Kaçak üniversitenin yolu adapsız kararla açıldı

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Kaçak üniversitenin yolu adapsız kararla açıldı Demirci Eğitim Vakfı bünyesinde kurulan İstanbul Arnavutköy Üniversitesi’ne YÖK, gerekli kuralları taşımadığı nedeni öne sürülerek müsaade vermedi. Kurulması planlanan üniversitenin binaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce mühürlendi. Uygulama ve Nazım İmar Planları ise yönetim mahkemesine taşınmıştı. İstanbul 5. Yönetim ile İstanbul 8. Yönetim Mahkemesi, ilgili kurumlardan alınan yazılar ve hazırlanan uzman raporu daha sonrası imar planlarını iptal etmişti. Anılan kararları, bir üst mahkeme pozisyonundaki istinaf mahkemesi ise onadı.

EVRAK DANIŞTAY’A GİTTİ

Nazım imar planı ve uygulama imar plan değişikliklerinin iptaline yönelik kararlara itiraz edildi. Her iki mahkemenin verdiği iptal kararlarına yönelik istinaf onama kararlarına itirazı Danıştay 6. Daire kıymetlendirdi. Daire, ortalarında birer yıl olan iki başka istinaf sonucunı bir ortada birebir gün bozdu. Nazım İmar Planı’na ait bozma sonucunda ”Dava konusu taşınmazın Etraf Nizamı Planında havza içi rehabilite edilecek alanda yer almakla bir arada alanın yapılaşmaya açık bir alan olduğu hususu göz önüne alındığında uzman raporundaki eğitim tesisleri alanı için yer seçiminin uygun olmadığı tespitine prestij edilmemiştir” denildi. Danıştay sonucunda, plan iptali kararlarına karşın yapılan bu binaların olduğu alanın yapılaşmaya açık olduğu kaydedildi.

GERÇEKTE 8, KARARDA 5 KAT

Kararda ayrıyeten, plan değişikliği ile oluşacak ulaşım talebinin bölgede yer alan ulaşım ağı tarafınca karşılanabileceği kaydedildi. Bozma sonucunda, 8 kat olarak yapılan üniversite binalarının 5 katlı olarak planlandığı, bölgede hali hazırda 4 katlı binaların bulunduğu açıklandı.

BELGEYE YENİ RAPOR GİRDİ

Danıştay 6. Daire’nin verdiği bu bozma sonucunın evraka daha sonradan giren Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden alınan rapora dayandığı öğrenildi. Anılan raporu, davanın tarafı pozisyonundaki Demirci Eğitim Vakfı’nın sunduğu anlaşıldı. Fakat uzman hukukçular Danıştay kademesinde belgeye rastgele bir evrak sunulmasının yasak olduğunu belirtiyor. Bahse yakın bir kaynak, “Bugüne kadar bu biçimde bir şey görülmüş değil. Davacı tarafın haberi olmadan evraka yeni bir raporun sokulması fazlaca değişik. Üstelik, heyette bulunan kıdemli bir hâkimin karşı çıkmasına karşın, mahkeme kararlarının bozulması bizde soru işaretlerine niye oldu” yorumunda bulundu. Bu ortada, Danıştay’ın bozma sonucu ile birlikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin inşaatı mühürleme süreci ise kritik değer kazandı.

ÜYE YARGIÇTAN ŞERH

Danıştay’daki dört üyenin bozma istikametinde görüş belirttiği kararlara üye hâkim Mehmet Gökpınar ise muhalefet şerhi koydu. Bozma sonucu daha sonrası evrak bir daha İstanbul Bölge Yönetim Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi’ne gitti. Gözler şu anda bir daha istinaf mahkemesine çevrildi. Davacı tarafın, hukuk adap ve maddelerine muhalif bir biçimde karar alan Danıştay üyeleri hakkında ilgili makamlara şikâyette bulunmaya hazırlandıkları öğrenildi.

KAÇAK TÜNEL BULUNMUŞTU

Mahkemenin ruhsat iptali ile birlikte yerleşke inşaatı mühürlenmiş durumda. Yerleşke alanında bulunan ve 2009’da inşa edilen 6 villanın tadilat ruhsatı ile yapılan yeni binaların yanı sıra İBB yerleşke alanında kaçak bir tünelin inşa edildiğini tutanak altına almıştı. 10-12 metre uzunluğundaki tünelin, kamuya ilişkin sokağın altından geçtiği belirlendi. (HABER MERKEZİ)