3 şahıs Anlamı Nedir ?

Aylin

New member
9 Mar 2024
522
0
0
3. Şahıs Nedir? Temel Tanım ve Dilin Mantığı

“3. şahıs” kavramı ilk bakışta dil bilgisine ait teknik bir terim gibi görünür, ancak aslında iletişimin nasıl yapılandığını anlamak için oldukça temel bir anahtardır. En basit tanımıyla üçüncü şahıs, konuşma anında ne konuşan kişiyi (1. şahıs) ne de dinleyen kişiyi (2. şahıs) ifade eder. Yani konuşmanın dışında kalan, olayın “gözlem nesnesi” olan kişidir.

Bu ayrımı netleştirmek için sistemi üç parçaya bölmek gerekir:

* 1. şahıs: konuşan (ben, biz)

* 2. şahıs: muhatap (sen, siz)

* 3. şahıs: konuşma dışında kalan herkes (o, onlar)

Bu yapı aslında bir tür referans sistemidir. Dil, tıpkı bir koordinat sistemi gibi, konuşmayı merkez alır ve her öğeyi bu merkeze göre konumlandırır. 3. şahıs da bu sistemde merkez dışındaki tüm noktaları temsil eder.

Dilsel Sistem Olarak Şahıs Kavramı

Şahıs kavramını yalnızca kelime bilgisi olarak düşünmek eksik olur. Aslında burada bir tür yönlendirme ve perspektif sistemi vardır. Konuşma anı bir “referans noktası” kabul edildiğinde, her cümle bu referansa göre yön belirler.

Örneğin “Ben kitabı okudum” cümlesinde odak konuşan kişidedir. Bu 1. şahıstır. “Sen kitabı okudun” dediğimizde odak doğrudan muhataba kayar. Ancak “O kitabı okudu” dediğimizde artık konuşma alanının dışına çıkılır ve olay bağımsız bir nesne gibi ele alınır.

Bu geçiş, aslında dilin en güçlü özelliklerinden birini gösterir: olayları merkezden çıkarıp gözlem alanına taşıyabilme kapasitesi. Üçüncü şahıs tam olarak bu noktada devreye girer.

3. Şahısın Dil İçindeki İşlevi

Üçüncü şahıs yalnızca “o” zamiri değildir; geniş bir anlatım alanıdır. Bir hikâye anlatıldığında, haber verildiğinde ya da bir olay raporlandığında çoğunlukla üçüncü şahıs kullanılır.

Bunun temel nedeni şudur: üçüncü şahıs, anlatıcıyı olaydan ayırır ve nesnellik hissi yaratır. Bu ayrım, bilgiyi daha sistematik ve analiz edilebilir hale getirir.

Örneğin bir mühendislik raporunda “Ben sistemi test ettim” yerine “Sistem test edildi” ifadesi kullanılır. Burada kişisel unsur geri çekilir, süreç öne çıkar. Bu da üçüncü şahıs kullanımının teknik dünyadaki karşılığıdır.

Dil açısından bakıldığında bu, öznenin “kişisellikten arındırılması” işlemidir. Sonuç olarak olay, bireyden bağımsız bir veri noktası gibi ele alınır.

Anlatım Perspektifi: Neden Üçüncü Şahıs Tercih Edilir?

Üçüncü şahıs anlatımın en önemli avantajı, mesafe yaratmasıdır. Bu mesafe iki şey sağlar: nesnellik ve ölçeklenebilirlik.

Nesnellik, anlatıcının olayın içine duygusal olarak karışmamasıdır. Ölçeklenebilirlik ise aynı anlatımın farklı bağlamlara uyarlanabilmesidir. Örneğin bir haber metni, roman veya teknik doküman üçüncü şahıs üzerinden kolayca yapılandırılabilir.

Bu yüzden üçüncü şahıs, yalnızca dil bilgisel bir kategori değil, aynı zamanda bilgi aktarımının standartlaşmış biçimidir.

İlginç bir şekilde, insan zihni de benzer bir mekanizma kullanır. Bir olayı analiz ederken kişi çoğu zaman iç konuşmayı “dış gözlem” moduna geçirir. Bu, üçüncü şahıs bakış açısının zihinsel karşılığıdır.

1., 2. ve 3. Şahıs Arasındaki Yapısal Fark

Sistemi daha net görmek için üç şahıs arasındaki farkı bir çerçeve olarak düşünmek gerekir.

Birinci şahıs, sistemin merkezidir. Veri kaynağı gibidir. Tüm bilgi buradan çıkar.

İkinci şahıs, doğrudan etkileşim noktasıdır. Sistemin iletişim kanalıdır.

Üçüncü şahıs ise dış gözlem katmanıdır. Sistemin raporlama ve analiz bölümüdür.

Bu üçlü yapı aslında bir tür iletişim mimarisidir. Eğer bir yazılım sistemi gibi düşünülürse:

* 1. şahıs veri üreten modül

* 2. şahıs kullanıcı arayüzü

* 3. şahıs ise loglama ve raporlama katmanı gibi çalışır

Bu benzetme, kavramın neden bu kadar temel olduğunu daha iyi açıklar. Çünkü dil sadece konuşma değil, aynı zamanda bir bilgi işleme sistemidir.

Üçüncü Şahısın Günlük Hayattaki Kullanımı

Günlük konuşmada fark edilmeden sürekli üçüncü şahıs kullanılır. “O işe gitti”, “Onlar gelmedi”, “Ali toplantıda” gibi cümleler aslında üçüncü şahıs yapısına örnektir.

Burada önemli nokta şudur: üçüncü şahıs, çoğu zaman olayları kişisel bağlamdan çıkarıp daha genel bir çerçeveye taşır. Bu da iletişimi daha hızlı ve daha az karmaşık hale getirir.

Özellikle bilgi aktarımında üçüncü şahıs kullanımı standarttır. Haber metinleri, akademik yazılar, teknik raporlar ve resmi belgeler genellikle bu yapı üzerine kurulur. Çünkü sistematik düşünme gerektiren alanlarda kişisel referanslar yerine nesnel ifadeler tercih edilir.

Anlatı Türlerinde Üçüncü Şahıs Perspektifi

Edebiyatta üçüncü şahıs anlatım iki ana biçimde karşımıza çıkar: sınırlı ve sınırsız üçüncü şahıs.

Sınırlı üçüncü şahıs anlatımda anlatıcı yalnızca bir karakterin bakış açısına yakın durur. Olaylar onun perspektifinden aktarılır ama yine de “o yaptı, o düşündü” şeklinde anlatılır.

Sınırsız üçüncü şahıs anlatımda ise anlatıcı tüm karakterlerin düşüncelerine ve olayların genel akışına hakimdir. Bu, daha geniş bir sistem görünümü sağlar.

Bu iki yapı, aslında veri erişim seviyeleri gibi düşünülebilir. Sınırlı modelde tek bir kaynağa erişim vardır, sınırsız modelde ise tüm sistem görünür.

Üçüncü Şahısın Mantıksal Önemi

Üçüncü şahıs, sadece dilsel bir yapı değil, aynı zamanda düşünme biçimidir. Bir olayı üçüncü şahıs perspektifinden görmek, onu kişisel etkilerden arındırarak analiz etmeyi sağlar.

Bu, problem çözme süreçlerinde kritik bir avantajdır. Çünkü bir sorun “benim başıma geldi” seviyesinden “sistemde bir sorun var” seviyesine taşındığında, çözüm üretmek daha kolay hale gelir.

Bu nedenle mühendislikten sosyal bilimlere kadar birçok alanda üçüncü şahıs anlatım tercih edilir. Çünkü sistem düşüncesi, kişisel bakış açısından çok daha geniş bir çerçeve sunar.

Sonuç Yerine: Üçüncü Şahıs Bir Dil Kuralından Daha Fazlası

Üçüncü şahıs, yüzeyde basit bir dil bilgisi terimi gibi görünür. Ancak derinlemesine bakıldığında, iletişimin nasıl yapılandığını, bilginin nasıl nesnelleştirildiğini ve olayların nasıl analiz edildiğini gösteren temel bir çerçevedir.

Bu yapı sayesinde dil, yalnızca ifade aracı olmaktan çıkar; aynı zamanda düşünceyi düzenleyen bir sistem haline gelir. Üçüncü şahıs da bu sistemin dış gözlem katmanı olarak, hem anlatıyı hem de analizi mümkün kılan temel bileşenlerden biri olur.