Rusya Birinci Dünya Savaşından neden çekildi ?

Selin

New member
11 Mar 2024
499
0
0
**Rusya Birinci Dünya Savaşından Neden Çekildi? Bir "Vazgeçtim" Hikayesi**

Şimdi, hayal edin: Bir partiye davet edildiniz, bir sürü yeni insan var, herkes harika görünüyor ve en iyisi, aslında kimse birbirini tanımıyor. Biraz eğlenceli, değil mi? Ama bir süre sonra, insanlar kavga etmeye başlıyor, içki dökülüyor, müzik çok yüksek ve kimse kimseye saygı duymuyor. Bir noktada, biri “Ben bu partiden çıkıyorum” der. İşte Rusya'nın Birinci Dünya Savaşı'ndan çekilmesi tam da böyle bir şeydi!

Rusya, başlangıçta bu dünya çapındaki "partiye" katıldı, ama zamanla her şey kontrolden çıktı. Fakat sonunda, içeriğindeki kaos ve fazlasıyla karışmış bir ortam onu, "Bu kadar yeter!" demeye zorladı. Peki, Rusya gerçekten neden bu savaşta fazladan bir saniye bile kalmak istemedi? Hadi gelin, birlikte keşfedelim!

**Büyük İsyan: Rusya İçindeki Karışıklıklar**

Birinci Dünya Savaşı, 1914'te patlak verdiğinde Rusya, müttefikleriyle birlikte savaşa katılma kararı aldı. Ancak savaşın ilerleyen yıllarında Rusya'nın içinde büyük bir bunalım baş gösterdi. Erkekler genellikle çözüm odaklıdır, değil mi? Strateji gerektiren bir durumu “savaşla kazanırız” şeklinde ele aldılar. Ama işler öyle gitmedi. Ordular her geçen gün daha çok kayıplar veriyordu, halk ise "Aman Tanrım, biz bu işi yapamayacağız" diye bağırıyordu.

Rusya'da, hükümetin savaşa devam etmesi, halk arasında büyük bir huzursuzluk yarattı. Kaybedilen savaşlar, her şeyin kötüye gitmesine yol açtı. Bir yandan yetersiz beslenme ve sağlık sorunları, diğer yandan halkın hükümetin savaş stratejilerine olan güvensizliği artıyordu. Erkekler “Daha çok askeri gönderelim, belki işler düzelir!” derken, kadınlar aslında o kadar da kolay olmadığını biliyorlardı. Zira evlerinde hayatı sürdüren kadınlar, her gün daha fazla kayıp, daha fazla acı ve kargaşanın içinde varlık göstermekteydi.

Bir yandan, milyonlarca insanın öldüğü, diğer yandan da askeri başarısızlıkların her geçen gün arttığı bir ortamda, Rus halkı devrim yapmak ve hükümetin baskıcı yönetimine karşı direnmek için cesaret buldu. Bu, aslında Rusya’nın "vazgeçiyorum" dediği andı. Yani, Rusya Birinci Dünya Savaşı'ndan çekildi çünkü savaştan gelen başarı hiçbir zaman istediği gibi olmadı ve evdeki huzursuzluk dayanılmaz bir hâl aldı.

**Büyük Devrim: Rusya'da Savaşın ve Toplumun Çöküşü**

Herkes bir şekilde savaştan yorgundu ve Rusya'da bu durum, devrimci bir hava oluşturdu. Kadınlar, evlerini geçindirebilmek için savaşan kocalarına destek olmakla birlikte, sadece askerlerin değil, hükümetin ve toplumun da daha iyi bir düzene ihtiyacı olduğunu fark ettiler. Toplumun bu kesimi için, halkın adalet ve eşitlik talebi, şeriat kadar geçerliydi. 1917’deki Şubat Devrimi ile birlikte Rus halkı ayaklandı. Artık bir şeyler değişmeliydi. Ve değişti de!

Savaş yorgunu bir Rus halkı, devrimci akımların etkisiyle "Rusya, sana veda ediyoruz!" diye bağırarak hükümetin işlediği hataları kabul etmek zorunda kaldı. Bolşevikler, bu devrimci ruhu hızla benimsedi ve Rusya'nın savaşta daha fazla yer almasına karşı bir duruş sergileyerek, hükümete savaşın sona erdirilmesi için baskı yaptı.

**Barış Yapılacak: Brest-Litovsk Antlaşması ve Rusya'nın Çekilişi**

Evet, işte Rusya'nın çekilmesinin tam anlamıyla gerçekleştiği an: Brest-Litovsk Antlaşması. Bu antlaşma, Rusya'nın Birinci Dünya Savaşı’ndan fiilen çıkmasını sağlayan anlaşmadır. Bolşevik hükümeti, savaşın sona erdirilmesini sağlamak için Almanya ile masaya oturdu. Bu anlaşma, Rusya’nın savaşa katılmaktan fiilen çekilmesine ve büyük toprak kayıplarına uğramasına neden oldu.

Ancak bu durumda, Rus halkının çekilmesi, tamamen stratejik bir hamleydi. Erkekler pratik bir bakış açısıyla, bir adım geri atarak durumu kabul ettiler; kadınlar ise bu kararın, halkın ve toplumun gerçekten ihtiyaç duyduğu bir hareket olduğunu kabul ettiler. Hem strateji hem de insani bir yaklaşım gerekiyordu. Barış, her iki tarafın da huzur bulacağı bir çözüm gibi görünüyordu.

**Rusya ve Toplum: Savaşın Sadece Fiziksel Değil, Ruhsal Bedeli**

Bu noktada, Rusya’nın Birinci Dünya Savaşı'ndan çekilmesinin ardındaki tek neden kayıplar ve stratejik çıkarlar değildi. Savaşın yalnızca askeri değil, toplumsal ve psikolojik bir bedeli de vardı. Kadınlar, evde hayatı sürdüren ve kocalarının öldüğü ya da kaybolduğu anlarda zor kararlar almak zorunda kaldılar. Erkekler, askeri stratejiler üzerinde odaklanmışken, kadınlar, sadece "Vatan için" düşünemedi; çünkü yaşadıkları kayıplar, savaşın korkunç gerçekliğini her gün gözlerine sokuyordu. Bir noktada, her iki taraf da savaşın anlamını sorgulamaya başladı.

**Sonuç: “Vazgeçtim” Demek ve Bir Devrim Başlatmak**

Rusya'nın Birinci Dünya Savaşı’ndan çekilmesi, aslında sadece askeri bir karar değil, aynı zamanda bir halkın devrim yapma iradesinin simgesiydi. Rus halkı, devrimle birlikte sadece savaşla değil, aynı zamanda kendi içindeki zorluklarla da mücadele etti. Bu bağlamda, “vazgeçtim” demek, savaşın gereksizliğini ve halkın taleplerini en iyi şekilde temsil eden bir hareketti.

Peki, sizce bir ülke, savaşın kayıplarından sonra gerçekten ne kadar dayanabilir? Stratejik olarak doğru bir karar mıydı, yoksa halkın içsel bir ihtiyacı mıydı? Bu soruları tartışarak, Rusya’nın savaş tarihini daha iyi anlayabiliriz.