Sokak röportajcılarından konut mahpusu reaksiyonu: Biz de insanları konuta davet edeceğiz

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Sokak röportajcılarından konut mahpusu reaksiyonu: Biz de insanları konuta davet edeceğiz Gözaltına alındıktan daha sonra isimli denetim koşuluyla özgür bırakılan 3 Youtuber, mikrofonlarını sokaktaki insanlara uzatmaya devam edecek. Geçtiğimiz Pazar günü meskenlerine baskın yapılarak gözaltına alınan Kendine Muhabir’in sahibi Hasan Köksoy, Ek TV’nin sahibi Arif Kocabıyık ve Sade Vatandaş hesabının sahibi Mehmet Koyuncu’ya konut mahpusu ve yurtdışına çıkış yasağı getirildi. Sokak röportajcıları konut hapsinin hedefinin kendilerini susturmak olduğunu söylüyor.

‘GÜN AĞARMADAN BİR İNSANI niye GÖZALTINA ALIRLAR?’

Hasan Köksoy, Pazar sabahı yaşadığı gözaltı sürecini anlatırken, “2 yaşındaki çocuğumun tabletini bile aldılar” diyor. Köksoy, bu ay içerisinde iki kere gözaltına alındı. 12 gün evvel bir daha gözaltına alınan Köksoy 6 gün gözaltında tutulmuştu. Pazar sabahı bir daha meskenine baskın düzenlenen Köksoy yaşadıklarını şöyleki anlattı:

“Sabah saat 6.30’da konutuma bastılar… çabucak hemen gün ağarmamıştı…. Pazar günü çabucak hemen gün ağarmamışken niye bir insanı gözaltına alırlar ki? Eşimin ve çocuğumun gözü önünde gözaltına alındım. Eşim, çocuğuma, ‘Baban markete gitti’ dedi. Konutta kırık bilgisayarı bile aldılar. Çocuğumun tabletine el koydular. Her ne kadar bu tableti almayın desem de dinlemediler. Ailem gözaltından çıktığımda da çocuğuma, ‘baban marketten döndü’ dedi.”

‘İNSANLARI KONUTA DAVET EDECEĞİM…’

Gözaltılarla kendilerine ileti verildiğini söyleyen Köksoy şu biçimde devam etti: “esasen ulusal medya satılmış durumda. Ulusal basında muhalif medya var lakin onları da RTÜK’ün sopasıyla korkutmaya çalışıyorlar. Toplumsal medya için iktidar, ‘milli güvenlik sorunu’ tarifini yapıyor. Pekala niye sokak röportajları yapanları gözaltına alıyorlar? Bu sorunun yanıtı belirli. Ben susmak istemiyorum. Yaptığım işi insanlık nazaranvi olarak görüyorum. Beşerler konuşuyor, konuşmaya da devam edecekler.”

Hasan Köksoy

‘BEN İÇERDEYKEN EŞİM RÖPORTAJ YAPMAYA DEVAM ETTİ’

Köksoy konut mahpusu sürecinde de röportajlarına devam edeceğini söylemiş oldu: “aslına bakarsan daha evvel röportaj yaparken sokakta birfazlaca sefer tehdit edildim, hakarete uğradım… Ben içerdeyken eşim röportaj yapmaya devam etti. Korkmuyoruz… Mesken mahpusu sürecinde insanları konuta davet edip röportaj yapmaya devam edeceğim. Sokak röportajları durmayacak, beşerler susmayacak. Bizi gözaltına aldıklarında beşerler daha epeyce konuşacak. Tahminen de bu vesileyle daha âlâ şeyler olacak.”

Gözaltına alınan öbür bir isim de Ek Tv’nin sahibi Arif Kocabıyık. Daha evvel biroldukca defa gözaltına alınan Kocabıyık, “Bu sürece alışkınım” diyor. İsimli denetim ve mesken hapsiyle hür kalmasının, ‘siyasi bir karar olduğunu’ belirten Kocabıyık şunları söylüyor: “Biz sokakta röportajlar yaparak emeğimizi beşerlerle paylaşıyoruz. Bize mesken mahpusu vererek insanlardan uzaklaştıracaklarını düşünüyorlar. Biz demokrasiye inanan insanlarız. Bizi bu biçimde cezalandıramazlar.”

Arif Kocabıyık

Kocabıyık mesken mahpusunda de röportaj yapmaya devam edeceğini söylüyor. Pekala bu nasıl olacak?: “İnsanları konuta davet ederim… Gözaltından çıktıktan daha sonra beşerler beni arayarak konuşmak istediklerini söylemeye devam etti. ‘Sen konuttan çıkamazsan biz meskene geliriz’ diyenler oldu. Örneğin ablam sokağa çıkıp röportaj yapmayı planlıyor. İnsanları meskene çağırıp çay, kahve ısmarlayarak yaptığım işe devam edeceğim. Bir tane Arif konutta olur, bin tane Arif sokaklarda olacak. Ayrıyeten dışarda sokak röportajları yapanlar, bizler için de röportaj yapmak istediklerini söylemiş oldu. Ek TV’nin mikrofonu biroldukça mikrofonla birlikte sokaklarda dolaşmaya devam edecek.”

* Görüşmek istediğimiz Sade Vatandaş hesabının sahibi Mehmet Koyuncu’nun telefonuna el konulduğu için kendisine ulaşamadık.