Sınav duası nedir ?

Bengu

New member
12 Mar 2024
302
0
0
Sınav Duası: Kurtarıcı mı, Kısayol mu?

Selam forumdaşlar!

Bu hafta herkesin kalbinde tek bir soru var: “Sınav yaklaşıyor, acaba dua etsem mi?” Ben de buna cevaben hemen şunu söylemek istiyorum: Dua, bir nevi sınav stratejisi gibidir, değil mi? Hani bir türlü çözülmeyen bir matematik sorusu vardır, “Ağır soruların peşinde bir dua var!” deriz ya... İşte o dua tam olarak, bazen sınavdan önce içimizde yükselen, bazen de son anda her şeyin özetini yapmaya çalışan bir strateji aracıdır. Ama tabii, bu mesele erkekler ve kadınlar arasında bambaşka şekillerde gelişiyor.

Erkeklerin Stratejik Dua Planı: Taktiği Buldum, Hedefi Belirledim

Erkekler, sınav duasını genellikle “görmedim, duymadım, bilmiyorum” yaklaşımıyla stratejik bir çözüm aracı olarak kullanırlar. Yani sınavdan önce içsel bir hesap yaparlar: "Şu kadar soru, şu kadar zaman, şu kadar dua..." Ardından hemen pratik bir dua planı oluştururlar. Mesela, günde 2 kez sınav dua metnini gözden geçirmek, sabah 7:30'da en yüksek başarı oranını elde etmek için birkaç dakikalık konsantrasyon sağlamak, ve tabi ki, sınav öncesi bir kahve içip dua okumak...

Çoğu zaman, sınav öncesinde erkeklerin dua metni o kadar kısa ve özdür ki, aslında ne söylediklerini kendileri bile anlamazlar. "Yarabbim, sınavın sorularını bana göster, anlamadıklarımı bildiklerimle karıştırma, şükürler olsun." Bu dua, bence bir tür "verimli zaman yönetimi" duasıdır. İşin püf noktası, bir noktadan sonra, dua ile zihin arasında ince bir ilişki kurmaktır: "Çalışmadım, ama dua ettim, şimdi her şey yolunda."

Tabii, sınavdan sonra hep aynı ritüel: "Ah, bu soruda iki seçenek vardı, ben niye şunu işaretledim?" Tüm erkekler gibi, o an dua ettiğini unutur, sınavdaki çözüm hatalarını 'kader'e bağlar. Dua ise hala güncel olarak "yapılacaklar" listesinde sırasını beklemektedir.

Kadınların Empatik Dua Yaklaşımı: Seninle, Bizimle, Hepimizle

Kadınlar ise sınav duasını daha ilişki odaklı bir şekilde ele alır. Buradaki yaklaşım daha çok "Herkesin iyi olacağına dua etme" mantığına dayanır. Yani bir kadın sınav öncesi dua etmeye karar verdiğinde, tek başına değil, tüm çevresiyle birlikte dua eder. “Ya Rabbi, bu sınavda sadece ben değil, tüm sınıfım geçsin. Hepimizin notu 100 olsun, hepimiz mutlu olalım. Tüm okuyan çocuklar başarılı olsun. Ve tabii ki benim parmaklarım, hızlıca yazsın!”

Kadınlar dua ederken, sanki sınav sadece onların değil, tüm dünyanın sınavıymış gibi hissederler. “Bakalım, bu dualarım sadece ben mi kazandıracak, yoksa biraz da çevremdeki insanları mı mutlu edeceğiz?” Buradaki önemli nokta, bir kadının dua etmesinin, aslında başkalarına duyduğu empatiyi de yansıtan bir süreç olmasıdır. Sadece "ben" değil, "biz" duygusuyla yapılan dualar, bir yandan sınav stresini azaltırken, diğer yandan tüm çevreyle bağ kurar.

Ve sınavdan sonra, her şey biraz daha "Allah'a emanet" olur: “Hayır, ben sana demiştim! O son soruyu gerçekten yanlış hatırladım, ama sen ve ben birlikte dua ettik, belki Allah kabul etti!” Kadınların dua metni, genellikle çok daha uzun ve derindir. Çünkü onlar dua ederken, sadece kendilerini değil, sevdiklerini, arkadaşlarını, hatta tanımadıkları insanları bile düşünürler. “Herkes başarılı olsun” dediğinizde, içinde 7 milyar insanlık bir dilek barındırmış oluyorsunuz!

Sınav Duası: Gerçekten Kurtarıcı mı?

Her iki yaklaşımda da dikkat çeken bir şey var: Dua aslında, sınav öncesindeki kaygıyı hafifletme işlevi görür. Birçok kişi için dua, sınav stresini yenmenin ve başarıya ulaşmanın mistik bir yoludur. Ancak, dua tek başına tüm soruları doğru yapmayı sağlamaz! İyi bir dua ile birleşen çalışma ve hazırlık, sınavın anahtarlarını gerçekten açar.

Dua, bazen işin içindeki uğraşlardan bıkanlar için de bir "gizli güç" gibidir. Ama biraz gerçekçi olmak gerekirse, bu "gizli güç", sonradan sınav kağıdını çevirip bakınca pek de işe yaramaz gibi duruyor. Örneğin, ne kadar dua etseniz de, dil bilgisi sorusunda "sen" mi "siz" mi kullanmanız gerektiğini bilmeden sınavı geçmek zordur. Yani dua kadar çalışmak da lazım!

Sınav duası, aslında sadece moral kaynağıdır. Erkekler ve kadınlar bu dua sürecine farklı açılardan yaklaşsalar da, ikisi de aslında bir amaç uğruna birleşir: Sınavı en az kayıpla atlatmak. Ne olursa olsun, dua etmeli, ama biraz da çalışmayı unutmayın!

Siz Hangi Dua Türündensiniz?

Forumdaşlar, hadi bakalım, sınav öncesi dua ritüellerinizi paylaşın! Erkekler, daha stratejik bir yaklaşımla mı dua ediyorsunuz? Yoksa kadınlar gibi “Herkes kazansın” mı diyorsunuz? Herkesin dua anıları neydi? Belki bir dua formülü buluruz, sınavın %100 garantili geçiş yolu olur!

Yorumlarda görüşmek üzere!