Lise öğrencileri: 40 kişilik sınıflarda eğitim görüyoruz

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Lise öğrencileri: 40 kişilik sınıflarda eğitim görüyoruz Cihan Başakçıoğlu

İZMİR –
Bir buçuk yıl süren pandemi sürecinin akabinde dün itibariyle 18 milyon öğrenci okullarına geri döndü. Eğitim öğretim yılının birinci gününün akabinde okullarda yaşanan eksikler ve sorunlar da belirginleşmeye başladı. Öğrenciler okulun birinci gününde yaşananları GazeteDuvar’a anlattı.

’43 KİŞİLİK SINIFTA TEK BİR CAM VAR’

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde lise son sınıf öğrencisi olan Ceren, üniversiteye hazırlanıyor. Ceren’in okulu İzmir Depremi’nde hasar görmesi niçiniyle taşınan okullardan sadece biri. Bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü okulun hasar görmesi niçiniyle daha küçük bir binaya taşındıklarını tabir eden Ceren, eğitim öğretim yılının birinci gününü şöyle anlattı:

“İlk gün epeyce berbattı. Bunun şahsi görüşüm olduğunu da düşünmüyorum birfazlaca arkadaşım birebir şeyi söylüyor. Her katta dezenfektan var fakat 43 kişilik sınıfta taban tabana eğitim görüyoruz. Sınıfta tek bir cam var. Okulun yeni olması niçiniyle perde takılacak korniş bile yok. Havalar esasen sıcak, havalandırma sistemi hiç bir işe yaramıyor. Okul çıkışında 5 dakika üzere bir süre beklemek zorunda kaldık. Kalabalıktan merdivenlerde adım atacak yer yoktu. Bin 500 öğrencinin okuduğu bir okuldayız. esasen sığamıyoruz.”

‘SINAVA HAZIRLANIRKEN KARANTİNAYA GİRMEK İSTEMİYORUM’

MEB’in okullarda virüs görülse de sınıflarda birkaç şahısta belirti oluşana kadar derslerin devam edeceği tarafındaki açıklamasına da değinen Ceren, “aslına bakarsanız sınıflarda rastgele bir havalandırma sistemi yok. Hijyen denen hiç bir şey yok. Taban tabana oturuyoruz. bu biçimdelikle aslına bakarsan bizi karantinaya mecbur bırakıyorlar. Okullardaki eğitimin niteliksizliği yıllardir tartışılıyor. Buna ek olarak bir de karantina problemi ile karşı karşıyayız. Ben imtihana hazırlanan bir öğrenciyim. İmtihana hazırlanırken karantinaya girmek istemiyorum. Buna dair ne kadar tedbir aldıkları tartışılır” diye konuştu.

‘KANTİN FİYATLARI ARTTI, OKULDAN ÇIKAMAYIŞIMIZI FIRSAT BİLEREK SÖMÜRÜYORLAR’

Birebir okulda okuyan ve ismini vermek istemeyen bir öteki lise öğrencisi ise kalabalık sınıflarda eğitim görmek istemediğini söylemiş oldu. bu türlü bir eğitimle okuldaki her insanın sıhhatinin hiçe sayıldığını söyleyen lise öğrencisi, geçmiş senelera göre kantin fiyatlarının yükseldiğine de dikkat çekti: “Hijyen, sıhhat bir yana kantin artırımlarını eklemek gerek. Genel yemekler 15 TL’den başlıyor. 8 saat dersle sabahtan akşama kadar okuldan çıkamıyor oluşumuzu fırsat bilerek büsbütün öğrencilerin sömürülmesine ön ayak olunuyor.”

‘TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI KALABALIK, SABAH 05.00’TE YOLA KOYULUYORUZ’

Sude isimli lise öğrencisi ise eğitim gördükleri okula birçok öğrencinin toplu taşıma kullanarak ulaştığını belirterek, toplu taşıma araçlarının okul saatlerinde çok kalabalık oluşuna vurgu yaptı.

Zelzele niçiniyle okulda ortaokul öğrencileri ile birlikte eğitim gördüklerini ve sabahın erken saatlerinde yola koyulmak durumunda kaldıklarını aktaran Sude, “Okuduğumuz okulun etrafında bir ortaokul vardı ve bu orta okul İzmir Sarsıntısı niçiniyle hasar aldığı için yıkıldı. Okulun molozları duruyor ve yeni okul inşa edilmedi. ötürüsıyla birebir bina içerisinde bizler ortaokul öğrencileri ile birlikte eğitim görüyoruz. Biz lise öğrencileri olarak sabah gelip gidiyoruz, onlar ise öğlenden daha sonra geliyorlar. Sabah 05.00 ile 05.30 saatleri içinde birinci otobüse yetişerek okula gitmek durumunda kalıyoruz” dedi.

‘SINIFLAR40 KİŞİLİK’

Okulda hijyen kurallarına uyulmaya çalışıldığını lakin öğrencilerin kalabalık sınıflarda eğitim görmesinin virüsün yayılmasında tesirli olabileceğini söyleyen Sude, “Hijyen ve toplumsal ara açısından hocalarımız dikkatli. Koridorlarda epeyce fazla bulunmamamız gerektiği konusunda uyarıyorlar. Koridorlarda dezenfektan bulunuyor. Fakat mevcudumuz bin 100 kişi. Sınıflarımız 40 kişilik. Bir sınıfımızda ise 48 kişi tıpkı anda eğitim görüyor” bilgisini aktardı.

Veli-Der, İzmir Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasıyla, okullardaki problemlere dikkat çekti.

VELİ-DER : DURUM ÇOK VAHİM

Veli- Der İzmir Şube Lideri Necati Kalafat, okullarla ilgili hayli fazla şikayet aldıklarını belirterek, tüm hazırlıkların tamamlandığı tarafındaki telaffuzların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Kalafat, şunları söylemiş oldu:

“Tuvaletler pak değil. Hijyen ismine bir tane dezenfektan bir tane de maske kutusu koyuyorlar bu kadar. Ancak çocuklar üst üste eğitim görüyor. Sınıflar havalandırılamıyor. Günde 7 saat ders yapan okullar var. Beş dakikalık tenefüslerde sınıfı ne kadar havalandırabilirsiniz ki? Eskiye döneceğiz üzere duruyor. Güya bir buçuk yıl evvel bu ülkede pandemi yokmuş ve herşey olağanmış üzere bir hava esiyor. Okullarda hiç bir önlem alınmamış. Kâfi eğitim çalışanı yok, kâfi hizmetli çalışanı de yok. Durum fazlaca vahim. Bu gidişle örgün eğitimin sürdürülebilirliğine dair hiç bir inancımız kalmadı.”