İlahiyat fakültesinde soruşturma furyası: Güya hepimiz hainiz

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
İlahiyat fakültesinde soruşturma furyası: Güya hepimiz hainiz İZMİR – Dokuz Eylül Üniversitesi, bir müddetdir akademik teamüllere muhalif bakılırsavlendirme tezleri ve kurum ortasında açılan soruşturmalarla gündeme geliyor. TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in kısa mühlet evvel TBMM gündemine taşıdığı öğrenci, akademisyen ve çalışana yönelik soruşturmalarda İlahiyat Fakültesi öne çıkıyor. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Osman Bilen’in onlarca soruşturma açtığı, öğrenci alımında şaibelere niye olduğu ve mevzuata uymayan hayli sayıda uygulamaya imza attığı öne sürülüyor.

Dekan Bilen, hala fakültedeki 3 kısmın 2’sinin başkanlığını yapıyor. İslam İdeolojisi profesörü olan Bilen, İslam Hukuku, Kelam, Hadis ve İslam İdeolojisi anabilim kısmı başkanlıkları için de kendisini nazaranvlendirmiş durumda. Fakültedeki nazaranvlerinin yanında Din Bilimleri Araştırma Enstitüsü müdürlüğü nazaranvine de vekalet ediyor. Hala Veterinerlik Fakültesi heyeti ve idare şurası profesör üyeliklerine de devam eden Bilen toplamda 21 idari nazaranv almış durumda.

Dekan Osman Bilen’in bakılırsavleri…

Bilen, fakültenin karar organlarından olan Fakülte Kurulu’nda da web sayfasında farklı fotoğraflarını kullandığı üç başka pozisyonda yer alıyor.

‘ÜLKÜ OCAKLARI DEKANLIĞIN ÖNÜNDE’

Fakültede Memur Sen’e bağlı Eğitim Bir-Sen’e üye olan akademik ve idari işçiye sistematik mobbing uygulandığı sav ediliyor. Şu ana kadar akademik işçiye açılan yirmiden çok soruşturmadan biri hariç tamamı Eğitim Bir-Sen üyelerine yönelik. Bu soruşturmalar sonucunda kimi öğretim elemanlarına çeşitli cezalar verildiği, bir daha tıpkı sendikaya üye olan bir öğretim vazifelisi ve bir asistanın kontratının uzatılmadığı ve fakülteyle ilişiklerinin kesildiği biliniyor. Fakültede Memur-Sen’e yönelik bu hale karşılık, Dava Ocakları’nın dekanlığın önünde merasim yapması da çalışanlar tarafınca ‘dikkat çekici’ olarak bedellendiriliyor.

MAHKEMELER ‘USULSÜZLÜK VAR’ DEDİ

Dekan Osman Bilen’in lisansüstü imtihanları ile ilgili usulsüzlük yaptığının ise mahkeme kararları ile sabit olduğu belirtiliyor. 2018-2019 eğitim devri yüksek lisans imtihanlarına katılan üç öğrenci, usulsüzlük olduğu sebebi öne sürülerek imtihanı mahkemeye taşıdı. Dava öğrencilerin lehine sonuçlandı.

bir daha 2019-2020 eğitim öğretim yılında doktora imtihanlarıyla ilgili emsal bir durum yaşayan öğrenciler açtıkları davaları kazanarak farklı bir heyetle yeniden imtihana girme hakkı kazandı. Lisansüstü imtihanlarına ait yargının aldığı usulsüzlük kararlarına münasebet olarak ise idarenin, “Biz adayların ayrıntılarını emniyete gönderiyoruz, onların sakıncalı dediklerini almıyoruz” formunda açıklama yaptığı belirtiliyor. Dokuz Eylül Üniversitesi lisansüstü programlarına öğrenci alımları 2020-2021 periyodunda imtihan heyetlerinin değiştirilmesi ve 2021-2022’de Toplumsal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı programların imtihan heyetlerine “alınmayacak öğrenciler” listesi iletildiği argümanlarıyla da gündem olmuştu.

Gazete Duvar’ın ulaştığı bilgilere göre Prof. Bilen’in, kimi öğrencilerden asistanlık ve öğretim karşılığında kimi hocaları şikâyet etmelerini istediği de argüman ediliyor. Derslerin her vakit dinlendiğini ve kayıt altına alındığını söyleyen bir öğretim bakılırsavlisi, odalarına ses kaydı almak maksadıyla birtakım öğrenciler gönderildiğini söylüyor.

Dekan Osman Bilen’in kendisine yakın birtakım öğrencileri “özel şartlarla” araştırma bakılırsavlisi ve öğretim bakılırsavlisi takımlarına aldığı da tezler içinde. İlgili takımlar için verilen ilanlardaki kurallar da bu argümanları doğrular nitelikte. İki lisansüstü öğrencisi, “Felsefe Kısmı lisans mezunu olmak” kaidesiyle, yani ilahiyat mezunlarının başvuramayacağı bir şartla seçilerek araştırma nazaranvlisi takımına alınmış durumda. bir daha Öğretim Üyesi Yetiştirm (ÖYP) programından asistan olarak gelen ama doktorada başarısız olması niçiniyle 2017 yılında ilişiği kesilen bir öğrencinin evvel DEÜ kooperatifi üzerinden kütüphanede işe alındığı ondan sonrasında da, “Kütüphanede kitapların tashis (ilanda bu tabir yer alıyor) ve tasnif süreçlerinde tecrübeli olmak” biçimindeki şahsa özel ilanla öğretim bakılırsavlisi takımına atandığı belirtiliyor.

Fakültede birtakım idari ve akademik işçinin bakılırsavlendirmelerle uzaklaştırılmaya çalışıldığı, birtakım akademik çalışana mobbing uygulandığı da savlar içinde yer alıyor. bu türlü birtakım akademisyenler açığa alınırken kimileri emekliliğe zorlanmış, kimilerinin kontratına son verilmiş, kimileri ise üniversiteden ayrılmak zorunda kalmış.

Bu akademisyenlerden kimilerinin isimleri verilmemek kaydıyla yaptıkları açıklamalar şöyleki:

‘İDDİALAR HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRIYDI’

Üniversiteden ayrılmak zorunda kalan bir akademisyen:
“Osman Bilen, dekan olur olmaz hakkımda mesnetsiz tezlerle soruşturmalar açıldı. Şahsen Osman Bilen’in müşteki olduğu bu soruşturmalarda o denli soyut savlar vardı ki kimileri ömrün olağan akışına dahi karşıttı. Soruşturmadaki argümanların birinden dolayı disiplin cezası aldım. Bu cezaya itiraz ettiğimde, olmaması gerektiği Bilen de mevzunun görüşüldüğü karar konseyinde bulunmaktaydı. Ve kelam alarak, pozisyonunun verdiği avantajla bütün iştirakçileri tesir altında bıraktı. bu biçimdece sendika temsilcisi hariç tüm iştirakçilerin onayıyla aldığım ceza üniversite tarafınca onandı.”

‘KİMSE ŞİKAYET EDEMİYOR, HERKES KORKUYOR’

Hala bakılırsavde olan bir akademisyen:
“Osman Bilen geldikten daha sonra üniversitenin fonksiyonel bir biçimde varlığını sürdürmesi imkânsız hale geldi. Çok sayıda şahsa abuk sabuk münasebetlerle soruşturmalar açıldı. Doğal olarak birçoklarından bir sonuç çıkmadı. Dekan adayı yani kendisine rakip olacağını düşündüğü bireylere uydurma sebeplerle soruşturma açarak onları elimine etmeye çalıştı. Güya fakültede hepimiz hainmişiz de o da bize karşı savaşıyormuş üzere bir çatışma ortamı yarattı. Bu yaşananlar niçiniyle beşerler asli nazaranvleri olan akademik işleriyle uğraşamıyorlar, herkes diken üstünde. ötürüsıyla kaçabilen kaçıyor. Kimse şikâyet edemiyor, herkes soruşturma açılmasından ve nazaranvlerine son verilmesinden korkuyor. Zira daima olmadık iftiralara uğruyoruz.”

‘BEN CUMHURBAŞKANININ TEMSİLCİSİYİM’

Osman Bilen’in karşısında istemediği bir şey söylenildiğinde karşısındaki bireye “Devlete karşı geliyorsunuz” diyerek uyardığını belirten bir diğer akademisyen ise, Bilen’in kendisine, “Rektör Nükhet Hotar cumhurbaşkanının temsilcisi, ben de Nükhet Hotar’ın temsilcisiyim. ötürüsıyla ben de cumhurbaşkanının temsilcisiyim” söylemiş olduğini söylüyor: “Nükhet Hotar da Osman Bilen’i koruyor. Bir dekanın kendi başına hiç kimseyi umursamayarak bu kadar aleni haksız uygulamalar yapması nasıl mümkün olabilir? Olağanda somut evraklarla soruşturma açtığınızda bir mevzuat süreci takip edilir. Ancak Dokuz Eylül’de şu biçimde bir müddetç işliyor: Biz bunu atalım, gitsin mahkemede uğraşsın. Şu anda işleyen süreç bu. Haksızlığa uğrayanlar rektöre gitse aslına bakarsanız görüşemiyor. ötürüsıyla soruşturma açıldığında akıbetinizi bilmiyor, bilgi edinemiyorsunuz. Fakat Osman Bilen’e biat ederseniz, yeterli çocuk olursanız hem takım alırsınız hem okulda bütün işleriniz kolaylaşır! “

‘ÜYELERİMİZE MOBBİNG UYGULANDIĞI DOĞRUDUR’

Bu argümanları sorduğumuz Eğitim Bir-Sen İzmir 1 No’lu Şube Lideri Ali Kaya, Osman Bilen misyona başladığından beri üyeleriyle ilgili epeyce büyük kasvetler yaşandığını söylemiş oldu. İlahiyat Fakültesi’nde hukuksuzluk yapıldığı bilgisinin kendilerine daima iletildiğini söyleyen Kaya, “Üyelerimize yönelik bir baskının, mobbing ve yıldırma siyasetlerinin uygulandığı doğrudur. Doğal ki her kurumda ufak tefek sıkıntılar yaşanır. Lakin bu problemler, soruşturma ile değil, kurum ortasında diyalogla ya da öteki formlarda çözülür. Lakin bir iş bu kadar uzun müddet ve bu kadar geniş sayıda kişiyi kapsıyorsa burada gerçek bir sorun vardır. ötürüsıyla bu biraz da dekanın şahsi haline dönüşmüş” dedi.

‘SENDİKA OLARAK TÜREL SÜREÇLERİ TAKİP EDİYORUZ’

Osman Bilen’in nazaranve geldiği günden itibaren bilhassa üyelerine baskı yapıldığını söz eden Eğitim Bir-Sen Üniversite Şubesi Lideri Sevgi Kocaoğlu da şunları söylemiş oldu: “Düşünün fakültede 20’nin üzerinde soruşturma açılmış ve bunlardan bir kişi hariç tamamı Eğitim Bir-Sen üyesi. Bu baskı ve mobbing uygulamalarını onaylamıyoruz. Osman Beyefendi tahminen de İlahiyat Fakültesi’nde en çok üyeye biz sahip olduğumuz için yıldırmaya çalışıyor olabilir. Ancak biz üyelerimizin her vakit gerisinde olacağız. Sendika olarak avukatlarımız aracılığıyla tüzel süreçleri takip ediyoruz.”

BİLEN: TEZLER ÜZERİNE KONUŞULMAZ

Bütün bu savları sormak için aradığımız Prof. Dr. Osman Bilen ise, “Soruşturmaların saklılığı diye bir şey vardır. Soruşturmalar hakkında konuşulmaz. Argümanlar üzerine de konuşamayız. Üniversiteler içinde öğretim üyeleri masraf gelir. Sürgün diye bir şey yok. Tüzel bir şey var ise gerekli yerlere başvursunlar. Soruşturma hakkında da bir gazeteciyle konuşulmaz” cevabını verdi.