DKAB dersi zorunlu mu ?

Kaan

New member
9 Mar 2024
254
0
0
**DKAB Dersi Zorunlu mu? Gerçekler, Görüşler ve Tartışmalar**

Merhaba arkadaşlar,

Bugün üzerinde çokça konuşulan bir konuya değineceğim: **DKAB dersi zorunlu mu?** Bazı üniversitelerde ders olarak okutulsa da, bu dersin zorunlu olup olmaması, öğrenciler arasında farklı görüşler yaratıyor. Kimileri bu dersin **gereksiz olduğunu** savunurken, kimileri de bunun **eğitimdeki önemli rolüne** dikkat çekiyor. Ben de bu yazımda, DKAB dersinin zorunlu olup olmaması gerektiğini farklı açılardan ele alacağım ve verilerle destekleyeceğim. Ayrıca, tartışmayı canlandırmak için birkaç soru da sormak istiyorum, bakalım neler düşüneceksiniz!

---

### DKAB Dersi Nedir ve Neden Konuşuluyor?

**DKAB**, “**Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi**” dersinin kısaltmasıdır. Genellikle ilköğretimden üniversiteye kadar eğitimde yer alır. Türkiye'deki bazı üniversitelerde, bu ders bazı fakülteler için **zorunlu** olabiliyor, diğerlerinde ise **seçmeli** olarak sunuluyor. Öğrenciler genellikle bu dersin içeriğini **inançlar** ve **ahlak** gibi konularla bağlantılı olarak görseler de, eğitsel açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir.

Peki, gerçekten DKAB dersi zorunlu olmalı mı? İşte burada iki farklı bakış açısı devreye giriyor: pratik ve **sonuç odaklı** yaklaşım, ve **toplumsal** ve **duygusal** etkilerle ilgili daha **insan odaklı** bir görüş.

---

### Erkeklerin Pratik ve Sonuç Odaklı Yaklaşımı

Erkekler, genellikle **pratik** ve **sonuç odaklı** bir yaklaşım sergileyebilirler. Bu bağlamda, DKAB dersinin zorunlu olmasının gereksiz olduğunu düşünen birçok kişi, **mesleki hayatta** ve **bireysel gelişimde** bu dersin etkisinin sınırlı olduğunu savunur. Onlara göre, DKAB dersinin zorunlu olmasının yerine, öğrencilerin **özgür iradelerine** bırakılması ve farklı alanlarda daha **pratik bilgi** edinmelerine olanak tanınması daha faydalıdır.

**Veriler ve örnekler** de bu görüşü destekleyebilir. Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin büyük bir kısmı, **mesleki hedeflerine** ulaşırken, **din** ve **ahlak** gibi konuların derslerine pek de ihtiyaç duymadıklarını düşünüyorlar. Örneğin, **ekonomi, mühendislik** veya **bilgisayar mühendisliği** gibi bölümlerden mezun olan öğrenciler, **din kültürü** gibi konularda derinlemesine bir eğitim almanın, iş dünyasında onlara bir katkı sağlamadığını ifade ediyorlar.

Bunun yanında, son yıllarda yapılan **gelişen eğitim sistemleri** ve **dijitalleşme** ile birlikte, eğitimde **sosyal becerilerin** ön plana çıkması gerektiği de vurgulanıyor. Bu noktada, DKAB dersi yerine, **sosyolojik**, **psikolojik** ya da **etkili iletişim** gibi derslerin, öğrencilere daha faydalı olacağı iddia ediliyor.

---

### Kadınların Sosyal ve Duygusal Etkilerle İlgili Yaklaşımı

Kadınlar ise, genellikle bir dersin zorunlu olup olmaması konusunda daha **toplumsal** ve **duygusal etkilere** odaklanırlar. DKAB dersini, öğrencilerin **kişisel gelişimi** ve **toplumla uyumları** açısından oldukça önemli bir unsur olarak görürler. Kadın bakış açısına göre, bir bireyin ahlaki değerleri ve dinî bilgileri anlaması, toplum içinde daha sağlıklı bir şekilde **etkileşim kurmasına** ve **toplumsal sorumluluklarını** yerine getirmesine yardımcı olur.

Özellikle **toplumdaki eşitlik**, **saygı**, ve **güven** gibi temel değerler açısından DKAB dersinin zorunlu olmasının önemini vurgulayan bir bakış açısı vardır. Kadınların savunduğu bu görüş, aynı zamanda **empati** ve **duygusal anlayış** oluşturma amacını taşır. Bu dersin, öğrencilerin **ahlaki değerlerini şekillendirebilmesi**, onları sadece profesyonel yaşamda değil, aynı zamanda **toplumsal yaşamda da daha sorumlu** bireyler haline getirebilir.

Günümüzde birçok üniversite, öğrencilerin **toplumla daha uyumlu** ve **sosyal sorumluluk sahibi** bireyler olmalarını sağlamak adına, **eğitimde toplumsal değerleri** ön plana çıkarmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Bu bağlamda, **DKAB dersinin** öğrencinin sadece dini değil, aynı zamanda **toplumsal ve kültürel bilincini** geliştiren bir ders olarak zorunlu tutulması anlamlı olabilir.

---

### Zorunlu Olması Durumunda Ne Gibi Değişiklikler Olur?

**DKAB dersinin zorunlu tutulması**, eğitim sisteminde birçok tartışmayı beraberinde getirebilir. Hem toplumsal olarak hem de bireysel düzeyde, bunun etkileri büyük olacaktır. Birçok kişi, özellikle **dinî ve ahlaki açıdan** kendini geliştirme fırsatı bulabilirken, **mesleki ve kişisel hedefleri** için gereksiz bir zaman kaybı yaşadığını düşünen öğrenciler de olacaktır.

Bu durumda, belki de **yeni bir müfredat** oluşturulması gerekebilir. Örneğin, **din kültürü** yerine daha **evrensel etik ve moral değerler** üzerine dersler eklenebilir. Böylece hem **kapsayıcı bir eğitim** sağlanır hem de öğrencilerin sadece bir **dinî perspektif** üzerinden değil, çeşitli **toplumsal ve etik bakış açıları** üzerinden eğitim alması sağlanır.

---

### Sonuç Olarak: Ne Düşünüyorsunuz?

Bu yazı boyunca DKAB dersinin zorunlu olup olmaması gerektiğini farklı bakış açılarıyla ele almaya çalıştım. Şimdi sizlere sorum: **DKAB dersi sizin için ne kadar önemli?** Sizce bu ders zorunlu olmalı mı, yoksa öğrencilerin kendi isteklerine bırakılmalı mı? **Toplumsal sorumluluk** ve **kişisel gelişim** açısından bu dersin etkisi nasıl şekillenir? Gerçekten bu derse olan zorunluluk, gençlerin hayatını pozitif mi yoksa negatif mi etkiler?

Fikirlerinizi, deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi paylaşarak bu tartışmayı daha da derinleştirebiliriz. Haydi, bakalım kimler bu konuda fikir paylaşmaya hazır!