HDP davalarının saklı şahidi, mahkemede beyan değiştirince muhafaza programından çıkartıldı

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
HDP davalarının saklı şahidi, mahkemede beyan değiştirince muhafaza programından çıkartıldı Mardin’de 31 Mart lokal seçimlerinin akabinde Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) geçen Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Savur ve Mazıdağı belediyelerine farklı tarihlerde kayyım atandı. Belediye eş liderleri ile parti meclisi üyeleri, Mardin Vilayet Eş liderleri, DBP Mardin Vilayet Eş liderleri tutuklanırken, soruşturmalarda 10 başka saklı şahidin beyanları kanıt olarak belgelerde yer aldı.

MUHAFAZA İPTAL EDİLDİ

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine nazaran açılan davalar sürecinde “MALAZGİRT”, BOLDPİLOT”, “ANKARA” ve “Boksör” isimli bâtın şahitlerin düzmece olduğu ortaya çıktı. “PLEVNE” isimli bâtın şahit ise mahkeme huzurunda verdiği beyanında emniyet kademesinde verdiği sav edilen beyanların kendisine ilişkin olmadığını lisana getirmişti. “PLEVNE”nin bu beyanının akabinde 23 Ekim 2020’de Şahit Müdafaa Programı’nın iptal edildiği ortaya çıktı.

MAHKEMEYE BİLDİRİLMEDİ

Kızıltepe Belediye Eş Lideri Nilüfer Elik Yılmaz ile Savur Belediye Eş Lideri Gülistan Öncü’nün yargılandığı Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların talebi ile Mardin Vilayet Emniyet Müdürlüğü’nden “PLEVNE”nin durumunun bildirilmesini istedi. Emniyet Müdürlüğü’nün gönderdiği yazıda “PLEVNE”nin belediyelere kayyım atanmasından yaklaşık bir yıl daha sonra “gizli tanık” olarak Şahit Müdafaa Programı’ndan çıkarıldığı, ortadan geçen bir yılı aşkın müddettir de durumun mahkemeden gizlendiği görüldü.

Yazıda “PLEVNE”nin programdan çıkarıldığına dair şu sözlere yer verildi: “P1L5EV3NE8 kod isimli kimliği gizlenmiş şahit hakkında Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafınca yürütülen 2019/1642 soruşturma numaralı evrak kapsamında verilen 23.10.2020 tarihindeki Şahit Muhafaza Önlemi İptal sonucu ile önlemler sonlandırıldığından şahit hakkında Şube Müdürlüğümüzce uygulanmakta olan rastgele bir Şahit Muhafaza Önlem sonucu bulunmamaktadır.”

‘ÖYLE SÖYLEMEDİM’ DEMİŞTİ

Yerlerine kayyım atanan 5 belediye eş lideri ile HDP ve DBP’li siyasetçilerin belgelerinde “PLEVNE”ye ilişkin olduğu tez edilen beyanlar “31 Mart 2019 lokal seçimlerindilk evvel aday belirleme sürecinde, ‘2019 yılı genel seçimleri yaklaşırken, toplumsal alan çalışanı olarak bilinen lakin legalize olmak ismine HDP PM üyesi olarak kendilerini tanıtan B.K., N.Ç. ve M.S. isimli şahısların geldiklerini, bu bireylerin parti çalışanlarına, yöneticilerine örgüt ismine eylemselliği geliştirme tarafında baskılar yaptıklarını, ayrıyeten N.Ç. isimli kişinin Mardin’de HDP’den aday olan belediye lider adayları ve belediye meclis üyelerinin mülakatlarını yaptığı” biçiminde yer almıştı.

Lakin sonrasındasında mahkeme huzurunda dinlenen PLEVNE, “PKK/KCK’nin Mardin vilayetinde belediye liderleri ve meclis üyelerinin seçimi için HDP’den aday olan bireylere mülakat yaptığına ait rastgele bir bilgim yoktur. B.K., N.Ç. ve M.S.’yi yalnızca parti çalışanı olarak bilirim. Bu bireylerin nereden geldiğini bilmiyorum. bununla birlikte bu bireylerin Mardin vilayetinde rastgele bir faaliyetleri olup olmadığını bilmiyorum. Belediye liderleri seçimdilk evvel mülakata alınmışlardı. Bu doğrudur. Lakin mülakata kimin aldığını bilmiyorum. Mülakata alan bireylerin PKK/KCK tarafınca bakılırsavlendirildiğini söylemedim. Ben Diyarbakır vilayetinden gelenler için terör örgütü mensubu demedim. Parti mensubu olduklarını söylemiş oldum. Mahallî idarelerden geldiklerini söylemiş olduler. Mahallî idarelerin PKK/KCK ile teması var mı yok mu bilmiyorum” demişti.

Mardin’de Kürt siyasetçilere dönük biroldukca soruşturmada zımnî şahit olarak geçen “ML1Z0G7R1T (MALAZGİRT)”, “C1N9K1K8L (ÇANAKKALE)”, “P1L5EV3NE8 (PLEVNE)”, “1KO3SOV0A8 (KOSOVA)”, “14F1E4T53İH53 (FETİH)”, “1AN4K0AR2A (ANKARA)”, “1ES9R6ZPS8RN (ESİRZAPARAN)”, “1T4PK6P51 (TOPKAPI)”, “B19O9L6D2P0L1T5 (BOLDPİLOT) ve “Boksör”, HDP’nin kapatılması tarafında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafınca hazırlanan ve Anayasa Mahkemesi tarafınca kabul edilen iddianamede de yer aldı. (MA)