Dilek Doğan’ın ailesi AİHM’e gidiyor

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Dilek Doğan’ın ailesi AİHM’e gidiyor Katledilişinin üzerinden 6 yıl geçen Dilek Doğan’ın annesi Aysel Doğan, “Benim kızım toprağın altında lakin onu vuran polis 45 gün ceza almış, ona da itiraz edilmiş” diyerek belgeyi AİHM’ye taşıyacaklarını belirtti.

İstanbul Küçükarmutlu Mahallesi’nde yaşadığı konuta 18 Ekim 2015 tarihinde baskın düzenleyen ve ayakkabıyla içeri giren polislere “galoş giymeleri” ikazında bulunan Dilek Doğan, çıkan tartışmada polis kurşunuyla göğsünden vuruldu. 45 dakika daha sonra gelen ambulansla hastaneye kaldırılan Doğan, ağır bakımda tedavi altına alındı fakat bir hafta daha sonra, 25 Ekim 2015’te vefat etti.

Doğan’ı öldüren özel hareket polisi Y.M. hakkında “kasten öldürmenin ihmalli davranışla işlenmesi” ve “Kamu vazifesine ilişkin araç ve gereçleri cürümde kullanmak” hatalarından 20 yıldan 26,5 yıla kadar mahpus cezası istemiyle dava açıldı. Davaya bakan İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Mart 2017 tarihinde yaptığı karar duruşmasında polis memuru Y.M’ye “iyi hal” indirimi yaparak “bilinçli taksirle vefata niye olmak” cürmünden 6 yıl 3 ay mahpus cezasına çarptırdı. Yargıtay Başsavcılığı, Doğan’ı katleden polis hakkında yapılan temyiz başvurusunu geçtiğimiz temmuz ayında reddetti. Hâlâ Yargıtay’da olan evrak onanırsa fail polis yalnız 45 gün cezaevinde kalacak.

Doğan ailesi katliamın üzerinden geçen 6 yılda “kasten öldürme” yahut “olası kastla öldürme” kabahatinden yargılanmalarını istedikleri fail polisin, “iyi hal indirimi” yapılarak “bilinçli taksirle vefatına niye olmak” hatasından cezaya çarptırılmasına reaksiyonlu. Adaletin sağlanmadığını belirten Doğan ailesi, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacak.

‘HER ŞEYİMİ ALDILAR’

Dilek Doğan’ın annesi Aysel Doğan, kızının katledilişinin 6’ncı yılında Mezopotamya Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Doğan, “Kızım benim her şeyimdi, bir sabah gelip her şeyimi aldılar” dedi.

Devlet baskısı ortasında geçen hayatını anlatan anne Doğan, baskılar niçiniyle Maraş’ın Afşin Serkizçay köyünden İstanbul Armutlu’ya göç etmek zorunda kaldıklarını lakin göç ettikleri kentte de baskıların devam ettiğini lisana getirdi. Geldikleri birinci sene eşinin gözaltına alınarak tutuklandığını anlatan Doğan, “Ben beş çocukla bir başıma kaldım. Çocuklarım küçük olduğu için çalışma imkanım da yoktu. Beş sene boyunca köydeki yakınlarımızın dayanağıyla ayakta kaldık. Derme çatma bir konutta yaşadık. Çocuklarımı ne zorluklarla büyüttüm ben bilirim. Biz baskıdan kaçtık, geldiğimiz üzere zirvemize bindiler ve kızımı katledene kadar durmadılar” diye konuştu.

‘KIZIMIN VEFATINA ALIŞAMIYORUM’

Katliamın üzerinden geçen 6 yıla karşın acısı hâlâ birinci günkü üzere olan Doğan, “Kızımın vefatına alışamıyorum. Güya Dilek hiç ölmemiş, bir gün kapıyı çalacak ve ‘anne ben geldim’ diyecek üzere hissediyorum. yıllar geçti, ben hâlâ gelecekmiş üzere bekliyorum. Dilek daha hayatının baharındaydı” dedi.

‘HUKUKÇU OLMAK İSTİYORDU’

Kızının avukat olmak istediğini belirten anne Doğan,“Dilek, ‘Babamı haksız yere cezaevine koydular, hatasız insanları savunacağım’ diyordu lakin bizim maddi durumumuz güzel olmadığı için liseden daha sonra çalışıp meskenin geçimine yardımcı oluyordu. Dilek, daima sevinçli ve yardımsever bir tanesiydi. Sabah işe giderken kapıda çocukları görse ‘anne konutta bir şey var mı? Çocuklara verelim’ kederi. Bir elması olsa ikiye bölüp arkadaşına verirdi” kelamlarıyla kızını anlattı.

Kızının vefatının üzerinden 3 yıl geçtikten daha sonra doğan torununa “Dilek” ismini verdiklerini belirten anne Doğan, “Torunum Dilek, kızıma fazlaca benziyor. kimi vakit Dilek’i bir daha büyütüyor üzere hissediyorum” dedi.

‘SADECE ADALET İSTİYORUM’

Dilek’i katleden polisin cezasız bırakılmasına reaksiyon gösteren Doğan, “Benim kızım toprağın altında lakin onu vuran polis 45 gün ceza almış, ona da itiraz edilmiş. Bir cana 45 gün ceza hangi kitaba sığar, Allah’tan reva mı” kelamlarıyla reaksiyonunu tabir etti. “Herkes çığlıklarımı duysun istiyorum” diyen Doğan, “Kimsenin ölmesini istemiyorum. Kimsenin siyasi kanısından dolayı ceza almasını istemiyorum. Yalnızca adalet istiyorum. Kimse ‘başımıza gelmez’ demesin bu yaşananlar her insanın başına gelebilir” sözlerini kullandı.

Kardeşi Dilek için adalet isterken gözaltına alınıp tutuklanan oğlu Emrah Doğan’ı da hatırlatan anne Doğan, bir öteki oğlunun ise baskılardan dolayı ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını tabir etti.

Doğan, şöyleki devam etti: “Yalan beyanlar ve evraklarla oğlumu cezaevine koydular. Öteki oğlum ise baskılardan dolayı eşini ve çocuğunu bırakıp yurtdışına gitmek zorunda kaldı. Bir çocuğumu mezara ötekini cezaevine koyan devlet, kızımı öldüren polise 45 gün bile ceza vermedi. Biz kendi konutumuzdan bakkala, markete gidemiyoruz, daima nezaret altındayız. Bu ülkede yaşayabileceğiniz hayli makûs muamelelere maruz kaldık.”

BABA DOĞAN: ‘TERÖRİST’ İLAN ETTİLER

Doğan’ın katledilmesine ait sürdürdüğü adalet çabasına değinen baba Metin Doğan, kızını öldüren polisin mahkemede, “Devlet emretti ben de vurdum” söylemiş olduğini hatırlattı. Dilek’i katleden polisin mahkemedeki soğukkanlılığına vurgu yapan Doğan, “Kızımın rastgele bir siyasi faaliyeti yoktu, onu ‘terörist’ ilan ettiler” dedi.

Sanık polisin ceza almamasının büyük bir adaletsizlik olduğunu tabir eden baba Doğan, “Kızımı vuran polis bir mermi kadar ceza almadı. Kızımın ömrü bir mermi kadar mı kıymetsizdi? Biz adaletsizliğin peşini bırakmayacağız. AİHM’ye başvuracağız. Bu insan gereken cezayı almalı. Her gün ‘hukuk devleti, adalet’ diye konuşuyorlar. Hangi adalet, kimin için adalet var? Hükümranlar için hukuk ve adalet var. Bizim gibiler için yok. Türkiye’de adalet sistemi polis olmuş. Tutuklayan polis, yargılayan polis, ceza veren polis. Savcı ve yargıçlar kendi iradesiyle hareket edemiyor” dedi.

‘UZAKTA HUZUR İÇİNDE UYUSUN İSTEDİM’

Kızını Maraş’ta köyüne defnettiğini söyleyen baba Doğan, adalet talebini bir dahaleyerek “Mezarına ziyan verirler diye onu kendi memleketine defnettim. Uzak da olsa huzur ortasında uyusun istedim. Her sene olduğu üzere bu sene de onu ziyaret edeceğiz. Tek istediğim bizim yaşadığımızı kimse yaşamasın” diye konuştu. (MA)