Beynin sağ ön lobu ne işe yarar ?

Aylin

New member
9 Mar 2024
226
0
0
**Beynin Sağ Ön Lobu: Nereye Gidiyorsun, Neden?

Herkese merhaba forumdaşlar! Bugün biraz beynin sağ ön lobundan bahsedeceğiz. Evet, tam olarak orası! Duyduğunuzda belki birçoğunuz "O ne ola ki?" dediniz, değil mi? Veya "Beynin hangi lobu?! Sağ mı? Ön mü?!" diye panik yaptınız. Endişelenmeyin, ben de ilk başta bu terimleri duyduğumda ciddiyetle kafa patlatmıştım. Ama merak etmeyin, size anlatacağım.

Şimdi, hepimizin bildiği gibi beynin sağ ön lobu bir çeşit gizemli kara kutu gibi. Düşüncelerimizi, hislerimizi ve davranışlarımızı kontrol eden süper kahraman. Ama… Belki de fazla gizemli! Ya da belki de o kadar da gizemli değil! Öyle ya da böyle, bugün bu sağ ön lobu biraz eğlenceli bir şekilde keşfedeceğiz.

**Beyin ve O Bizim Sağ Ön Lobumuz: Nedir Bu Şey?

Beynin sağ ön lobu aslında beynin çok önemli bir parçası. Ama gelin bir de bunu hayatımıza uyarlayarak görelim. Mesela düşünün, bir soruya cevap veriyorsunuz; ama tam olarak ne diyeceğinizi bilemiyorsunuz. Hani o “Sağ ön lobum neredesin?” diye bağırmak istiyorsunuz, değil mi? İşte, sağ ön lobumuz tam olarak burada devreye giriyor! O, düşünme, plan yapma, duygusal zeka, stratejik kararlar gibi işlerle uğraşıyor.

Sağ ön lobun görevleri arasında mantıklı düşünme, empati kurma ve yaratıcı düşünme yer alır. Yani aslında, beyninizin "yaratıcı fikirler" fabrikası. Tüm "Bunu kesinlikle yapmalıyım!" ve "Neden bunu düşünmedim daha önce!" anlarını sağ ön lobunuza borçlusunuz. Kendisi hayatımızda biraz Picasso, biraz Einstein, biraz da o “Sağlam bir plan yapalım” diyen stratejist gibi.

**Erkekler ve Sağ Ön Lobun Savaşçı Yönü: Stratejiler, Planlar ve… Kızgınlıklar?

Şimdi, erkeklerin sağ ön lobunu biraz konuşalım. Tabii, burada hem mizahi bir açıdan hem de gerçekleri göz önünde bulundurup genel bir değerlendirme yapacağız. Erkekler genellikle çok stratejiktir. Taktiksel düşünmeyi severler. Örneğin, yeni bir projeye başladıklarında “Bu işin doğrusunu nasıl yapabilirim?” diye bir soru beyninde yankılanırken, sağ ön lobu hemen devreye girer. Sağ ön lobu, bir nevi erkeklerin "Savaşçı ruhu"dur. Planlar yapar, doğru adımları atmalarını sağlar.

Ama… eğer plan bir şekilde ters giderse, sağ ön lobumuzda işler değişir! O anda bir nevi "Fırtına kopar". Tabii, sağ lobu suçlamak bir yere kadar! Sonuçta, her stratejinin riski vardır. Sağ lob bir yandan da işin “Bunu nasıl düzeltirim?” kısmıyla ilgilenir. Yani çok yönlüdür, şaşırtıcı değil mi? Tıpkı bir kriz anında “Neredeyse bütün planım çökmüşken, ne yapmalıyım?” sorusunun zihninizi sarması gibi.

**Kadınlar ve Sağ Ön Lobunun Empatik Yönü: Duygular, İletişim ve Hep Birlikte Güçlü!

Şimdi de sağ lobu biraz farklı bir açıdan inceleyelim. Kadınlar sağ loblarını, genellikle duygu, empati ve ilişkiler için kullanıyorlar. Yani evet, sağ lob sağlıklı bir plan yapma yeteneğinden çok daha fazlasını içeriyor. Bu, ilişkilerde de çok etkili oluyor. Mesela bir arkadaşınızın morali bozulmuşsa, sağ lobunuz hemen devreye girer ve empatik bir yaklaşım sergileyerek onu rahatlatmak için ne söyleyebileceğinizi bulur. İşte sağ ön lobu, "iyi bir dinleyici olma" yeteneğinizin de baş kahramanıdır!

Kadınlar, sağ loblarını kullanarak insanları anlamaya çalışırlar. Kız arkadaşlarınıza, partnerinize veya iş arkadaşlarınıza karşı duyduğunuz empati, işte sağ lobun en güzel işlevlerinden birisidir. Bu lobumuz duygusal zekayı anlamada, karşıdaki kişinin ruh halini doğru okumada, onlara yardımcı olacak tavsiyeler verme konusunda çok işe yarar. Yani kadınlar, sağ ön lobu kullanırken sadece başkalarını anlamakla kalmaz, kendilerini de tanıma yolunda büyük bir adım atmış olurlar.

**Sağ Ön Lobun En Güzel Yönü: “Düşün, Ama Güldür!”

Sonuçta, sağ ön lobu o kadar önemli bir yer ki, sağlığımızı düşünmek, duygusal zekamızı geliştirmek, yaratıcı fikirlerle hayata dokunmak için ona gerçekten ihtiyacımız var. Ama burada en güzel nokta, sağ lobu sadece ciddiyetle değil, bazen bir kahkaha atarak kullanabilmemiz. Yani… biraz espri, biraz plan, biraz empati!

Mesela, “Sağ lobum nerede?” diye sorduğunuzda, aslında "Hayatımı kolaylaştıracak bir çözüm mü arıyorum?" demek istersiniz. Ama aynı zamanda, bazen sağ lobunuzun işlerini biraz hafifletip, gülmek de çok önemli. Sağ lobun en güçlü yanlarından biri, düşünmek kadar, bazen sadece "gülmek" olduğunu fark etmek.

**Sizce Sağ Ön Lobotomisi mi? Hayatımıza Neler Katıyor?

Şimdi forumdaşlar, sizce beynimizin sağ lobu daha çok stratejik mi çalışıyor yoksa duygusal zekâ mı? Kendi sağ lobunuzu nasıl kullanıyorsunuz? Bir kahkaha, bir plan ve bolca empatiyle hayatınızı nasıl daha eğlenceli hale getirebilirsiniz? Yorumlarınızı bekliyorum, sağ loblarınızla hemen cevap verin!