Helikopterden atılma davasında 5 gazeteciye beraat

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Helikopterden atılma davasında 5 gazeteciye beraat Van’da vefat eden Servet Turgut ile Osman Şiban’ın helikopterden atılmasını kamuoyuna duyurduktan daha sonra tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala ve tutuksuz yargılanan MA muhabiri Zeynep Durgut hakkında açılan davanın 4’üncü duruşması görüldü.

Van 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Adnan Bilen, Cemil Uğur ve Nazan Sala ile avukatları hazır bulunurken, öbür gazeteciler mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

2007 yılında başlatılan ve şimdiki yargılanmayla birleştirilen evraka ait savunma yapan Nazan Sala, “İddianamedeki tarihlere dikkat çekmek lazım. İsnat edilen cürmün tarihi 2007. O tarihlerde Van’da hür gazetecilik yapıyordum. Kanallar tarafınca arandığımda haber aktarıyordum. Yani, gazetecilik yapıyordum. İddianamede bahsedilen televizyon kanalı ile organik bir bağım yok. Hür gazeteci olarak çalışırken kanallar arıyor ve haber transferi rica ediyor. Sırf Roj TV değil, diğer kanallar aradığında da bağlanabiliyordum” dedi.

Sala’nın avukatlarından Ekin Kâfi, isnat edilen cürmün 2007 yılında yapıldığını ve şimdiye kadar söz dahi alınmadığını belirtti. Kâfi, “Başka bir belgede yargılanırken eski tarihe gidiliyor. Evrakın kapsamı genişletilmeye çalışılıyor. Müvekkillimin RojTV’ye nasıl bağlandığı, haberin içeriğine dair bir ayrıntı yok” diye konuştu.

Verilen kısa bir ortanın akabinde mütalaasını açıklayan argüman makamı, mütaalada her bir gazetecinin “örgüt üyeliği” suçlamasından beraatlarını talep etti. Savcı, Sala’nın ana belgedeki “örgüt propagandası” suçlamasından ise cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaaya karşı savunma veren Sala, ana belgede yer alan evraktaki paylaşımların kendisine ilişkin olmadığını, öbürleri tarafınca etiketlendiği söylemiş oldu. Sala, “Ana evrakta yer alan paylaşımları ben yapmadım, oburu yapmış ve beni etiketlemiş. Bu yüzden buradan da beraat edilmeyi talep ediyorum” sözlerini kullandı.

“Örgüt üyeliği” için verilen beraat sonucuna katıldıklarını söyleyen Sala’nın avukatlarından Veysi Atay, Sala’nın propaganda kabahatinden da beraat edilmesi gerektiğini söylemiş oldu. Atay,” Toplumsal medya paylaşımlarında hata ögesi taşıyacak bir şey yok. Müvekkil, etiketlenmiş bu paylaşımlarda. Paylaştığı haberler de farklı sitelerde yayınlanmış ve hakkında yayın yasağı sonucu olmayan haberler. Kendisi üretmemiş ,etiketlenmiş. Bunun kendisine aitmiş üzere kıymetlendirilmesi hukuka karşıttır. Beraat talep ediyoruz” dedi.

Savunmalar akabinde sonucunı açıklayan mahkeme heyeti, mahkeme, tüm gazetecilerin “örgüt üyeliği” suçlamasından beraatlarına hükmetti. Nazan Sala’nın ise “örgüt propagandası” suçlamasından 1 yıl 3 ay mahpus cezası vererek erteledi. (MA)