Tarihe göre sıralama nasıl yapılır ?

Aylin

New member
9 Mar 2024
399
0
0
Tarihe Göre Sıralama Nasıl Yapılır? Komik Bir Bilim Dalı Olarak Kronolojik Mizah

Arkadaşlar, hepimiz şu “tarihe göre sıralama” işini bir yerlerde kullanıyoruz ya — dosya klasörlerinde, telefon galerisinde, bazen de aile WhatsApp grubunda. Ama işin ilginç yanı şu: Bu masum görünen fonksiyon, aslında hayatın ta kendisiyle uğraşıyor. Çünkü hepimiz bir şekilde tarihe göre sıralanıyoruz doğum günü pastasında mum üflerken, diploma töreninde isim listesinde veya eski sevgilinin “arşivlenen sohbetler” bölümünde.

Hadi gelin bu konuyu hem mizahi, hem de biraz stratejik, biraz da empatik bir bakış açısıyla ele alalım.

---

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: Excel Tablolarının Kutsal Gücü

Bir erkek forumdaşımızın gözünden bakalım. Olay şu: Elinde 4000 fotoğraf var, hepsini tarihe göre sıralamak istiyor. İlk refleks tabii ki “Abi, ben bunu Excel’e atarım, pivot tablo yaparım, tarihe göre gruplarım, bitti.”

Adam için mesele tamamen matematik. “Şu dosya 12.09.2023, öteki 13.09.2023. Tamam, bunları sıraya koydum, sorun çözüldü.”

Sanki tarih sıralamak, insanlığın çözülmemiş problemleri arasında değil de, bir çay molasında halledilecek ufak bir işmiş gibi…

Ama sonra gerçek hayata dönüyoruz. Tarihe göre sıraladığımızda bazen en eski anılar çıkıyor karşımıza. Mesela 2010’daki o saç modeli. İşte erkek burada duvara tosluyor. Çünkü Excel’de “utanma sütunu” yok, “modası geçmiş” filtresi de yok.

---

Kadınların Empatik Yaklaşımı: Anılar Kronolojisi

Kadın forumdaşlarımız için tarihe göre sıralama, sadece “dosyaları dizmek” değildir. Bu işin içinde duygu vardır. Mesela 2018 yazındaki tatil fotoğrafı, yanına iliştirilmiş bir “o gün çok kahkaha atmıştık” notu olmadan eksiktir.

Kadın, tarih sıralamasına bakarken şunu der:

— “Ah bak, bu 12 Şubat 2019. O gün sen bana çiçek almıştın. Ama yanlışlıkla karanfil almıştın, ben gül bekliyordum, o yüzden biraz trip atmıştım.”

Yani kadın için tarihe göre sıralama, sadece zaman çizelgesi değil, **ilişkilerin inişli çıkışlı grafiği** gibidir. Hatta kim bilir, belki bir gün yapay zekâ, kadınların bu kronolojisine göre “ilişki hava durumu raporu” hazırlayacak.

---

Kronoloji ile Mizahın Dansı

Tarihe göre sıralamanın en komik yanı, hayatın bize sürpriz yapmayı sevmesidir. Siz her şeyi güzel güzel sıralarsınız, bir bakarsınız ki dosya adları “final-son-SON-gerçek-son-BU-SONDUR” şeklinde gidiyor.

— Erkek: “Bunları alfabetik mi tarihe göre mi sıralasam?”

— Kadın: “Bırak onları, şunu söyle… Neden hâlâ eski sevgilinin fotoğrafı 2017 klasöründe duruyor?”

İşte o an, kronolojik sıralama bir anda **ilişki krizi simülasyonu** haline gelir.

---

Tarih Sıralamanın Evrensel Yasaları

Bilimsel açıdan bakalım: Tarihe göre sıralama aslında **entropi**yi yani kaostan düzene geçişi temsil ediyor. Dosyalarınızın tarihsel sıraya dizilmesi, evrenin büyük patlamadan bugüne uzanan yolculuğunun küçük bir parodisi gibi.

Ama günlük hayatımızda işler o kadar düzenli değil. Mesela:

* Telefon galerisi: Önce kedi fotoğrafı, sonra market fişi, ardından tatil selfie’si…

* WhatsApp: Önce “Hayırlı cumalar” mesajı, sonra iş yerinden acil dosya, ardından “annem seni aradı” bildirimi.

Tarihe göre sıralama yapınca bunların hepsi yan yana geliyor. Evrenin kaosu, sizin ekranınızda minyatürleşiyor.

---

Strateji vs. Empati: Kronolojinin Savaş Alanı

Bir evde tarih sıralama yapılacaksa, erkek şöyle yaklaşır:

— “Tamam, ben bunları yıl-ay-gün olarak dizdim. Hepsi düzenli, tamamdır.”

Kadın ise şu soruyu sorar:

— “Ama 2020’de pandemi vardı, o yılın klasörünü ayrı yapalım. Çünkü o fotoğraflar sadece tarih değil, duygu yüklü.”

İşte mizah da burada başlıyor. Erkek için iş bitmiştir, kadın içinse daha başlamamıştır. Bir taraf “düzen” peşinde koşarken, öteki taraf “anlam” arıyor.

---

Tarihi Yanlış Sıralamanın Trajedisi

En büyük kriz ne biliyor musunuz? Tarihi yanlış sıralamak! Yani 2016’daki mezuniyet fotoğrafı, yanlışlıkla 2022’nin arasında çıkarsa… İşte orada bütün zaman çizelgesi bozulur.

Erkek: “Abi yanlışlıkla dosya adını değiştirmişim.”

Kadın: “Yanlışlıkla mı? Bu fotoğraf bizim en mutlu günümüzdü, sen nasıl 2022’nin arasına sıkıştırırsın?”

Bir bakıyorsunuz ki tarih sıralama yüzünden çıkan tartışma, **Netflix dizisi olacak kadar dramatik** bir hal alıyor.

---

Peki, Gerçek Hayatta Nasıl Sıralanırız?

İşin şakası bir yana, biz insanlar da aslında tarihe göre sıralanıyoruz.

* Doğum tarihimiz, kimliğimizde ilk sıralama.

* Okul yıllarımız, mezuniyetlerimiz, evliliklerimiz… Hep kronolojik bir çizgi.

* Ve bazen o çizgiye baktığımızda “Keşke bu olayı ileri alabilseydim, şu anıyı biraz daha geri koyabilseydim” diyoruz.

Belki de hayatın mizahı burada gizli: Biz ne kadar sıralasak da, hayat kendi sırasını dayatıyor.

---

Son Söz: Hadi Tartışalım!

Şimdi sizlere soruyorum dostlar:

— Sizce tarihe göre sıralamak, gerçekten düzen getiriyor mu, yoksa daha büyük kaosları mı ortaya çıkarıyor?

— Erkeklerin Excel tablolu stratejisi mi daha işlevsel, yoksa kadınların duygu yüklü kronolojisi mi daha gerçekçi?

— Telefon galerinizi açıp tarihe göre sıralasanız, hangi “komik sürprizlerle” karşılaşırsınız?

Hadi bakalım, dökülün! Kim bilir belki de tarihe göre sıralamanın forum tarihindeki en eğlenceli tartışmasını başlatırız.