Şemdinli 3 gündür yanıyor fakat lidere nazaran reaksiyonlar ‘yaygara’

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Şemdinli 3 gündür yanıyor fakat lidere nazaran reaksiyonlar ‘yaygara’ Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Nêrkole köyü Goman doruğunda 3 gün evvel başlayan orman yangını devam ediyor. alevler, Şemdinli’den Derecik istikametindeki Nêrkole köyüne kadar yayıldı. Yangının yayılma suratı, “yerleşim alanlarını da tehdit edecek” tasasına niye oldu.

Hakkari’deki sivil toplum örgütleri ise Şemdinli’deki yangına dikkat çekmek ve dayanak alabilmek için toplumsal medyada “#Şemdinliyanıyor” başlığıyla etiket açtı. Kısa müddette bu başlıkla fazlaca sayıda paylaşım yapıldı.

Bu ortada Şemdinli Kaymakamlığı’ndan yangınla ilgili açıklama geldi. Açıklamada, “Şemdinli ilçemiz Günyazı Köyü Yiğitler mezrasının üst kısımlarında dün akşam saatlerinde başlayan örtü altı yangınına, işçilerimiz, güvenlik ünitelerimiz ve vatandaşlarımız tarafınca müdahale edilmiş lakin arazinin engebeli ve dağlık olmasından dolayı, rüzgarın da tesiriyle bir arada belirli bir alanda yayılmıştır. Devam eden çalışmalar daha sonrasında alanın büyük çoğunluğu denetim altına alınmıştır. Söndürme ve soğutma çalışmaları devam etmekte olup, yerleşim yerine rastgele bir sıçrama durumu kelam konusu değildir” sözleri yer aldı.

BELEDİYE LİDERİNE NAZARAN ‘YAYGARA’

AK Partili Şemdinli Belediye Lideri Tahir Gizli ise toplumsal medya hesabından yangınla ilgili bilgi verdi. Gizli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, #Semdinliyanıyor etiketi için “yaygara” dedi.

Gizli, “#Semdinliyanıyor etiketi ile paylaşılan ve koparılan yaygara gerçeği yansıtmamaktadır. Örtü altı yangını denilen ot ve kurumuş bitkilerin yanması denetim altına alınmıştır. Kaymakamımız Sn @ykp_gvn Lider Vekilimiz Sn M. Halit Alp ve protokol üyeleri yangın bölgesini inceledi” tabirlerini kullandı.

Tahir Gizli, kelam konusu paylaşımı niçiniyle toplumsal medyada tenkitlere maruz kaldı. Tenkitlerin haksız olmadığını Saklı’nın yangınla ilgili attığı ikinci tweet doğrular nitelikteydi.

Gizli, ikinci tweetinde, “İlçemiz Yiğitler mezrası bölgesinde çıkan yangın öğle saatlerinde denetim altına alınırken, rüzgarın tesiriyle bir daha alevlendi. İtfaiye gruplarımızın de ortalarında bulunduğu takımların müdahalesi devam ediyor, lakin arazinin engebeli olması müdahaleleri zorlaştırmaktadır” dedi.

Saklı’nın paylaştığı görüntüde ise bir itfaiyeci ile bir yurttaşın yangını ağaç kısımlarıyla söndürmeye çalıştığı görülüyor.

‘YAYGARA’ AÇIKLAMASINA REAKSİYON YAĞDI

Lider Tahir Saklı’nın “yaygara” açıklamasına reaksiyonlar gecikmedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Temsilciliği, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Vilayet Uyum Konseyi (TMMOB-İKK), Kamu İşçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Devrimci Emekçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şu sözler yer aldı: “Şemdinli Belediyesi yöneticilerine, vatandaşlık sorumluluğuyla kamuoyu yaratmaya çalışan yurttaşlara yönelik ‘yaygara kopartma’ ithamlarında bulunmak yerine, yayılan yangılara acilen ve ciddiyetle yaklaşmaları gerektiğine ait sorumluluklarını hatırlatıyoruz. Bu yangınlarda hayatını kaybeden her bir canlının acısını yüreğimizde hissediyoruz.”

HDP YANGIN BÖLGESİNE GİTTİ

Bu ortada, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şemdinli İlçe Örgütü ve Hakkari Milletvekili Sait Dede, yangının çıktığı bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

Sait Dede, görgü şahitleri ve köylülerin verdiği bilgilere göre yangının karakol etrafında başladığını belirterek, “Yangının ateş açılması kararı başladığını düşünüyoruz” dedi.

Dede “AKP’li yetkililer, ‘yaygara’ yapmamamız gerektiğini söylüyor. Yangın, dağın öbür tarafına ve köydeki tarlalara ulaşmış durumda. Burada binlerce canlı yok olmuş ve geri kalan canlılar ise yok olmak üzeredir” kelamlarıyla Lider Tahir Saklı’ya reaksiyon gösterdi.

‘DEMEK Kİ BOŞUNA DEĞİLMİŞ’

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Lideri Muharrem Tekin ise Belediye Lideri Tahir Saklı’nın tweetini alıntılayarak, “Yaygara koparmak’ harekete geçirir. Demek ki boşuna değilmiş yaygaramız” paylaşımı yaptı.

Yangınla ilgili son gelişmeleri, söndürme çalışmasına takviye veren sivillerden olan Muharrem Tekin’den aldık. Yangının Nêrkole köyünün alt mahallesine yakın olduğuna dikkat çeken Tekin, “Yerleşim yeri için şu anda bir tehdit kelam konusu değil fakat yangının devam etmesi durumunda yerleşim alanlarına ulaşacaktır” dedi.
Orman Vilayet Müdürlüğü takımlarının birinci günden başlayarak yangına müdahale ettiğini söyleyen Muharrem Tekin, “Ancak kaideler ve imkanlar yetersiz olduğu için tesirli müdahale olmamıştır. Orman takımlarına köy sakinleri eşlik etti. Lakin akşam karanlığı çökünce müdahaleye orta verildi. Ayrıyeten orman takımı 5-6 kişilikti ve bu niçinle müdahale tesirli olmadı” formunda konuştu.

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Lideri Muharrem Tekin

SOĞUTMA ÇALIŞMASI YAPILMADI

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Lideri Tekin, alevlerin söndürüldüğü duyurulmasına karşın yangının bir daha niye başladığı sorusuna ise şu biçimde karşılık verdi: “Dün öğle saatlerinde yangının birden fazla denetim altındaydı. Biz yangın bölgesindeydik. Çok kısa bir süre daha sonra beş altı başka yerden alevler yükselmeye başladı. Husus hakkında İlçe Kaymakamı’nı telefonla arayarak bilgilendirdim. Yangının büyük bir alana yayıldığını ve giderek arttığını söylemiş oldum. Söndürülen alanlar soğutma çalışması yapılmadığı için rüzgarın da tesiriyle bir daha yanmaya başladı. Alanın dağlık olması sebebiyle alevlerle ısınan ve kayalardan kopan taşların yuvarlanmasıyla diğer alanlarda da yangın çıkıyordu.

‘BAŞKAN KENDİSİNİ YALANLADI’

Belediye Liderinin ‘koparılan yaygaralar asılsızdır’ açıklamasını bahtsız bir açıklama olarak görüyorum. Yangın bölgesinden elimden geldiği kadarıyla kamuoyu oluşması için paylaşımlar ve davetler yaptım. Gerçekten önemli bir kamuoyu oluştu. Belediye liderine nazaran yaygara koparılıyordu. Orada ormanlarımız yanıyorken, ortasında binlerce canlı yanıyorken, yerleşim alanına ulaşması olasıyken, ilgilileri harekete geçirmek için yaygara koparmayacağız da bakıp izleyecek miydik? Belediye lideri bu açıklamasından birkaç saat daha sonra yeni bir açıklama yaparak kendisini yalanlamıştır.”

GECE MÜDAHALE EDİLEMİYOR

3 gündür devam eden yangının geniş bir alana yayıldığını, bir bölgede denetim altına alınan alevlerin öbür bir yerden yükselmeye başladığını belirterek, takımların yetersizliğinden şikayet eden Tekin, şöyleki konuştu: “Alevler geniş bir alana yayıldı. Yangına müdahale eden gruplar az olduğu için her alana yetişmeleri mümkün değil. Kazma kürekle yangına müdahale etmek fazlaca güç.

Yer yer küçük küçük ateşler yanıyor. Gece saatlerinde yangına müdahale olmadığı için rüzgarın da tesiriyle yangın büyüyor.”