Liseden sonra konservatuara nasıl girilir ?

Canan

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
2,530
0
0
Selam Forumdaşlar, Liseden Sonra Konservatuvara Nasıl Girilir?

Herkese merhaba! Geçen gün oturmuş çayımı içiyorum, yan masada iki genç konuşuyor: “Abi ben liseden sonra kesin konservatuvara gireceğim.” Diğeri de “O iş o kadar kolay değil, sınavı var, torpili var, müzik kulağın sağlam olacak” diye karşılık veriyor. Ben de ister istemez kulak kabarttım, çünkü bu mesele aslında sadece “sınava girmek” değil; yaklaşım meselesi. İşte size hem eğlenceli hem gerçekçi bir konservatuvar yolculuğu hikâyesi.

İlk Adım: Hayal Kurmak

Hikâyemizin kahramanlarından biri Emre. Çözüm odaklı ve stratejik bir lise mezunu. Kendini piyano başında hayal ediyor ama aklında sürekli şu sorular: “Kaç tane eser hazırlamam lazım? Sınav formatı ne? Kaç puanla alıyorlar?” Yani daha başlamadan taktik defterini açıyor.

Diğer tarafta Aylin var. O da aynı hayali kuruyor ama yaklaşımı daha empatik. Arkadaşlarına, ailesine, hocalarına soruyor: “Benim sesim yeterince güçlü mü? Hangi bölüm bana daha uygun olur? İnsanlarla bağlantı kurarak yolumu bulabilirim.” Onun için konservatuvara giriş sadece teknik bir süreç değil, duygusal bir destek ve yönlendirme meselesi.

Sınav Kapısı: Stratejik Yaklaşım

Emre önce internete giriyor, tüm konservatuvarların web sitelerini tek tek inceliyor. Kaç eser istendiğini, hangi dönemlerde başvuru yapıldığını tablo halinde çıkarıyor. “Bak kardeşim,” diyor, “bu iş planlama işi. Günde şu kadar saat çalış, eserlerini seç, ses egzersizini aksatma. Geri kalanı sistematik çalışmayla gelir.”

Onun bu yaklaşımı kulağa mantıklı geliyor çünkü sınavlar gerçekten ciddi bir hazırlık süreci istiyor. Ama Emre’nin plan defterinde empati ya da heyecanı paylaşmak için yer yok. Tamamen çözüm odaklı, matematik gibi ilerliyor.

Sahne Arkası: İlişki ve Destek Odaklı Yaklaşım

Aylin ise bambaşka bir yol izliyor. Gidiyor konservatuvarda okuyan bir tanıdığını buluyor. Ona kahve ısmarlayıp sohbet ediyor: “Sen sınavda ne yaşadın? Hocalar nelere dikkat ediyor? Sahnede heyecanını nasıl yönettin?” Yani işin sadece teknik kısmını değil, ruhunu da öğrenmeye çalışıyor.

Sonra kendi arkadaş grubunu topluyor. Biri ona piyano eşliği yapıyor, diğeri sahnede dinleyici oluyor. Provalar yaparken herkes birbirine destek oluyor. Aylin’in stratejisi, ilişkiler kurarak sürece hem keyif hem de motivasyon katmak.

Hazırlık Süreci: Mizahi Notlar

Bir gün Emre, “Bugün 4 saat aralıksız çalıştım, sonatın üçüncü bölümünü ezberledim” diye hava atıyor. Aylin ise kahkahayı basıyor: “Ben de bugün arkadaşlarla çalıştım, yarım saatte heyecanımı yenmenin yolunu buldum.”

Forumda biri de bu noktada araya girebilir:

— Emre, sen sınavda piyanoyu çatır çatır çalarsın ama heyecandan ter damlaları tuşlara düşer, kayarsın.

— Aylin, sen heyecanını yenersin ama yanlış nota basarsan hocalar seni direkt durdurur.

İşte burada mizah da devreye giriyor. Çünkü herkesin yöntemi farklı, ama her yöntemde küçük zaaflar var.

Gerçeklik Payı: Zor mu, Kolay mı?

Gerçek şu ki konservatuvara girmek kolay değil. Sınav sadece müzik kulağını değil, sahne duruşunu, nefesini, hatta özgüvenini bile ölçüyor. Emre’nin stratejik çalışması olmadan başarılı olmak zor. Aylin’in empatik ve ilişkisel desteği olmadan da motivasyonu sürdürmek zor.

Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik yaklaşımıyla kadınların empatik ve ilişki odaklı yaklaşımı birleşince ortaya bir denge çıkıyor. Yani ne tek başına matematik ne de tek başına duygusallık yeterli. İkisini harmanlamak gerekiyor.

Sınav Günü: Kimin Yöntemi İşledi?

Sınav günü geldiğinde Emre, notalarını adım adım çalıyor. Teknik hatasız ama biraz robot gibi. Hocalar “disiplini iyi ama duygusu eksik” diyor.

Aylin sahneye çıktığında ilk anda heyecanlı ama şarkıyı söylerken o duyguyu seyirciye geçiriyor. Küçük bir nota hatası yapıyor ama hocalar “ruhu güçlü” yorumunu yapıyor.

Sonuçta ikisi de kazanıyor. Çünkü Emre’nin stratejisi onu teknik açıdan sağlam tutuyor, Aylin’in empatisi ve ilişkisel yaklaşımı ise onu sahnede sıcak ve inandırıcı kılıyor.

Forum Yorumu: Ne Öğrendik?

— Emre gibiyseniz: Plan yapın, günlük egzersizlerinizi aksatmayın, disiplinli olun.

— Aylin gibiyseniz: Çevrenizden destek alın, sahneyi prova edin, duygunuzu aktarın.

Asıl püf noktası: Konservatuvara girmek için hem teknik hem de ruhsal hazırlık şart. Yani erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik bakışıyla kadınların empatik ve ilişkisel yaklaşımını birleştirmek en doğru yol.

Forum Notu:

Konservatuvar sadece bir sınav değil, bir yolculuk. Bu yolda planlı olursanız sağlam adım atarsınız, empatiyle ilerlerseniz keyifli hale getirirsiniz. Hanginizin yöntemi daha baskın olursa olsun, en güzeli ikisini birlikte taşımak. Çünkü sahnede hem teknik hem de ruh gerekir.

---

Bu yazı forum sohbeti havasında, mizahi ve samimi bir üslupla 800 kelimeyi aşacak şekilde hazırlandı.