Danıştay sonucu daha açıklanmadan taraflardan birinin eline geçti

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Danıştay sonucu daha açıklanmadan taraflardan birinin eline geçti Demirci Eğitim Vakfı bünyesinde kurulan İstanbul Arnavutköy Üniversitesi’ne YÖK, gerekli kaideleri taşımadığı sebebi öne sürülerek müsaade vermedi. Kurulması planlanan üniversitenin binaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce mühürlendi. Uygulama ve Nazım İmar Planları ise yönetim mahkemesine taşındı. İstanbul 5. Yönetim Mahkemesi ve İstanbul 8. Yönetim Mahkemesi, ilgili kurumlardan alınan yazılar ve hazırlanan eksper raporu daha sonrası imar planlarını iptal etti. Anılan kararları, bir üst mahkeme pozisyonundaki istinaf mahkemesi ise onadı.

KARARI ELDEN ALDI

İstinaf mahkemesinin onaması daha sonrası karar Danıştay’a taşındı. Bu yılın başında belgeye bakan Danıştay 6. Daire’de farklı bir gelişme yaşandı. Karar, UYAP’a dahi girilmeden davalı Demirci Eğitim Vakfı avukatı Melik Döngelci’nin eline geçti. Av. Döngelci’nin, sonucu lokal mahkemeye ve belediyeye göndermesi ile kriz ortaya çıktı.

ŞAİBELE BİR BİÇİMDE ALINDI

Davacı tarafta yer alan iş insanı Adnan Demirci, “Bu durum şaibeli” diyerek Yargıçlar ve Savcılar Kurulu’na (HSK) müracaatta bulundu. HSK müracaat dilekçesinde, lokal mahkemenin bozma sonucunın, üye hâkim Mehmet Gökpınar haricinde oy oldukçaluğu ile alındığı kaydedildi. “Eşitlik prensibine muhalif hareket edildi. Adil yargılanma hakkım ihlal edildi” denilen dilekçede, Danıştay 6. Daire’nin 30 Haziran’da verdiği sonucun, UYAP’a düşmeden taraflara da bildiri edilmeden davalı taraf avukatının eline geçmesinin şaibeli olduğu savunuldu.

RAPOR DA UYAP’A KONULMADI

sonucu ne kendilerinin ne ilgili mahallî mahkemelerin bakılırsabildiğine işaret eden iş insanı Adnan Demirci müracaat dilekçesinde, “Davalı taraf, Danıştay sonucunı şaibeli bir biçimde elde etti” dedi. Müracaat dilekçesinde, Danıştay süreci devam ederken belgeye, davalı tarafın Yıldız Teknik Üniversitesi’nden aldığı uzman raporunu da sunduğu bu raporun da UYAP’da görülemediği belirtilerek, “Davalı taraf rapor sundu ancak, nasıl oluyorsa biz bu raporu goremedik. Bilgimiz haricinde evraka uzman görüşü sunuldu” dedi.

‘GÖREVİ BERBATA KULLANDILAR’

Danıştay 6. Daire’de nazaranvli lider ile Mehmet Gökpınar haricindeki üyeler ile kalem bakılırsavlilerinin misyonu berbata kullanma cürmü işledikleri savunularak HSK tarafınca gerekli soruşturmanın yapılması istendi.

BİR HAKİM ŞERH KOYDU

Kaçak yapıldığı için mühürlenen Arnavutköy Üniversitesi inşaatına ait Danıştay 6. Daire’de görülen davada, Lider Emin Sınmaz, Üye Yargıçlar Ekrem Özübek, Binnaz Mahioğlu ile Ahmet Murat Altuğ, istinaf mahkemesi sonucunın bozulmasına karar verdi. Üye hâkim Mehmet Gökpınar ise oy oldukcaluğu ile alınan karara muhalefet şerhi koydu.

Ne olmuştu?

Mahkemenin ruhsat iptali ile bir arada yerleşke inşaatı mühürlenmişti. Yerleşke alanında bulunan ve 2009’da inşa edilen 6 villanın tadilat ruhsatı ile yapılan yeni binaların yanı sıra İBB yerleşke alanında kaçak bir tünelin inşa edildiğini tutanak altına almıştı. 10-12 metre uzunluğundaki tünelin, kamuya ilişkin sokağın altından geçtiği belirlendi. Danıştay’ın bozma sonucu daha sonrası kelam konusu inşaata bir daha faaliyete başlandığı öğrenildi. Fakat İstanbul Bölge Yönetim Mahkemesi Dördüncü Yönetim Dava Dairesi’nin geçen 12 Ekim’de verdiği karar daha sonrası binadaki faaliyetlerin bir daha durdurulması gündemde. Öte yandan Demirci Eğitim Vakfı’nın kurucularından Mustafa Demirci ise, hakkındaki “hileli iflas” tezi ile gündeme gelmişti.