Konutlarını daima su basan Uluyol ailesi tahlil bekliyor

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Konutlarını daima su basan Uluyol ailesi tahlil bekliyor Kayseri’de yaşayan 30 yaşındaki Ahmet Uluyol, bodrum kattaki konutunu daima su basmasından dolayı yetkililerden tahlil bekliyor.

Kanalizasyon sorunu yüzünden meskenini su basan Uluyol, sorun niçiniyle gebe olan eşinin gerilimden erken doğum yaptığını anlattı. İki çocuğu kirli su yüzünden hasta olan Uluyol’un, bir daha birebir sorunun yaşadığı bir gün işe gidemeyince işine son verildi.

‘CEBİMDE 120 TL VARDI ELEKTRİK FATURASI 110 TL GELDİ’

Yaklaşık bir yıldır kanalizasyon sorunu çektiklerini belirten Ahmet Uluyol, “Temizlik firmasında gündelikçi olarak çalışan birisiydim. Konutumu su bastıktan daha sonra bir süre işe gidemeyince işime son verdiler. İki kere çamaşır makinesini bozulduğu için atmak zorunda kaldım. Bütün beyaz eşya, elektronik aygıtlar bozuldu, yandı. Ekonomik durumumuz uygun olmadığı için her şeyi tek başımıza çözemiyoruz. Cebimde 120 TL vardı. Elektrik faturası 110 TL geldi onu ödedim. Cebimde para kalmadı. İş deseniz yok. Artık ben nasıl çamaşır makinesi alayım?” diye konuştu.

Kendi imkanlarıyla tahlil yolları aradığını anlatan Uluyol, “Burası olağanda ayda bir taşıyordu. Ben kendi gayretimle dışarıdaki kanalizasyona 2-3 metre derinliğinde rögar kazdım. Binadaki hiç kimse bana yardım etmedi. Çekvalf taktık ve dışarıdan gelen su problemini yüzde 90’a kadar azalttık. Artık de bina olarak para toplayıp sarfiyatı yapalım diyoruz. Sonuçta hepimizin ortak sarfiyatı değil mi? ‘Bizi ilgilendirmez siz bodrum katta oturuyorsunuz’ diyorlar. Yetkililere soruyoruz ‘Bina içine karışamayız’ diyorlar. Ben açık açık söylüyorum boğazıma kadar doldum. Benim iki çocuğum da her gün hastalanıyor. Eşim gerilimden ötürü erken doğum yaptı. Ben devlete kaç kez gittiğimi hatırlamıyorum. Binadakilere gittiğimizde yüzümüze kapı kapatıyorlar. Geçenlerde eşimin üstüne yürüdüler. Artık biz kendi başımıza bir şeyler yapmaya kalkıştığımızda bu sefer de yetkililer niye kendi başına bir şeyler yapıyorsun diye soruyorlar. Benim kontrollü özgürlüğüm var. Ne yapacağım ben artık?” diye sordu.

Binanın denetim edilmesini isteyen Uluyol, “Bir para talebinde de bulunmuyorum. Buranın ismi belediye blokları, belediyenin baktığı yok. Gelip baksınlar burada ne problemler var diye. Bütün parti binalarına da gittik durumu anlattık. Tamam deyip, numaramızı alıp gönderiyorlar, çocuk avutur üzere. Toplumsal yardımdan geldiler, bizim yapabileceğimiz bir şey yok dediler. KASKİ geldi, odanın yarısı dolmadan suyu çekemeyiz dediler. Suyu çekmelerinin bir değeri yok. Ben kovayla çekerim. özetlemek gerekirsesı umurumuzda değil diyorlar. Çocuğunuz meskende ölse bile bizi ilgilendirmez diyorlar” sözlerini kullandı.

‘HER YERE BAŞVURDUK KİMSENİN UMURUNDA OLMADI’

Maddi durumları yeterli olmadığı için yalnızca kendisinde telefon olduğunu söyleyen Uluyol, “Eve geldim içeriye girdiğimde girişi su basmıştı. Salona kadar gelmeye başladı. Üst kattakilere bağırmaya başladık. Suyu kapatın diyene kadar salonun yarısına kadar su bastı. Her yere başvurduk kimsenin umurunda olmadı. Su baskınlarından dolayı daima mobilyaları değiştirmek zorunda kalıyoruz. esasen maddi olarak berbatım. Bir de bunlara para harcıyoruz. Birkaç tanıdık bize dayanak verdi ve şu an evimizdeki çekyatları ikinci elden alabildik” dedi.

Kızının sınıf birincisi olduğunu lisana getiren Uluyol şu biçimde devam etti: “Tek avuntumuz o oldu. Onu da buruk yaşadık. Annesi o sıralar gebe olduğu için karne almaya gidemedi. Ben gittim karneyi aldım, tam çıkıyordum tuttular beni. ‘Nereye gidiyorsunuz? Kızınız sınıf birincisi oldu siz nasıl babasınız?’ diye. Sevincimizi bile yaşayamadık. Sıkıntımız giderilsin, bir de tertipli işim olsun aileme bakabileyim. Çok mu şey istiyorum?”

Sabıka kaydı olduğunu tabir eden Uluyol, “Yüz kızartıcı bir kabahatim olmadı. İmkansızlıktan eski halime dönmek beni korkutuyor. Dönmek istemiyorum. Devlet imkan açmalı. Bir kulağımda yüzde 100 işitme kaybı var. Sıhhat raporum da var lakin bunlar da umurumda değil. Sigortalı ve meskenimi geçindirebileceğim bir iş versinler kâfi. Çaresiz insan her şeyi yapar. Ben yeterli bir hayat yaşamak istiyorum. Kâfi ki çocuklarımın karnı doysun. Bir buçuk yaşında kızım var. Bez kullanıyor. Yeni çocuk geldi. Onun ortasında bez gerekecek. Yalnızca bez masrafı için önemli paralar gerekecek. Okul masrafları, konutun besini, faturalar derken geçim benim için imkansız hale geldi. Ekonomik kriz diye bir gerçek var” sözlerini kullandı. (Kaynak: Evrensel)