‘Ne memnun Kürtüm diyene’ kelamı beraat etti

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
‘Ne memnun Kürtüm diyene’ kelamı beraat etti Urfa’nın Bozova ilçesinde ikamet eden ve 29 Mart 2021’de sanal medya hesabında “Ne keyifli Kürt’üm diyene” yazdığı için hakkında dava açılan H.Ç., hakim karşısına çıktı. Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nden görülen birinci duruşmada H.Ç. ve avukatı Bekir Benek hazır bulundu.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada kelam alan H.Ç., kelam konusu TiKToK sanal medya hesabının kendisine ilişkin olduğunu belirterek, “Bana hakaret ettiler. ‘Ne memnun Kürt’üm diyene” sesini paylaştım. Hata sürece kastım yoktur, beraatımı talep ediyorum” dedi.

Yapılan savunmaların akabinde savcılık temel hakkında mütalaasını deklare etti. Mütalaada bugün 19 yaşında olan H.Ç.’nin hata işlediği sav edilen tarihte çocuk olduğu belirtilerek, hakkında TikTok sanal medya hesabı üzerinden cürüm işlediği ihbarı yapıldığı açıklandı. Mütalaada, H.Ç.’nin paylaştığı 13 saniyelik imajda “Ne keyifli Türküm diyorsunuz ya biz Türk değiliz, Kürt’üz, ne keyifli Kürt’üm aslan parçası” dedikten daha sonra, iddianamede yer almayan Kürt sanatçı Axîn Biro’ya ilişkin “Hatin Ref Bi Ref hatin” müziğini çaldığı argüman edildi. Kelam konusu paylaşımı “Devletin egemenlik alametlerini alelen aşağılama” ve “Örgüt propagandası yapma” olarak pahalandıran savcılık, cürümlerin işlediğinin sabit olduğunu öne sürerek, H.Ç.’nin cezalandırılmasını talep etti.

H.Ç.’nin avukatı Bekir Benek, “Mütalaayı kabul etmiyoruz. Belgedeki gerçeklere ters bir mütalaa verilmiştir. İddianamede evrakta olmayan bir müzik konulmuştur, müziğin tüm kelamları güya müvekkil tarafınca paylaşılmış üzere konulmuştur. Bu hukuka alışılmamış kanıttır. Karara temel alınamaz, o kelamların hiç biri 13 saniyelik imgede yoktur. Müvekkil 18 yaşından küçük bir çocuktur, Kürtlere dönük hayli ağır şeyler yazılması sebebiyle bunun etkisi ve kızgınlığıyla ‘Ne keyifli kürdüm kelamını paylaşmıştır.’ Kürdistan’da hata değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız da televizyonda söylemiş oldu, Kürdistan coğrafik bölge adıdır” diye konuştu.

Müvekkilinin tahrik altında paylaşım yaptığını vurgulayan Benek, “Paylaştığı konuda da hata ögesi yoktur. Örgüt propagandası kabahatinin maddi ve manevi ögeleri oluşmamıştır. TCK’nın 29. Unsuru kapsamında tahrik kararlarının de uygulanması gerekmektedir. Müvekkilin beraatını talep ederiz” dedi.

Duruşmaya verilen orta akabinde mahkeme heyeti, H.Ç’nin üzerine atılı hatanın yasal ögelerinin oluşmadığı, yüklenen fiilin kanunda cürüm olarak tanımlanmamış olduğu nedeni öne sürülerek beraatine karar verdi. Heyet, H.Ç’nin manzarada “Türk bayrağını yere attığı” sebebi öne sürülerek “Devletin egemenlik alametlerini aşağılama” cürmü işlediği, 8 ay mahpus cezası ile cezalandırılması sonucu vererek, kararın açıklamasını geriye bıraktı. (MA)