Emekçiler iki aydır grevde: Bakırköy’ün enflasyonu ülkeden farklı mı?

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Emekçiler iki aydır grevde: Bakırköy’ün enflasyonu ülkeden farklı mı? Türk-İş’e bağlı Belediye-İş’te örgütlü Bakırköy Belediyesi personellerinin sıfır artırım dayatmasına karşı başlattıkları grev iki ayı geride bıraktı. Çalışanlar, talepleri karşılana kadar grevi sonlandırmayacaklarını belirtiyor.

Evrensel’den Eren Ergine’nin haberine göre, iki aydır fiyat almayan çalışanlar sendikadan aldıkları kısmi dayanakla geçinmeye çalışıyor. 27 yıldır belediyenin idari işler kısmında çalışan üç çocuk babası Yılmaz Şutanrıkulu, “Maaşımız da sigorta primlerimiz de yatmıyor. Şu an bankalara borçlanıyoruz, çocukların okul masrafı konut alışverişi, kredi kartları falan derken yaklaşık 30 bin lira borç yaptık” diye konuştu. CHP Genel Merkezinin enflasyon açıklamalarını hatırlatan Şutanrıkulu, “CHP Genel Lideri gerçek enflasyonun yüzde 50’nin üzerinde olduğunu, TÜİK sayılarının yanlışsız olmadığını bu sayıyla personelin memurun düşük artırım alacağını söylüyor ancak kendi belediyesinde belediye lideri bizim TÜİK datalarına göre istediğimiz artırım oranını dahi vermiyor” dedi. Grevlerinin 13. gününde CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme yaptıklarını söyleyen Şutanrıkulu, “Bize ‘İlgileneceğim, çözeceğiz’ dedi. O günden beri bekliyoruz” dedi.

‘BİZ KAZANIRSAK BÜTÜN PERSONEL SINIFI KAZANACAK’

25 yıldır Bakırköy Belediyesinde çalışan Mehmet Tekkol, son aldığı fiyatın her şey dahil 6 bin 242 lira olduğunu söylemiş oldu. Tekkol, “İşçiler 15-16 bin lira alıyor diyenler palavra söylüyor. O fiyatları alsaydık greve çıkmazdık. Bu ülkede iktidar olmak için uğraş edenler, iktidarı devireceğiz diyenler istediğimiz resmi enflasyon oranında artışı bile bize epey görüyorlar. İki aydır buradayız, dün anjiyo oldum, bugün yine gayrete katıldım” diye konuştu. 11 yaşındaki çocuğunun ‘Baba artık meskene gel’ söylemiş olduğini söyleyen Tekkol, “Oğluma ‘Ben bugün, yarın emekli olacağım lakin sizin geleceğiniz için buradayım’ dedim. Grev 1 sene de sürse 10 kişi de kalsak ben bu çabaya devam edeceğim. Biz kazanırsak bütün emekçi sınıfı kazanacak” dedi.

‘BABA GREVDESİNİZ BEN BUGÜN YÖNETİM EDERİM’

İki aylık süreçte maddi sorunlar yaşadıklarını lisana getiren Tekkol, “Çocukları dershaneye gönderiyorum taksitini ödeyemedim. 17 yaşındaki oğluma okula giderken sordum ‘Para lazım mı’ diye, ‘Baba grevdesiniz, ben bugün yönetim ederim’ diyerek ekmek ortası yapıp okula götürdü. Kızım ayakkabı istiyor ‘Kızım dur bu ay da bir geçsin gelecek ay alırız’ diyorum. Güç şartlarda yaşayamaya çalışsak da sonuna kadar gideceğiz pes etmeyeceğiz” dedi. Belediye Liderinin ‘Bütçemiz yok, emekçiler içinde makası daraltalım’ kelamlarına reaksiyon gösteren Tekkol, “25 yıllık bir işçiyle 3 bin 500 lira alan çalışanı eşitlemeye çalışıyor. Sen benim maaşımı 3 bin liraya indirmeye çalışacağına, onu benim maaşımla eşitle. Ana muhalefet partisi iktidarı bu kadar eleştirip helalleşme başlatırkilk evvel burayı görmesi lazım. Birinci başta bizimle helalleşmesi lazım” diye konuştu.

‘KİRA VE FATURALARA ÇALIŞIYORUM’

Bakırköy’de grevin lokomotifi bayanlar. Onlardan biri de Aynur Dönmez. 8 yıldır Bakırköy Belediyesinde çalışıyor. AGİ, yol, yemek dahil 4 bin 200 lira fiyat alıyor. 3 bin 150 lira kira veren Dönmez kira ve faturalara çalıştığını belirtiyor. Bir çocuk annesi Dönmez, “İki aydır grevdeyiz, eşim de işsiz kaldı, üç aydır çalışmıyor. Kiralar faturalar geliyor zorlanıyoruz. Lakin haklarımızı almadan da mutlaka vazgeçmeyeceğiz” dedi. Dönmez, “Biz belediye kapısının önüne çıktığımızda esasen üç-beş ay sürer diye düşünmedik, sonuna kadar gitmeyi göze alarak greve çıktık. Biz en başta evlatlarımız için buradayız, sonuna kadar da çaba edeceğiz” diye konuştu.

‘SORUN ÇÖZÜLMEZSE FARKLI AKSİYONLAR DE YAPACAĞIZ’

Bakırköy Belediye Lideri Bülent Kerimoğlu’nun kontrat sürecinin başından bu yana halinin değişmediğini söyleyen Belediye-İş 2 No’lu Şube Lideri Savaş Doğan, “Önce sıfır artırım dayatması ondan sonrasında 2020 için yüzde 5, 2021 yılı için yüzde 7, 2022 yılı için de yüzde 9 artırım öneriyor. Kendisinin de mensubu olduğu parti Ankara’da yüzde 50 enflasyon var derken, Belediye Lideri burada dalga geçer üzere bir artırım teklif ediyor” dedi. CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’yi yönetmeye talibiz kelamını hatırlatarak, Bakırköy’ü görmediğini belirten Doğan, “Enflasyon Türkiye’de başka Bakırköy’de başka işlemiyor. Burada biroldukça arkadaşımız CHP’li, partiye emek vermiş, seçimlerde çalışmış lakin şu anda Bakırköy’ü yönetemeyen, Türkiye’yi nasıl yönetir diye soruyor. Grevin 59. gününde CHP Bakırköy İlçe Başkanlığına gidip yaşadığımız problemleri ilettik, orada CHP vilayet yöneticileriyle de görüştük. En kısa vakitte emekçilerin sıkıntısını çözeceklerini söylemiş olduler, çözülmediğinde ise siyaseten birilerini rahatsız etse de farklı hareketler yapacağız” diye konuştu.