Öğretmen atamalarında karma alım krizi: İki puan tek alım

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Öğretmen atamalarında karma alım krizi: İki puan tek alım ANKARA- Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın 15 bin atamanın karma atama sistemi ile yapılacağını açıklaması öğretmen adaylarının yansısını çekti.

2018 yılında yapılan düzenleme ile başlanan karma atama sistemi en evvel 2017 Kamu İşçisi Seçme İmtihanı (KPSS) puanı ve 2018 puanları ile yapılan 20 bin kontratlı öğretmen ataması ile olmuştu. çabucak sonrasında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kaldırılan karma alım, 15 bin ek atama ile geri getirildi. Bu kapsamda 2020 KPSS puanı ile 2021 KPSS puanları müracaatta bir arada pahalandırılacak.

Karma alım açıklamasıyla büyük mağduriyet yaşayan öğretmen adayları, Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e istifa davetinde bulunurken, kelam konusu karma alımın hukuka karşıt olduğunu savunarak yürütmenin durdurulması için mevzuyu Danıştay’a taşıdı.

KARMA ALIM ADALETSİZLİĞİ: 2021’E PUANI AÇIKLANMADAN ATAMA VERİLDİ

2020’in şubat ayında yapılan 20 bin atamanın akabinde ek atama gayreti verenlerden biri Toplumsal Bilgiler öğretmeni Kemal Buğra Memnun. Son üç yıldır KPSS’ye girdiğini ve atama beklendiğini söz eden Keyifli, karma alım olmasaydı bu yıl atanabileceğini tabir etti.

MEB’in bir daha getirdiği karma alımın yaratacağı sıkıntılara da dikkat çeken Memnun, yaşadıkları mağduriyeti şöyleki anlattı:

“2020 KPSS daha sonrasında MEB, şubat ayında eylül ayında gorevlendirmek üzere 20 bin alım yaptı. Biz de şubat ayından daha sonra ek atama uğraşına başladık. En son 2020 KPSS puanımızın geçerlilik tarihinin bitmesine 10 gün kala ek atamayı verdiler. Yani ek atama 2020 KPSS puanı devam ederken çıktı. daha sonrasında MEB, 15 bin kişilik öğretmen alımına 2021 KPSS puanını da dâhil etti. Buradaki sorun; daha 2021 KPSS sonuçları açıklanmamışken bu alım gerçekleşti. Karma alım ismi lakin 2020 KPSS puanıyla kimse gidemiyor. Bizim almış olduğumuz ek atama ‘karma alım’ ismi altında puanları bile muhakkak olmadan 2021’e verildi.”

‘KARMA ALIM OLMASAYDI ATANIYORDUM LAKİN ARTIK ÖNÜME 500 KİŞİ GELDİ’

2020 KPSS puanının 81,5 olduğunu belirterek, “Karma alım olmasaydı atanma talihim vardı” diyen Memnun, 2020 ile 2021 KPSS’yi birleştirdikleri için iki yılın puan sıralaması ile alım yapılacak. Bu da 2021 yılından benim önüme en az 500 kişinin geleceğini gösteriyor. Karma alım, 2017 yılında getirildi, 2019 yılında kaldırıldı. Şu an hukuka alışılmamış bir süreç yapıldı. Ayrıyeten her yılın KPSS imtihan zorluğu, aday sayısı, standart sapması farklıdır. 2020’de yaptığın yüz net ile 2021’de yaptığın yüz nete tıpkı puan gelmez. Bu yüzden koskoca bir adaletsizlik kelam konusudur. Bu mağduriyetin giderilmesi, karma alımın geri çekilmesi gerekir” diye konuştu.

‘MEB TARİHİNDE BİR BİRİNCİ: PUAN YOK ATAMA VAR!’

Branşı Toplumsal Bilgiler olan lakin isminin gizli kalmasını isteyen bir öğretmen adayı da ‘karma alım skandalı’nın MEB tarihinde bir birinci olduğuna vurgu yaptı.

2020 KPSS puanın geçerlilik süreci devam ederken 15 bin ek atama yapıldığını hatırlatan Toplumsal Bilgiler öğretmeni, “2021 KPSS puanı açıklanmadan 15 bin ek atamaya 2021 KPSS puanını da eklediler. Yani daha puanlar açıklanmadan 2021’i alıma dâhil ettiler. Bu MEB tarihinde bir ilktir” dedi.

Toplumsal Bilgiler öğretmeni sürece ait şunları söylemiş oldu:

“2020 KPSS puanıyla ek atama bekleyen öğretmenler, Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafınca evvel açıklanan 15 bin atama ile sevindi, bir gün daha sonra yapılan ‘karma alım’ açıklaması ile şaşkına döndü. Bu açıklamanın üstüne şu an ortada iki puan tek atama kelam konusu. Yani hem 2020 birebir vakitte 2021 KPSS puanı ile 15 bin kişi atanacak. Artık 2020 KPSS puanı için bir 20 bin atama yapıldı. Bu 20 bin atamada ortaokul branşları dediğimiz, eğitimin bel kemiği dediğimiz bütün branşların kontenjanları tam düştü. Ben Toplumsal Bilgiler öğretmeniyim; benim kontenjanım bin 389’dan 155’e düşürüldü, Türkçe öğretmenliği de 600’e düşürüldü. Büyük bir mağduriyet yarattılar. Biz de bütün öğretmenler yaklaşık bir yıldır ek atama gayreti veriyoruz. Sonunda 8 Eylül’de 15 bin ek atama verileceği belirtildi lakin o da umduğumuz üzere olmadı.”

‘BİZİM GAYRETİMİZ kararı VERİLEN 15 BİN ATAMAYI 2021’E VERDİLER’

Karma alımla bir arada atama sıralamalarının da değişeceğine dikkat çeken öğretmen adayı,

“Bir ikinci sorun da bu alımla birlikte 2021 puanı yüksek olanlar benim önüme geçecek ve sıralamamı geriye itecekler. örneğin 20 bin atama olduğu vakit benim sıralamam 565’ti, 155 kişi alındı ve önümde 410 kişi kaldı. Bu 15 bin 2020 KPSS’ye verilseydi benim branşıma 420 verilse atanıyordum; lakin bu atamada 2021 KPSS puanı da eklendiği için benim 420 olan sıralamam otomatikman binlere çıktı. Bu atama güya bize değil de 2021 KPSS’lilere verildi. Bizim çabamız kararı verilen 15 bin atamayı 2021’e verdiler” tabirlerine yer verdi.

KARMA ALIMIN DURDURULMASI İÇİN DANIŞTAY’DA SEKİZ DAVA AÇILDI

Öğretmen atamalarında uygulanan mülakat niçiniyle isminin gizli kalmasını isteyen bir öbür öğretmen adayı da ‘karma alım’ mağduru bir Türkçe öğretmeni. 15 bin ek atamanın adaletsizliğine vurgu yapan Türkçe öğretmeni, yaşadığı süreci şöyle anlattı:

“8 Eylül’de Cumhurbaşkanı 15 bin atamayı duyurdu, 9 Eylül’de MEB, takvimi yayınladı. Biz 2020 KPSS’ye girerken 2019-2020 karma alımı ile atama yapılacağını bilerek girdik. Ancak 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile KPSS’nin geçerlilik müddeti bir yıla indirildi. Bir yıla indirildiği için biz 2021’le karma alıma dâhil olmayacağımızı bilerek imtihana girdik. Yani son karma alımı olan 2019-2020 imtihanı ile atanacaktık. 16 Eylül gelmeden bu atama belirtildiğı için olağanda 2019- 2020 karma alımıyla alım yapılmalıydı. Zira 16 Eylül’de çabucak hemen 2021 KPSS’nin puanı açıklanmış olacaktı. Yani imtihanı açıklanmamış bir puana atama vermiş oldular. Bu durumda 2019’u saf dışı bıraktılar. 2020 ile 2021’i birleştirerek karma alım yaptılar. aslına bakarsan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile karma alım 2019’da yasaklanmıştı. Hem karma alım istikametinden yanlışlı bir karar birebir vakitte 16 Eylül öncesinde belirtildiğı için çabucak hemen imtihan sonuçları olmayan 2021’i de bu atamaya dâhil etmiş oldular.”

Türkçe öğretmeni karma alımda yürütmenin durdurulması için Ankara, İstanbul, Aksaray olmak üzere Danıştay’da sekiz dava açtıklarını belirtti, “Eğer yürütmeyi durdurma sonucu alırsak mahkeme 15 bin atamaya el koymuş olacak. ötürüsıyla 2019-2020 KPSS puanına haklarını iade etmiş olacak. Ben buradan arkadaşlarıma sesleniyorum; dava açın” davetinde bulundu.

AVUKAT ÖZKINIK: KARMA ALIMDA TERSLİKLER VAR

Karma alımın iptali için açılan davaların avukatlarından Özgür Özkınık, davanın konusunu ve hukuksal boyutunu anlattı. Karma alımı yasaklayan bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi olduğuna dikkat çeken Özkınık,

“Karma alım; 2020 KPSS puanı ile 2021 KPSS puanının ortak bir biçimde 15 bin ek atamaya dâhil edildiği bir mevzuat. Karma alımı yasaklayan bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi var. Bir başkası Ulusal Eğitim 15 bin ek atamayı ‘karma alım’ olarak deklare ettiğında daha 2021 KPSS’nin puanları açıklanmamıştı. Ulusal Eğitim Bakanlığı, açıklanmayan bir puanı bir atama sürece dâhil etti. Bir başka karşıtlık da ölçme1 ve kıymetlendirme kısmında. 2020 KPSS’nin zorluk derecesi ile 2021 KPSS’nin zorluk derecesi farklı olduğu için, standart saptamalar değişeceği için burada da terslik var. Bir yıl 80 puanı öbür yılın 80 puanına denk gelmeyecek esasen. Bütün bu alt ögeleri yok sayarak yapılan bir alım olduğu için ve buna misal farklı alımlarda Danıştay’ın iptal kararları olduğu için bu alımın hukuka muhalif olduğu sebebi öne sürülerek Danıştay’da yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtık. Buradan çıkarlı döneceğimizi düşünüyorum. Bu üzere davalar uzayabilir lakin en azından yürütmeyi durdurma sonucu alarak bu alımın uygulanmasını durdurmak birinci amacımız” diye konuştu.