Erdoğan: Merkel’in geliştirdiği yakın temastan memnunluk duyduk

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Erdoğan: Merkel’in geliştirdiği yakın temastan memnunluk duyduk Almanya Başbakanı Angela Merkel, veda ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarabya’daki Huber Köşkü’nde bir ortaya geldi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin akabinde düzenlenen ortak basın toplantısı konuşan Merkel, “(Türkiye ile Almanya içinde) Her vakit ortak çıkarlarımız var. Bunu daha sonraki federal hükümet de bu türlü nazarancektir” dedi.

Türkiye-Almanya bağlantılarının yanı sıra, Afganistan’daki son durum, göç ve mülteci sorunu üzere hususların görüşüldüğü toplantının akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel ile yürüttükleri başarılı çalışmaların yeni hükümet devrinde de birebir biçimde devam etmesini temenni ettiği söylemiş oldu. “Bir kere de sizin huzurunuzda Sayın Merkel’e ‘Hoş geldiniz.’ diyorum. Kıymetli dostum Sayın Merkel’le nazaranve başladığı 2005 yılından bu yana karşılıklı hürmete dayalı yakın bir diyalog tesis ettik” diyen Erdoğan, 16 yıldır gerçekleştirdikleri görüşmelerde Merkel’in her vakit sağduyulu ve tahlil odaklı bir yaklaşım sergilediğini, nazaranv mühleti boyunca Avrupa Birliği’nin ortasından geçtiği krizlerde liderliğinin belirleyici olduğunu tabir etti.

İkili alakalarda vakit zaman dertli devirler yaşansa da bunları aşmayı ve iş birliğini epey daha ileriye taşımayı hep başardıklarını aktaran Erdoğan, şöyleki devam etti: “Sayın Merkel’le yakın diyaloğumuz sırf ikili konularda değil, bölgesel sorunlara tahliller geliştirilmesine de önemli katkılar sağladı. Suriye kaynaklı sistemsiz göç krizinin engellenmesinden Suriye’nin kuzebir daha insani yardımların ulaştırılmasına kadar bir fazlaca konuda Sayın Merkel inisiyatif almaktan ve sorumluluk üstlenmekten asla çekinmedi. Sayın Şansölye’ye bilhassa Suriye krizinin tahliline yönelik gösterdiği samimi gayretler için şahsım, milletim ismine teşekkür ediyorum.”

Erdoğan, 26 Eylül’de Almanya’da gerçekleştirilen Federal Meclis seçim sonuçlarının Alman halkı için güzel olmasını, kurulacak yeni hükümete ve şansölyesine de muvaffakiyetler dileyerek, “Sayın Merkel’le yürüttüğümüz başarılı çalışmaların yeni hükümet periyodunda de tıpkı biçimde devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

Erdoğan, Merkel’in devlet ve diplomasi deneyiminin tesirini hissettirdiği bir diğer alanın Türkiye-Avrupa Birliği münasebetleri olduğuna işaret ederek, “Türkiye olarak tam üyelik yolunda önümüze çıkan onca zorluğa ve pürüze karşın Sayın Merkel’in bu süreçteki müspet katkılarını her vakit takdirle hatırlayacağız” sözlerini kullandı.

Erdoğan, Merkel ile bugünkü görüşmelerine ait şu ayrıntıları verdi: “Nitekim Sayın Merkel’le bugünkü görüşmelerimizde ikili bağlantılarımız başta olmak üzere gündemimizdeki sorunları detaylı biçimde ele aldık. Türkiye-Avrupa Birliği münasebetlerinin geliştirilmesine verdiğimiz ehemmiyeti teyit ettik. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi, 18 Mart Mutabakatı’nın yenilenmesi başta olmak üzere kritik problemlerdeki beklentilerimizi kıymetli dostumla bir defa daha paylaştım. Doğu Akdeniz, Afganistan, Libya ve Suriye’deki gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulunduk. İkili ticaret hacmimizin en kısa müddette 50 milyar dolar düzeyine ulaşmasını hedefliyoruz. Almanya’daki Türk toplumu, bağlarımızın en değerli toplumsal istikametini oluşturuyor. Ortak zenginliğimizi teşkil ediyor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkel’in vazife müddeti boyunca Türk toplumuyla geliştirdiği yakın temastan memnunluk duyduklarının altını çizerek, şu biçimde devam etti:

“Irkçılık, İslam ve yabancı düşmanlığı ile ayrımcılık ne yazık ki Avrupa’daki Türk toplumunun en önemli problemleri olmaya devam ediyor. Taarruz, hakaret, düşmanca ve ayrımcı muamelelerde bulunan tüm faillere karşı faal önlemler alınması büyük kıymet taşıyor. Kültürel ırkçılığın toplumsal köklerinin kurutulması, Türklerin kendilerini Avrupa’da tam manasıyla meskenlerinde hissetmelerine yardımcı olacaktır. Şansölye Merkel, bu sıkıntıların tahlili konusunda ebediyen samimi uğraş göstermiştir. Halefinin de birebir çaba içerisinde olacağına yürekten inanıyorum. Sayın Şansölye’nin bundan daha sonra da Türk-Alman dostluğuna kıymetli katkılar sağlayacağına eminim.” (AA)