Levent Üzümcü’ye ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ soruşturması

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Levent Üzümcü’ye ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ soruşturması Daha evvel hakkında “Paylaşımına ‘…’ eklediği için” soruşturma açılan Tiyatro Sanatkarı Levent Üzümcü, bu sefer da sokak performansı niçiniyle tabire çağırıldı.

SolHaber’in haberine göre Üzümcü, Kadıköy’deki Kilise Meydanı’nda gerçekleştirdiği performansında Anayasa’nın 64. unsuruna dikkat çekerek devletin, sanat faaliyetleri ve sanatkara karşı olan yükümlülüklerinin altını çizmişti.

Sanatçı, performansının videosuunu da toplumsal medya hesabından “Sahne sanatları ağır bakımda. Akmehepe -haliyle- anayasanın 64. hususunu uygulamıyor. Türkiye’nin %60’ını yönetmekle övünenlere çağrımızdır” notuyla paylaştı.

SÖZE ÇAĞIRILDI

Üzümcü, kelam konusu paylaşımı ve konuşması niçiniyle geçtiğimiz günlerde “halkı kin ve nefrete sevk etmek” suçlamasıyla hakkında açılan soruşturma için söz vermeye gittiğini duyurdu.

“Bu ifadeyi vermeyi hak eden o kadar epeyce şahıs bulunmasına karşın; ‘adalet’ o şahısların kölesi olduğu için ben tabir verdim. Bir gün gerçek hatalıların tabir verdiğini de goreceğiz” diyen Üzümcü, şöyleki devam etti: “Videoda yalnızca Nâzım’ın ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’ şiirinin giriş kısmından Galip Usta’yı okuyorum ve insanların Anayasa’nın 64. unsurunu açıp okumalarını istiyorum. Paylaşımımda da ülkeyi şu anda yöneten Cumhur İttifakı’nın Anayasa’nın bu unsurunu uygulamadığını söylüyorum. Anayasamızın bir hususuna atıfta bulunmak ‘halkı kin ve nefrete götürecek’ bir şey değildir. Sonuçta bu ülke birileri tarafınca yönetiliyor ve yöneten insanların da Anayasa’nın unsurlarını uygulamaları gerekiyor. Türkiye’de, halkı her türlü ayrımcılığa tabi tutan, kutuplaştıran beşerler ve üstelik bunu organize bir biçimde yapanlar, hiç bir biçimde adalet tarafınca sorgulanmıyor.” (HABER MERKEZİ)