Thorndike etki yasası nedir kpss ?

BanaDediKi

Global Mod
Global Mod
26 Eki 2020
1,636
0
0
Thorndike Etki Yasası: Küresel ve Yerel Perspektiflerden Bir Bakış

Herkese merhaba! Bugün biraz psikoloji, eğitim ve davranış bilimleri üzerine derinlemesine bir yolculuğa çıkıyoruz. Konumuz Thorndike Etki Yasası. Bu yasa, hepimizin günlük yaşamında karşılaştığı pek çok durumu anlamlandırmamıza yardımcı olabilecek bir kavram aslında. Ancak burada ilginç olan şey, bu yasanın yalnızca psikoloji alanında değil, farklı kültürlerde, toplumlarda ve hatta coğrafyalarda nasıl algılandığı ve uygulandığı.

Thorndike'ın etki yasası, temelde insanların davranışlarının sonuçlarına göre şekillendiğini ifade eder. Bu yasa, yalnızca eğitim ve psikolojide değil, aynı zamanda iş hayatından aile ilişkilerine kadar her alanda geçerli olabilir. Ama işin ilginç tarafı, bu teorinin evrensel bir temele dayansa da, yerel kültürel dinamikler ve toplumsal yapıların etkisiyle nasıl farklılaştığını da keşfetmek. Hadi gelin, bu konuyu farklı açılardan inceleyelim!

1. Thorndike Etki Yasası Nedir? Temel Kavramlar

Thorndike’ın etki yasası, davranışsal psikolojinin en önemli ilkelerinden biridir. Edward Thorndike, 1898 yılında yaptığı ünlü kedi kafesi deneyinde, hayvanların belirli bir davranışın sonucunu gözlemleyerek, bu davranışları tekrarladıklarını gözlemlemiştir. Kısaca, “iyi sonuçlar davranışı güçlendirir, kötü sonuçlar ise davranışı zayıflatır”. Bu yasa, insanlarda da geçerlidir: Olumlu sonuçlar, davranışları güçlendirirken, olumsuz sonuçlar aynı davranışın yapılmamasına neden olur.

Bu yasa günümüzde eğitim, yönetim ve psikoloji alanlarında hala sıklıkla kullanılır. Örneğin, bir öğretmen öğrencilere doğru cevap verdiğinde ödüller verir, bu da öğrencilerin gelecekte doğru cevap vermelerini teşvik eder.

2. Küresel Perspektifte Thorndike Etki Yasası: Evrensel Bir Temel

Thorndike’ın etki yasası evrensel bir geçerliliğe sahip gibi görünüyor çünkü tüm insanlar, olumlu sonuçları pekiştirmek ve olumsuz sonuçlardan kaçınmak eğilimindedir. Küresel ölçekte bakıldığında, bu yasa, eğitim sistemleri, iş dünyası ve toplumsal davranış anlayışlarına yansıyan bir etki yaratmıştır.

Örneğin, Batı dünyasında pozitif pekiştirme yöntemleri eğitimde yaygın olarak kullanılmaktadır. Öğrencilere ödüller verilir, övgüler yapılır ve başarıları kutlanır. Bu, öğrencilerin başarının ardından daha çok çaba göstermelerini sağlamak için kullanılan yaygın bir taktiktir. Ancak bu, yalnızca bireysel başarıya odaklanır. Bireysel başarı, genellikle bir kişiyi ödüllendirmek ve başarıya dayalı sonuçlar elde etmek olarak algılanır.

Ancak Asya kültürlerinde, özellikle Japonya ve Kore gibi ülkelerde toplumsal aidiyet ve kolektif başarının daha çok ön plana çıktığını görürüz. Burada bireysel başarılardan çok, toplumsal ve ailevi başarılar ödüllendirilir. Ancak yine de, Thorndike Etki Yasası bu kültürlerde de geçerlidir; sadece ödüller farklı şekilde şekillenir. Bir Japon öğrencisi, aile ve öğretmeninin gururunu kazandığında, toplumsal onurlandırma ve kolektif aidiyet duygusu ona daha güçlü bir motivasyon sağlar.

3. Yerel Perspektifte Thorndike Etki Yasası: Kültürel Dinamikler ve Toplumsal Etkiler

Yerel dinamikler, Thorndike’ın etki yasasının nasıl algılandığı ve uygulandığı üzerinde önemli bir rol oynar. Örneğin, Türkiye’de ve diğer bazı gelişmekte olan ülkelerde, aile yapısının çok güçlü olduğunu ve toplumun birbirine karşı sorumluluk taşıma anlayışının yaygın olduğunu gözlemleriz. Bu toplumsal bağlar, etki yasasının işleyişini farklı kılabilir.

Türk toplumunda bir çocuğa ödül vermek, genellikle ailenin ve öğretmenin takdirine bağlıdır. Ayrıca, başarıya ulaşan çocuk yalnızca kendini değil, aileyi de temsil eder. Dolayısıyla, başarısının getirdiği olumlu sonuçlar sadece bireyi değil, tüm ailesini güçlendirir. Aynı zamanda, bu başarı, ailenin toplumsal kabulünü de pekiştiren bir unsur olabilir.

Bir başka örnek vermek gerekirse, kırsal bölgelerde ise eğitim anlayışı daha çok zorlayıcı ve baskıcı olabilir. Bu tür bir ortamda, negatif sonuçlar ve cezalarla yapılan öğrenme süreci, bireysel başarıyı değil, toplumun ve geleneksel değerlerin korunmasını hedefler.

Kadınların bakış açısında ise, toplumsal bağların ve ailevi ilişkilerin daha fazla ön plana çıktığı bir gerçek var. Kadınlar genellikle ilişkiler üzerine kurdukları yaşam anlayışlarında, toplumsal denetim ve aidiyet üzerinde daha fazla dururlar. Bu, Thorndike’ın etki yasasının, sosyal ve kültürel bağlamlarda daha kolektif bir şekilde işlediğini gösteriyor.

4. Erkeklerin Strateji ve Başarı Arayışı: Bireysel Motivasyon

Erkekler genellikle çözüm odaklı, bireysel başarıya ve pratik çözümler geliştirmeye eğilimlidir. Bu bağlamda Thorndike etki yasası, onların kişisel başarılarını güçlendirebilir. Örneğin, iş dünyasında bir erkek için, pozitif pekiştirme – yani başarıya dayalı ödüller ve takdir – motivasyonu artırıcı bir etken olabilir. Bu durumda, erkekler sonuç odaklı çalışarak işyerindeki hedeflere ulaşmayı ve kişisel tatmin sağlamayı ön plana çıkarırlar.

Thorndike Etki Yasası burada, erkeklerin bireysel kazanç sağlama isteğiyle güçlü bir bağ kurar. Ancak, bu başarıları elde ederken toplumsal bağlar ve ilişkiler daha az vurgulanır. Erkeklerin genellikle başarıyı kişisel bir zafer olarak algıladığını söyleyebiliriz.

5. Forumdaşlar, Sizin Deneyimleriniz Neler?

Şimdi, buradaki siz değerli forumdaşlardan da bu konuda yorumlar bekliyorum. Thorndike Etki Yasası gerçekten de evrensel mi? Yoksa yaşadığınız toplumda, kültürel değerler ve toplumsal yapılar bu yasayı farklı şekillerde mi uyguluyor? Eğitimde, iş dünyasında ya da günlük hayatınızda olumlu ya da olumsuz pekiştirme deneyimlerinizi paylaşırsanız, hepimiz için oldukça öğretici olacaktır.

Unutmayın, burada sadece bir teori değil, yaşadığımız dünyadaki etkileri tartışıyoruz. O yüzden herkesin perspektifi çok kıymetli!