı zorlukların yalnızca başlangıcıydı. Ama o, artık sesini duyurmak, yardım almak istiyordu. İşte tam bu noktada, TCK 226/2 devreye giriyordu.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: Adaletin Peşinde

Ayşe'nin yanında olan eşi, Hasan, olayları daha çözüm odaklı bir bakış açısıyla değerlendiriyordu. “Bu konuda bir şeyler yapmalıyız. Hukuka başvurduğunda senin haklı olduğuna dair her şey ispatlanabilir,” diyordu. Hasan, genellikle duygusal yanını bir kenara bırakıp, her zaman pratik ve çözüm odaklı hareket etmeyi tercih ediyordu. O, durumun hızla çözülmesini istiyor, hemen yapılması gereken ne varsa yapılması gerektiğine inanıyordu. Bu yüzden, TCK 226/2 hakkında konuştuğunda, maddede yer alan hükmü bir tür çıkış yolu olarak görüyordu.

TCK 226, cinsel dokunulmazlıkla ilgili bir maddeydi ve 2. fıkrası da tam olarak bu tür durumları ele alıyordu. Hasan, “Bu maddeye göre, senin rızan olmadan sana şiddet uygulayan kişi cezalandırılabilir. Artık kaçacak bir yol yok, hukukun hakkını alman gerek” diyerek Ayşe'yi cesaretlendiriyordu. Ona, TCK 226/2'nin, yaşadığı şiddeti hukuki olarak bir suç haline getirebileceğini anlatıyordu. Hasan için mesele, sadece duygusal değil, doğru olanı yapmak, hukukun gerektirdiği cezayı almak ve adaletin tecelli etmesiydi.

Fakat Ayşe, bu tavrı bir nebze de olsa daha soğuk ve mesafeli buluyordu. Çünkü ona göre, yaşadığı acıyı sadece bir kanun maddesiyle, hukuki bir sonuçla çözmek mümkün değildi.

Kadınların Empatik ve İlişkisel Yaklaşımı: Güven Arayışı

Ayşe, çözüm arayışında biraz daha duygusal ve ilişki odaklı bir yaklaşım sergiliyordu. O, yaşadığı travmayı sadece hukuki bir sürece dönüştürmek istemiyordu. O, güvende olmak, desteklenmek ve anlaşılmak istiyordu. Şiddet, sadece fiziksel değil, duygusal bir yük de taşıyordu. Ayşe'nin iç dünyasında, hayatının dönüm noktasına gelen bu süreç, çözüm odaklı yaklaşımın ötesinde bir şefkat ve empati gerektiriyordu.

Ayşe'nin, TCK 226/2'yi öğrenmesiyle birlikte, hukukî hakları hakkında biraz daha netleşmişti. Ancak onun için bu mesele, sadece bir dava açmak değil, aynı zamanda hem kendisi hem de diğer kadınlar için sesini duyurmanın bir yolu olmalıydı. Hukuk, onu koruyacak bir çerçeve sunuyordu, ancak onun kalbinin huzura kavuşması, sevdikleriyle olan bağlarını yeniden kurması gerekiyordu. Ayşe'nin gözünde adalet, yalnızca şiddetin cezalandırılması değil, aynı zamanda ona yeniden güven duyulmasıydı.

Ayşe, bu süreçte yalnız olmadığını bilmek istiyordu. Evet, hukukun yardımı gerekiyordu, ancak içsel bir desteğe de ihtiyacı vardı. Ayşe’nin tüm bu süreci, bir kadının yaşadığı içsel gücün, şiddet karşısında nasıl hayatta kalmaya çalıştığını da simgeliyordu. Onun için adalet, TCK 226/2'nin ötesinde, tüm toplumun bir kadına saygı ve güvenle yaklaşmasında yatıyordu.

Sonuç: Adaletin Peşinde Bir Kadın, Bir Aile

Ayşe’nin verdiği karar, adaletin peşinden gitme kararıydı. O, bir kadının yaşadığı şiddeti sadece yargılama değil, aynı zamanda toplumda her bir bireyin daha duyarlı olmasını sağlama adına bir adım olarak görüyordu. TCK 226/2, sadece bir kanun maddesi değildi, aynı zamanda toplumsal bir değişimin, bireysel hakların savunulmasının bir sembolüydü. Ayşe’nin cesurca atacağı her adım, belki de sadece kendi hayatını değil, aynı zamanda başkalarına da ilham verecekti.

Sizce, Ayşe’nin verdiği bu karar doğru muydu? TCK 226/2'nin amacı hakkında ne düşünüyorsunuz? Hukuki süreçle birlikte, kadınların yaşadığı şiddete karşı toplumsal bilinç nasıl artırılabilir? Yorumlarınızı bekliyoruz!

Hikâyemin sonunda, sizlere bir soru bırakmak istiyorum: Sizce adalet sadece kanun maddelerinde mi bulunur, yoksa toplumun her bireyinde de kendini gösterir mi?