KHK’linin iş müracaatına karşılık: Ruhsal takviye ister misiniz?

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
KHK’linin iş müracaatına karşılık: Ruhsal takviye ister misiniz? Bitlis’in Tatvan ilçesinde 2013’te belediyede emekçi olarak çalışan Emrullah Akten, 2017’de yayımlanan kararnameyle işinden ihraç edildi. Akten, ihraç edildikten daha sonra mahkemeye gitti. Tatvan Asliye 1. Hukuk Mahkemesi, işe iade edilmesine karar verdi. İade edilmeyi bekleyen Emrullah Akten belediyeye ve kaymakamlığa gitti lakin bir türlü işe iadesi gerçekleşmedi. Akten’in eşi Gülseren Akten, eşinin yıllar geçmesine karşın iş bulamaması niçiniyle Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Merkezi’ne başvurdu. Bu gelişme üzerine Bitlis Vilayet Sıhhat Müdürlüğü, Gülseren Akten’i arayarak, “Psikolojik dayanak ister misiniz?” diye sordu. “İşe muhtaçlığımız var, ruhsal takviyeye değil” diyen Akten, yaşadıklarını anlattı.

‘BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞUM BİR AİLEM VAR…’

Emrullah Akten’i işe iade etmeyen belediye 17 bin lira para vererek tüm kapıları kapattı. Bunun üzerine Akten, İŞKUR’a başvurdu. İŞKUR’a bağlı bir kurumda 17 gün çalışan Akten’e çabucak sonrasında, ‘Siz KHK’lisiniz’ denilerek işe alınamayacağı bildirildi. Akten bundan daha sonra yaşadıklarını şu biçimde anlatıyor: “Bizi hiç bir kabahatimiz yokken işten attılar. Üstüne KHK damgasını yapıştırdılar. Kendi istedikleri insanları, kendi görüşlerindeki insanları işe aldılar. hiç bir yerde iş bulamıyorum. İki çocuğum var. Bakmakla yükümlü olduğum bir ailem var. Bu mağduriyete son verilsin.”

CİMER’E BAŞVURDU: İNTİHARIN EŞİĞİNE GELDİK

Akten’in eşi Gülseren Akten, çabucak hemen 2 aylık evliyken eşinin işten çıkartıldığını söylemiş oldu. “Çok sıkıntı günler geçiriyoruz” diyen Akten, Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Merkezi’ne (CİMER) müracaatında şunları söylemiş oldu: “Eşim 6 yıl evvel Tatvan Belediyesi’nden atıldı. Mahkemeyi kazanmamıza karşın taşeron olarak çalışırken işe iadesi gerçekleşmedi. Belediye lideri eşimi işe geri almıyor. Psikolojisi bozuldu. Biz yalnızca hakkımızı istiyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. İntiharın eşiğine geldik. Ne olur hakkımız olanı geri versinler.”

‘PSİKOLOJİK DAYANAK DEĞİL, EKMEĞİMİZİ İSTİYORUZ’

Akten bu müracaatın akabinde CİMER müracaatına istinaden Bitlis Vilayet Sıhhat Müdürlüğü’nden bir yetkilinin kendilerini telefonla arayarak şunları dediğini aktardı: “Yetkili, ‘Psikolojik takviye ister misiniz?’ diye sordu. Ben de kendisine gereksinimimiz olmadığını, muhtaçlığımız olan tek şeyin eşimin işe iade edilmesi olduğunu söylemiş oldum. Bu yapılırsa psikolojimiz düzelir dedim. Eşim meskenine ekmek getiremediğinde üzülüyor. Ben üzülüyorum, çocuklarımız üzüldüğümüzü hissediyor… Bizim bayrakla bir sıkıntımız yok. Biz ülkemizi vatanımızı seven insanlarız. Ruhsal dayanak verilmesini istemiyoruz, bize ekmeğimizin geri verilmesini istiyoruz.”

‘KHK’LILARIN ÇALIŞMALARI HANGİ MADDEYLE ENGELLENİYOR?’

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a Akten ailesinin yaşadıklarını sordu. Gergerlioğlu, Yanık’ın şu sorulara karşılık vermesini istedi:

– Emrullah Akten isimli yurttaşın Tatvan İşkur’a dilekçe verdiği tezi hakikat mudur? Şayet bu tez doğruysa Tatvan İşkur’un Emrullah Akten isimli yurttaşa cevaben yazı verdiği tezi hakikat mudur? Şayet bu savlar doğruysa Tatvan İşkur’un Emrullah Akten isimli yurttaşa vermiş olduğu yazının içeriği nedir?

– KHK ile işten çıkarılan yurttaşların İşkur tarafınca iş yerlerinde çalışmalarının engellendiği savı gerçek mudur? Şayet bu tezler doğruysa hangi yasa ve yönetmelik tarafınca KHK’lı yurttaşların çalışmaları engellenmektedir?