Şengör’den Altaylı’ya sarsıntı tavsiyesi: İstanbul’dan taşın, Fatih’siz bir hayat istemiyorum Düzce’de dün gece meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki zelzelenin akabinde açıklama yapmaması toplumsal medyada gündem olan Prof. Dr. Celal Şengör, Habertürk müellifi Fatih Altaylı’ya konuştu. Şengör, “Bu zelzele Kuzey Anadolu fayının hareketinin tüm jeologlar tarafınca tam olarak anlaşılamadığının göstergesidir. 22 yıl ortasında Düzce’de ikinci bir zelzele bu. Bunun manası şu. İstanbul zelzelesi sıradan yakınlaşmış” sözlerini kullandı.
‘İSTANBUL SARSINTISI BAYAĞI YAKINLAŞMIŞ’
Altaylı’nın yazısı şu biçimde:
“Ve alışılmış ki, Celal Şengör ile konuştum.
Avusturya’dan Türkiye’de olan biteni yakından izliyordu.
Geceden beri tüm bilgilere ulaşmaya çalışıyordu.
‘Bana biraz mühlet ver’ dedikten daha sonra geri aradı ve anlattı.
Yazacaklarım dünyanın en değerli jeologlarından birinin ve Kuzey Anadolu fayını inceleyen memleketler arası grubun Naci Görür’le birlikte üyesi olan bir Türk jeoloğun görüşleridir.
“Fatih, bu sarsıntı dayanılmaz berbat bir haberdir. Bu zelzele Kuzey Anadolu fayının hareketinin tüm jeologlar tarafınca tam olarak anlaşılamadığının göstergesidir. 22 yıl ortasında Düzce’de ikinci bir zelzele bu. halbuki herkes Düzce’nin tansiyonunu boşalttığını ve uzunca bir süre önemli bir zelzele olmayacağını düşünüyordu. O denli olmadığını gördük.
Bunun manası şu.
İstanbul zelzelesi sıradan yakınlaşmış.
Stres birikimi had safhaya yaklaştı.
Naci Görür’ün dediği gerçek. Bolu Dağı’na yanlışsız da bir sarsıntı bekleyebiliriz. Ancak orada 1944 yılında bir zelzele oldu. Gerilim var ancak fazlaca büyük bir zelzeleye yol açacak kadar değil.
Asıl gerilim birikimi Batı’ya yanlışsız oldu.
Yani Adapazarı, Gölcük ve İstanbul.
İstanbul’u bir sefer daha uyarıyorum. Ve tahminen bundan daha sonra bir sefer uyarma fırsatımız dahi olmayabilir. Sana tavsiyem İstanbul’dan, kent ortasındaki konutundan taşın. O kadar hazırlıksızız ki, bir doğalgaz boru çizgisinin kırılması bile kâfi. Taşın zira Fatih’siz bir hayat istemiyorum.’
Celal Şengör’ün söylemiş oldukleri bunlar.
İster umursayın, ister umursamayın…” (HABER MERKEZİ)
KAYNAK
‘İSTANBUL SARSINTISI BAYAĞI YAKINLAŞMIŞ’
Altaylı’nın yazısı şu biçimde:
“Ve alışılmış ki, Celal Şengör ile konuştum.
Avusturya’dan Türkiye’de olan biteni yakından izliyordu.
Geceden beri tüm bilgilere ulaşmaya çalışıyordu.
‘Bana biraz mühlet ver’ dedikten daha sonra geri aradı ve anlattı.
Yazacaklarım dünyanın en değerli jeologlarından birinin ve Kuzey Anadolu fayını inceleyen memleketler arası grubun Naci Görür’le birlikte üyesi olan bir Türk jeoloğun görüşleridir.
“Fatih, bu sarsıntı dayanılmaz berbat bir haberdir. Bu zelzele Kuzey Anadolu fayının hareketinin tüm jeologlar tarafınca tam olarak anlaşılamadığının göstergesidir. 22 yıl ortasında Düzce’de ikinci bir zelzele bu. halbuki herkes Düzce’nin tansiyonunu boşalttığını ve uzunca bir süre önemli bir zelzele olmayacağını düşünüyordu. O denli olmadığını gördük.
Bunun manası şu.
İstanbul zelzelesi sıradan yakınlaşmış.
Stres birikimi had safhaya yaklaştı.
Naci Görür’ün dediği gerçek. Bolu Dağı’na yanlışsız da bir sarsıntı bekleyebiliriz. Ancak orada 1944 yılında bir zelzele oldu. Gerilim var ancak fazlaca büyük bir zelzeleye yol açacak kadar değil.
Asıl gerilim birikimi Batı’ya yanlışsız oldu.
Yani Adapazarı, Gölcük ve İstanbul.
İstanbul’u bir sefer daha uyarıyorum. Ve tahminen bundan daha sonra bir sefer uyarma fırsatımız dahi olmayabilir. Sana tavsiyem İstanbul’dan, kent ortasındaki konutundan taşın. O kadar hazırlıksızız ki, bir doğalgaz boru çizgisinin kırılması bile kâfi. Taşın zira Fatih’siz bir hayat istemiyorum.’
Celal Şengör’ün söylemiş oldukleri bunlar.
İster umursayın, ister umursamayın…” (HABER MERKEZİ)
KAYNAK