Doç. Dr. Meltem Kayıran bir kere daha nazaranvden alındı

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Doç. Dr. Meltem Kayıran bir kere daha nazaranvden alındı Nurettin Öztatar

ANKARA
– Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (AÜ SBF) Maliye Kısmı öğretim üyesiyken ataması yapılmayarak nazaranvden uzaklaştırılan Doç. Dr. Meltem Kayıran, Yönetim Mahkemesi sonucu daha sonrası eski bakılırsavine atanmıştı lakin Rektörlüğün itirazı daha sonrasında bir üst mahkeme sonucu bozdu. Kayıran’ın bir defa daha SBF ile ilişiği kesildi. Kayıran, birinci mahkemenin yürütmeyi durdurma sonucunın akabinde 12 Ağustos tarihindeki Rektörlük onayının akabinde 13 Ağustos’ta misyona başlamıştı.

Rektörlüğün bir üst mahkeme olan Ankara Bölge Yönetim Mahkemesi’ne itirazı daha sonrasında, mahkeme, yürütmeyi durdurma sonucunı kaldırdı.

SBF Dekanı Orhan Çelik imzasıyla bildirilen yazıda, “Dr. Öğr. Üyesi takımına atanması süreci ile ilgili Ankara Bölge Yönetim Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi’nin 28.07.2021 tarih ve 2021/669 E. sayılı ‘davacının yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen sonucun kaldırılmasına’ ait sonucu mucibince, Doç. Dr. Meltem KAYIRAN’ın 12.08.2021 tarihindeki hekim öğretim üyesi takımına atama onayı, ilgide kayıtlı Rektörlük Oluru ile iptal edilmiştir. Bu süreç doğrultusunda Doç. Dr. Meltem KAYIRAN’ın, 01 Eylül 2021 tarihi mesai bitiminde kamu nazaranvinden bir daha ilişiği kesilecektir” tabirleri yer aldı.

Doç. Dr. Meltem Kayıran, nisan ayında mukavelesi yenilenmeyerek işten atılmıştı. Karara, başta SBF Maliye Kısmı olmak üzere fakültenin kimi kısımları, sendikalar ve Mülkiyeliler Birliği reaksiyon göstermişti.

YÜRÜTMEYİ DURDURMADA ‘TELAFİSİ İMKANSIZ ZİYANLAR DOĞABİLİR’ DENMİŞTİ

Rektörlüğün hukuksuz sonucunı Yönetim Mahkemesi’ne taşınması üzerine, Ankara 4. Yönetim Mahkemesi yürütmenin durdurulması sonucu almıştı. Kararda, “davacının Hekim Öğretim Üyesi takımına birinci sefer atanan kişi olmadığı ve bir daha atama için müracaat yaptığı dikkate alındığında, davalı yönetim tarafınca davacının birinci atamada aranılan şartları taşıyıp taşımadığının değil, vazifesinde başarılı olup olmadığının araştırılması gerekmektedir” sözleri yer almıştı.

Kelam konusu süreçte hukuka uyarlık bulunmadığına dikkat çekilen 4. Yönetim Mahkemesi sonucunda dava konusu sürecin eğitim-öğretime ve davacının çalışma hayatına ait olması niçiniyle uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız ziyanların doğabileceğinin açık olduğu belirtilmişti. Mahkeme SBF Maliye Kısım Şurasının “1990 yılından bu yana Maliye Bölümü’nde bakılırsav yapmakta olan Doç. Dr. Meltem KAYIRAN’ın Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde ve Sıhhat Bilimleri Fakültesi’nde lisans derslerini yürüten, lisansüstü programlarda ders veren, konferanslara katılan, memleketler arası indekslerde taranan mecmua editörlüğü yapan, epey sayıda Tez İzleme Komitesi üyeliği, Doktora Yeterlilik Heyeti Üyeliği, yüksek lisans ve doktora tezleri danışmanlığı yapan ve öbür bilimsel faaliyetlerini sürdüren, Maliye Kısmı ve Fakülte için 30 yıllık tecrübe ve katkısıyla hayli pahalı bir öğretim üyesi olduğu, açıklanan niçinlerle Doç. Dr. Meltem KAYIRAN’ın Tabip Öğretim Üyesi takımına bir daha atanması sürecinin gerçekleştirilmesinin Maliye Bölümü’nün muhtaçlıkları açısından epeyce kıymetli görüldüğü” tarafındaki sonucuna da atıf yapmıştı.