Uyuşturucu satan hayli, müdahale eden yok

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Uyuşturucu satan hayli, müdahale eden yok Mahsum Kara

DİYARBAKIR-
Yoksulluğun kol gezdiği Diyarbakır’ın bilhassa merkez ilçelerde uyuşturucu kullanması gençler içinde yaygınlaştı. Gençlerin, mahallelerinde epey rahat bir biçimde uyuşturucu unsurlarına ulaştığı, kimsenin buna müdahale etmediği belirtiliyor.
Sokaklarda daha evvelce ‘esrar’ satılırken son birkaç yıl ortasında metamfetamin ve bonzai üzere sentetik uyuşturucular yaygın biçimde gençlere ve aslında çoluk-çocuk ayırt etmeden herkese satılıyor.
Kentte giderek büyüyen ve uyuştuurucu problemini, 15 yıldır Sur Abdal Dede Mahallesi Muhtarı olarak bakılırsav yapan Şerif Güler’e sorduk…

‘HENDEK OLAYLARINDAN daha sonra UYUŞTURUCU SATIŞI ARTI’

Sur’daki çatışmalardan daha sonra Diyarbakır’ın fakir mahallerinde uyuşturucu satışı ve kullanmasının öteki senelera oranla daha da arttığını söz eden Güler, yaşananları şöyleki anlatıyor: “Uyuşturucu kullanması ve bilhassa satışının artmasındaki sebeplerin başında ekonomik problemler geliyor. Özelikle fakir gençler kısa yoldan para kazanma mantığı ile bu yolu seçiyorlar. Her geçen gün sokaklarda uyuşturucu satışı artarak devam ediyor. Orta sokaklardaki okullarda sıradan artmış durumda. Tanımadığım geçler gelip burada uyuşturucu satışı yapıyor ve rastgele bir tedbir de yok maalesef. Biz bu durumdan pek rahatsızlık duyuyoruz…”

Sur Abdal Dede Mahallesi Muhtarı Şerif Güler

‘GENÇLER ÇOK RAHATLIKLA ULAŞABİLİYOR’

Muhtar Şerif Güler, gençlerin uyuşturucu unsurlara epey rahat bir biçimde ulaştığını ve bilhassa sentetik husus kullanım oranının gençler içinde arttığına dikkat çekiyor: “Ben Sur’da doğdum ve burada büyüdüm, uyuşturucunun geçler içinde bu kadar yaygınlaştığına yeni şahit oluyorum. Bu durumdan dolayı konutlarını bırakıp taşınan biroldukça insan var. Uyuşturucu satıcıları harabe ve tarihi, boş yerleri uyuşturucu satmak için kullanıyor. Kaç kere şikayet etsek de olumlu sonuç alamadık. Satan fazlaca ancak müdahale eden hiç yok. Biz mahalleli olarak elimizden geleni yapıyoruz fakat yetersiz kalıyoruz. Ben birfazlaca kere satıcılarla hengame ettim.”

‘OLAYA YÜZEYSEL BAKILIYOR’

Kentte artan uyuşturucu meselesine kolluk göçlerinin yüzeysel olarak baktığını ve önemsemediğine dikkat çekip “Bu kadar uyuşturucu nereden geliyor?” diye soran Güler, şöyleki devam ediyor: “Nasıl geliyor? Kim getiriyor? Bunları bilmiyoruz. Kimse kalkıp bunu sormuyor ve buna dair rastgele bir tedbir de yok. Şuurlu bir biçimde bu mevzuya tahlil odaklı bakılmıyor. Biz bu sorunu her yerde lisana getirdik, getirmeye de devam ediyoruz fakat yetkililer tarafınca hiçbir tahlil arayışına girilmiyor. Olan bizim gençlere oluyor. Uyuşturucu kullanması şu an 10-15 yaş aralığına inmiş durumda. Biz bunu nazaranbiliyoruz. Uyuşturucu kullananlar ailesine hem etrafına ziyan veriyor. Uyuşturucu almak için para bulamayan geçler ya aileleriyle hengame ediyor ya da hırsızlık yapıyor. Aliler bu durumdan dolayı epey huzursuz. Bu durumdan kaynaklı bize gelen şikayetler hayli.

‘ÇÖZÜM ODAKLI BAKILMASI GEREKLİ’

Uyuşturucu kullanması ve satışına yönelik siyasi partiler başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına tahlil odaklı çalışmaları için davette bulunan muhtar Güler, “Kentte yaşayan geçlere iş imkanları sağlanmalı. Uyuşturucunun zarlarına yönelik eğitimler verilmeli. Uyuşturucu satışının önü kesildi mi kullanım oranı da düşük olacaktır. Uyuşturucu satışına yüzeysel bırakılmamalı, sağlıklı bir halde bu olayın derinliğine inilmesi lazım. Biz bu kentin yurttaşları olarak bunu istiyoruz. Gençlerimiz bu bataklıktan kurtarılsın, onlar bizim geleceğimiz” diyor.