İsmail Tarman Ortaokulu velileri 2 bin 63 gündür hareket yapıyor

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
İsmail Tarman Ortaokulu velileri 2 bin 63 gündür hareket yapıyor İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki İsmail Tarman Ortaokulu 5 yıl evvel imam hatip ortaokuluna dönüştürüldü. Veliler ve Konaklı Mahallesi sakinleri sonucu mahkemeye taşıdı. Mahkemeler imam hatibe dönüştürme sürecini 4 defa iptal etti lakin buna karşın okula kayıt yaptırılmıyor. Yargı kararlarının uygulanmasını isteyen veliler, 2 bin 63 gündür her sabah okulun önünde aksiyon yapıyor.

‘KAPATILMASINA AİT HİÇBİR YASAL KARAR YOKTUR’

İsmail Tarman Ortaokulu önünde bir kere daha yan yana gelen veliler İstanbul Valiliği’ne, Beşiktaş Kaymakamlığı’na ve Ulusal Eğitim Bakanlığı’na seslendi. Okulun 2 bin 63 gündür kapalı olduğunu ve açılması gerektiğini belirten avukat Dilek Becerik, şu biçimde konuştu:

“İsmail Tarman Ortaokulu’nun kapatılma süreci bilindiği üzere 4 mahkeme sonucuyla iptal edilmiştir. Mahkemeler, iptal sonucu münasebetlerinde kapatmaya yönelik sürecin büsbütün yöntemsiz olduğunu tespit etmişlerdir. Ne yazık ki bu adapsız ve kanunlara muhalif yaklaşım, karara karşın devam etmiş, mahkeme kararları uygulanmayarak usulsüzlükte ısrar edilmiş ve edilmektedir. İsmail Tarman Ortaokulu kapatılmamıştır, kapatılmasına ait hiç bir yasal karar yoktur. Mahkeme kararlarında imam hatip ortaokulu açılması süreci iptal edilmiş, İsmail Tarman Ortaokulu’nun evvelce olduğu üzere olağan ortaokul olarak devamına karar verilmiştir. Tabelalarda da görüldüğü üzere mahkeme sonucu uygulanmamış; imam hatip ortaokulu kapatılmamış, İsmail Tarman Ortaokulu da açılmamıştır. Davanın tarafı İstanbul Valiliği, Beşiktaş Kaymakamlığı, Ulusal Eğitim Bakanlığı’na tekraren yaptığımız müracaatlara karşın sonucun uygulanması konusunda hiç bir teşebbüste bulunulmamış, bu suça ortak olunmuştur. Hata da işlenmeye hala devam edilmektedir.”

‘MEB ÖĞRENCİLER ORTASINDA AYRIMCILIK YAPMAKTADIR’

Meclis’te verilen önergelere değinen Becerik, şu sözleri kullandı: “Mahkeme kararlarının uygulanması, İsmail Tarman Ortaokulu’nun açılması zaruriliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, yasama organına da taşınmış; yürütmenin bakanlık seviyesindeki tüm temsilcilerine de duyurulmuştur. Meclis’te milletvekilleri tarafınca tekraren yazılı ve kelamlı soru önergeleri verilmiş, mahkeme sonucunın niye uygulanmadığı sorulmuş, sonucu uygulama daveti yapılmıştır. Bu önergelere verilen karşılıklarda sonucun uygulandığına dair hiç bir bilgi yer almamıştır. Ulusal Eğitim Bakanlığı, öğrenciler içinde ayrımcılık yapmaktadır. İsmail Tarman İmam Hatip Ortaokulu’nda sınıflar 20 öğrenci ile eğitimine devam etmekte iken, olağan ortaokullarda sınıf mevcutları 42’ye çıkmıştır. Velilere İsmail Tarman Ortaokulu yerine işaret edilen Nimetullah Mahruki Ortaokulu, Şair Mehmet Emin Yurdakul İlkokulu’nun bahçesindeki bir binaya sıkıştırılmıştır. Bu binada Yeni Levent Anadolu Lisesi ile birlikte olarak eğitimine devam etmektedir. (Nimetullah Mahruki Ortaokulu’nun ismi de Şehit Şenay Aybüke Yalçın Ortaokulu olarak değiştirilmiştir.) Bu okulun da müzik, bilgisayar ve toplumsal aktiflik sınıfları, derslik olmadığı için ne yazık ki kapatılmıştır.”

‘İDARİ KARAR GERÇEKLERİ YANSITMIYOR’

Ulusal Eğitim Bakanlığı, hukuk kurallarının değil keyfiliğin hakim bulunmasına yol açtığına vurgu yapan Becerik, şu biçimde devam etti:

“Geçtiğimiz günlerde Ulusal Eğitim Bakan Yardımcılığına terfi ettirilen Nazif Yılmaz, bizim okulumuzla ilgili bir kararda imzası bulunan bir bürokrattır. Mahkeme sonucunı iletmek üzere Ankara’da Ulusal Eğitim Bakanlığı’nda yaptığımız görüşmeler sırasında, bürokratlar tarafınca kendisiyle görüşmek üzere yönlendirilmiştik ve görüşmüştük. Görüşmemizden daha sonra 05.09.2018 tarihindeki Ulusal Eğitim Bakanlığı Din Öğretim Genel Müdürü Nazif Yılmaz imzalı, Bakan Yardımcısı İ.E. onaylı bir tane idari karar alınmıştır. Bu, kanunlara ters, yöntemsiz bir karardır. Bu yazıda bile İsmail Tarman Ortaokulunun kapatılması buyruğu yoktur. Bu yazıda ‘…İsmail Tarman Ortaokulu’nun kullanılmayan dersliklerinde imam hatip ortaokulu açılması, okulun Beşiktaş İsmail Tarman İmam Hatip Ortaokulu olarak isimlendirilmesi…’ yazmaktadır. Bu idari karar, gerçekleri yansıtmayan bir karardır. İsmail Tarman Ortaokulu’nun hiç bir vakit boş dersliği olmamıştır. İsmail Tarman Ortaokulu’nun tüm dersleri sınıf ve toplumsal etkinlikler için tahsis edilmiş ve kullanılmıştır. Bu yazıda imzası olan bakanlık bürokratları, mahkeme kararlarına karşıt olarak imam hatip ortaokulunu açık tutmak için, gerçek olmayan bilgilere yer vermişler ve buna dayanarak karar almışlardır. Burada alınacak karar, hiç bir kayıt ve koşul konmaksızın imam hatip ortaokulunun kapatılması, İsmail Tarman Ortaokulu’nun açılması olmalıydı.

‘SORUMLULAR TESPİT EDİLSİN, HAKLARINDA SÜREÇ YAPILSIN’

“İsmail Tarman Ortaokulu devam ediyorsa nerededir? Hem mahkeme kararlarında tıpkı vakitte son derece eksik ve yanlış olan bu idari kararda İsmail Tarman Ortaokulu’nun devam ettiği yazdığı biçimde İsmail Tarman Ortaokulu nerededir? İsmail Tarman Ortaokulu’nun kapatılması ile ilgili bir karar var mıdır? var ise bu karar nerededir ve kararda kimin imzası vardır? Şayet o denli bir karar yoksa bu okulu açık tutmayan kimdir? Okula öğrenci kaydı almayan kimdir? ”diye soran Becerik, hukuksuzluğun ve keyfiliğin beğenilen görülmesinin kabul edilemez olduğunun altını çizdi:

“Mahkeme kararlarının uygulanmaması ile yaratılan keyfilik, yönetim sonucunın da bir daha yönetim tarafınca uygulanmamasına sirayet etmiştir. Görüldüğü üzere, şu anda Ulusal Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz imzalı kararda, İsmail Tarman Ortaokulu’nun kapatılması ile ilgili hiç bir şey yazmadığı biçimde bu karar bile uygulanmamaktadır. Artık Ulusal Eğitim Bakanlığı’nda keyfiliği bile aşan, her insanın canının istediğini yaptığı bir ortam mı vardır? Biz, Bakan Yardımcılığına atanan Nazif Yılmaz’dan hiç değilse kendi sonucunı uygulamasını; açık tutulan İsmail Tarman Ortaokulu’nun öğrenci kaydı almasını, öğretmen atanmasını, gerçek manada eğitime başlamasını sağlamasını bekliyoruz. beraberinde bugüne kadar bunu yapmayan sorumluları tespit edip haklarında süreç yapmasını bekliyoruz. Mahkeme kararlarının uygulanması, hukuk devletinin temel unsurudur, yüzsenelerın getirdiği bir zorunluluktur. Ulusal Eğitim Bakanlığı, hukuk devleti temel unsurlarını, Anayasa’yı, memleketler arası evrakları, kanunları uygulamak zorunda olduğu üzere bunlara uymayı da öğretmekle yükümlüdür. Kararların uygulanmaması kaos yaratmaktadır. Kaos ortamında hiç bir süreç denetlenemez, hiç bir süreç öngörülemez, hiç bir yanlış da düzeltilemez. Kamu vazifelilerinin hukuka karşıtlığına bir defalık bile müsamaha gösterilemez Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın hukuksuzluğu ve keyfiliği beğenilen görmesi kabul edilemez. Bizler, sorumluluklarının şuurunda olduğu üzere haklarının da şuurunda olan vatandaşlarız. bu biçimde bir yanlışı kabul etmez, beğenilen görmez, sessiz kalarak da ortak olmayız. Bir sefer daha soruyoruz, mahkeme kararları niye uygulanmıyor? Hakkımız olan mahkeme kararlarının uygulanması için daha kime, hangi kuruma daha kaç defa başvuracağız? Bizler adalete ve hukuk devletine olan inancımızı korumak istiyoruz. Bizler, çabucak artık mahkeme sonucu uygulansın istiyoruz. hayatımızın, toplumsal hayatımızın, geleceğimizin ve çocuklarımızın hayatının belirleyicileri bizleriz. Kimse bizlerden hayatımızın iradesini, sorgusuz sualsiz bir idareye bırakmamızı beklemesin. Bizler kamu bakılırsavlilerine temel unsurlar çerçevesinde daha uygun, daha çağdaş, dünyayla yarışacak düzeyde eğitim verilmesi ve eğitimin devam ettirilmesi bakılırsavini verdik. Bu yüzden tüm süreçlerin takipçisiyiz, idareyi ve kamu gorevlilerini her vakit denetleyeceğiz, hesap soracağız. Mahkeme kararlarının uygulandığı güne kadar gayrete devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.”