Crakers Pizza personeli: Maaşımı istedim boğazımı sıktılar

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Crakers Pizza personeli: Maaşımı istedim boğazımı sıktılar Crakers Pizza’nın İstanbul’daki Metropol AVM, Küçükyalı, Göztepe, Meydan AVM, Ataşehir, Ümraniye şubelerinde çalışan çalışanların maaşları kelam verilmesine karşın aylardır ödenmiyor. 4 ay evvel şirketin, çalışanlara maaşlarını vereceğine ait verdiği kelamın müddeti bir hafta evvel bitti. Lakin hiç bir personel maaşını alamadı. Emekçiler emeklerinin karşılığını ne olursa olsun alacaklarını söylemiş oldu.

BİRİNCİ İFŞA PERSONELDEN: OYALADILAR…

Personellerin anlatımına göre işverenler birinci başta durumun duyurulmaması için tehdit etti. Lakin çalışanlardan biri geçtiğimiz yıl durumu kabul etmeyerek iş yerini ifşa etti. Kurumda yaşananları toplumsal medyada duyuran çalışanlardan Gülistan Silinsin, işletmede yalnızca 20 gün çalıştı. Lakin içerde birfazlaca arkadaşının maaşını alamamasına ve sigortalarının eksik yatırılmasına reaksiyon gösteren Silinsin, şunları söylemiş oldu: “İşe birinci girdiğim an hiç kimsenin keyifli olmadığını gördüm. Bunun niçinlerini sorduğumda emekçilerin maaşlarını alamadıklarını öğrendim. İşveren, herkese farklı kelamlar veriyordu fakat kimsenin maaşını yatırmıyordu. Aylarca oyaladılar bizi. Bunu duyuracağımı söylemiş olduğim vakit, ‘Ne yaparsan yap’ dediler. Toplumsal medyadaki paylaşımımın akabinde maaşların taksitlere bölünerek yatırılacağı söylendi. Bunu da kabul ettik. Maaşlarımızın şu ana kadar yatırılması gerekiyordu ancak bir daha kelamlarında durmadılar. Ne kıymetine olursa olsun ben bu maaşımı alacağım. Bu durum bizim için artık bir onur problemi haline geldi.”

‘PARAMI İSTEDİĞİM İÇİN BOĞAZIMI SIKTI, KÜFÜR ETTİ’

Oktay Duran Sivridağı da kendi motoruyla paket servisinde çalışan personellerden biri. Bir gün işverenin kendisini arayarak, “Artık seninle çalışmayacağız” söylemiş olduğini aktaran Sivridağı, “bu biçimde paramı verin” dedi lakin parasını istediği için darp edildi, mahkemelik oldu. Sivridağı yaşadıklarını şöyleki anlattı: “Orada tek paketçiydim günde 40 paket sattım. Günde bin 200 lira ciro yaptırdım. Pizza bile yiyemiyorduk. Günde bir tane hakkımız vardı. kimi vakit bunu bile yiyemiyordum. Bu şirkette yüzde 40 payı olan Ahmet Aşık, beni işten atınca paramı vermedi, isteyince küfür etti, boğazımı sıktı. Bunların hepsi hakkımı istediğim için… Sabah saat 10.00’dan gece saat 2.00’ye kadar çalıştım. Kendi motorumla çalıştığım için akaryakıt parasını da ben ödüyordum. Pandemide aslına bakarsan personel çıkarmak yasak, bu adamlar hem emekçiyi işten çıkardı, hem maaşlarımızı ödemedi, birebir vakitte sigortalarımızı yatırmadı…

İşverenlere seslenen Sivridağı şu biçimde devam etti: “Benim 2 buçuk yaşında kızım var. Sıkıntı koşullar altında motorculuk yaparak aileme bakmaya çalıştım. Ben işverenlere artık bizi mağdur etmeyin diyorum. Bizi çalıştırıyorsanız hakkımızı verin. Hakkımızı alalım ki yaşayabilelim. Siz işverenler yalnızca kendinizi düşündüğünüz için bu ülke hiç bir vakit gelişmeyecek. Bizim kaygımız yaşamak, emeğimizin karşılığını almak.”

‘İŞÇİLERİN MAAŞINI ÖDEMEK ZORUNDASINIZ’

Personel Hareketi Uyumu, Emekçi Bayan Meclisleri ve Crakers Pizza Uyumu ise emekçilerin yanında olduklarını belirterek ortak açıklama yaptı: “20 personelin 70 bin TL’lik alacağını ödemeden faaliyetlerine devam eden bu şirket, tıpkı tüm işverenler üzere ‘paramız yok, ödeyeceğiz’ cümlesinden öteki bir şey anlatmadı. Crakers Pizza’nın ‘yaşam standartlarından’ vazgeçmeyen işverenlerinin ödeme zorluğu çekmesi inandırıcı değil. Şubeleri çalışıyor, eminiz ki kasaları dolu. Fakat onlar çalışanlara ‘sıkışıklık’ anlatmaya çalıştı. Emekçi maaşı işverenler için ekstra bir harcama değildir. Öteki tüm kalemlerdilk öncelikli olması gereken en temel borçtur. Bu bir sıkışıklık değil pandemi fırsatçılığıdır. İş yeri açıp işletmek, mecburilik değil tercihtir. Çalışanların maaşlarını ödeyemiyorsanız iş yeri açmak zorunda değilsiniz. Biz sizin kârınıza ortak değiliz. Cebinizi doldurduğunuz günlerde kârınızı bölüşmedik. Bu sebeple emekçilerin maaşlarını ödemek zorundasınız.”