Ingiltere diploması Türkiye'de geçerli mi ?

BanaDediKi

Global Mod
Global Mod
26 Eki 2020
1,869
0
0
İngiltere Diploması Türkiye'de Geçerli Mi?

Birçok kişi için İngiltere'de eğitim almak, kaliteli bir akademik geçmişin kapılarını aralamak anlamına gelir. Ancak, yurtdışında alınan bir diplomanın, özellikle Türkiye gibi farklı eğitim sistemlerine sahip bir ülkede geçerliliği konusunda şüpheler olabilir. Bu yazımda, İngiltere diplomalarının Türkiye’de ne kadar geçerli olduğunu ve bu sürecin zorluklarını ele alacağım. Aynı zamanda, kendi deneyimlerimden de yola çıkarak, bu konuda hangi adımların atılması gerektiğini tartışacağım.

Birçok öğrenci, İngiltere'deki prestijli üniversitelerden mezun olduktan sonra, diplomasının Türkiye’de geçerli olup olmadığını sorgular. Özellikle kariyer yapmak isteyenler için bu oldukça önemli bir konu. Ben de bir dönem yurt dışında eğitim aldıktan sonra, bu sorunun cevaplarını arayan birisi oldum. Eğitim sisteminin iki farklı coğrafyada nasıl işlemekte olduğunu görmek, bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Gelin, İngiltere diplomasının Türkiye’de geçerliliğini, tüm yönleriyle ele alalım.

İngiltere Diplomasının Türkiye’de Tanınması: Denklik Süreci

İngiltere’de alınan bir diplomanın Türkiye’de geçerli olup olmadığı, genellikle denklik süreciyle belirlenir. Türkiye’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurtdışındaki üniversitelerden alınan diplomaların Türkiye’deki eğitim sistemiyle uyumlu olup olmadığını denetler. İngiltere'deki üniversiteler, genellikle dünya çapında tanınan okullar olsa da, bu diplomanın Türkiye’deki geçerliliği yine de bazı prosedürlere tabidir.

İngiltere diplomasının Türkiye’de geçerli olup olmadığına karar verirken, YÖK, mezuniyet diplomasının niteliğini, üniversitenin akreditasyonunu ve öğrencinin eğitim aldığı bölümü göz önünde bulundurur. Ancak bu süreç, her zaman otomatik bir kabul sağlamaz. İngiltere’de alınan bir mühendislik veya tıp diploması, genellikle Türkiye’de tanınırken, sosyal bilimler ve bazı sanat alanlarındaki diplomalar için denklik süreci daha uzun ve karmaşık olabilir.

Erkeklerin Stratejik ve Çözüm Odaklı Perspektifi

Erkekler genellikle kariyer ve sonuç odaklı bir yaklaşım sergilerler. Bu bağlamda, İngiltere diplomasının Türkiye’de geçerliliği konusunda erkekler, daha çok pratik çözümler ararlar. Kariyerlerini Türkiye’de inşa etmek isteyen bir erkek, İngiltere’den aldığı mühendislik diplomasının YÖK tarafından tanınıp tanınmadığını sorgulayarak, bu konuda nasıl ilerleyebileceğini araştırır.

Örneğin, bir mühendislik diploması, Türkiye’deki birçok şirkette geçerli olabilir. Ancak, bu tür bir diplomayı Türkiye’de kullanmak isteyen bir erkek, YÖK’ün denklik sürecinde ne tür belgeler ve ek prosedürler talep ettiğini de anlamak ister. Çoğunlukla bu süreç, belgelerin tercümesi ve başvuru sürecinde karşılaşılan bürokratik engelleri içerir. Erkekler, bu sürecin daha verimli bir şekilde yönetilmesi için çeşitli stratejik adımlar atabilirler.

Kadınların Empatik ve İlişkisel Yaklaşımı

Kadınlar ise bu konuda daha empatik ve ilişkisel bir yaklaşım benimseyebilir. İngiltere diplomasının Türkiye’de geçerliliği konusunda, kadınlar sadece bürokratik süreçleri değil, aynı zamanda bu süreçlerin toplumsal etkilerini de göz önünde bulundururlar. Kadınların, yurtdışında aldıkları eğitimin Türkiye’deki iş gücü piyasasında ne kadar değer bulacağını, sadece diplomalarının geçerliliğiyle değil, aynı zamanda sosyal normlar ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi faktörlerle de ilişkilendirerek değerlendirmeleri mümkündür.

Bir kadın, İngiltere'de bir psikoloji diploması almışsa, Türkiye'de bu diplomayı kullanma süreci, yalnızca YÖK'ün tanıma kararına bağlı değildir. Aynı zamanda, kadınların iş gücüne katılımı ve toplumdaki rolü de bu süreci etkileyebilir. Kadınlar, Türkiye’de yurtdışından alınan bir diplomaya sahip olduklarında, sadece akademik denklik sürecini geçmekle kalmaz, aynı zamanda iş gücü piyasasında toplumsal engellerle de karşılaşabilirler.

Örneğin, kadınların iş gücüne katılım oranı, Türkiye’de hala erkeklere göre daha düşük seviyelerde kalmaktadır. Bu durumda, kadınların yurtdışındaki diplomalarını Türkiye’de kullanabilmesi için daha fazla mücadele etmeleri gerekebilir. Bu, sadece denklik süreciyle sınırlı bir mesele değildir; aynı zamanda toplumsal ve ekonomik faktörlerin de rol oynadığı bir konudur.

Denklik Sürecinin Güçlü ve Zayıf Yönleri

İngiltere diplomalarının Türkiye’de geçerliliği, güçlü ve zayıf yönler barındırmaktadır. Güçlü yönleri arasında, İngiltere’nin dünya çapında tanınan üniversitelerinden alınan diplomaların genellikle kabul görmesi bulunur. Özellikle mühendislik, tıp, hukuk gibi teknik alanlarda bu diplomaların geçerliliği daha yaygındır. İngiltere eğitim sistemi, dünya genelinde saygın bir konumda olduğu için, birçok Türk işveren, İngiltere diplomasını yüksek bir değer olarak kabul eder.

Ancak, zayıf yönler de mevcuttur. YÖK’ün denklik süreci bazen zaman alıcı olabilir. Bununla birlikte, bazı bölümlerin Türkiye'deki karşılıkları daha az tanınabilir. Özellikle sosyal bilimler ve bazı sanat alanlarında alınan diplomalar için denklik süreci daha karmaşık olabilir. Ayrıca, Türkiye'deki iş gücü piyasası, bazı yabancı diplomaları kabul etme konusunda temkinli olabilmektedir.

Sonuç: İngiltere Diploması ve Türkiye’deki Geleceği

Sonuç olarak, İngiltere diploması Türkiye’de genellikle geçerli olsa da, her durumda otomatik bir kabul sağlanmaz. Eğitim alanı, üniversiteyi bitirdiğiniz bölüm ve YÖK’ün belirlediği prosedürlere bağlı olarak bu süreç değişkenlik gösterebilir. Erkekler, çözüm odaklı bir yaklaşım benimseyerek bu süreci yönetmeye çalışırken, kadınlar toplumsal faktörleri de göz önünde bulundururlar.

Peki, İngiltere’den alınan diplomanın Türkiye’de geçerli olması için hangi adımlar atılmalıdır? YÖK’ün denklik süreci daha verimli hale getirilebilir mi? Türkiye’de yabancı diplomaların geçerliliği, özellikle sosyal bilimler ve sanat alanlarında nasıl iyileştirilebilir? Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Deneyimlerinizi paylaşarak tartışmayı daha da derinleştirebiliriz!