Boğaziçi akademisyenleri: Seçilmiş dekanların misyonlarına iade edilmesini talep ediyoruz

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Boğaziçi akademisyenleri: Seçilmiş dekanların misyonlarına iade edilmesini talep ediyoruz Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafınca atanan Rektör Naci İnci, Fen Edebiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Hasret Berk Albachten, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanı Prof. Dr. Metin Ercan ve Eğitim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt’un dün YÖK sonucuyla nazaranvden alınmasıyla ilgili Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bugün fakültelerin önünde birer açıklama yaptı.

Kuzey Yerleşkede Eğitim Fakültesi önünde saat 11:30’da toplanan Eğitim Fakültesi’nde nazaranvli akademisyenler, yaptıkları açıklamada oy oldukcaluğu ile seçilmiş dekanları Prof. Dr. Yasemin Bayyurt’un muvaffakiyetle yürüttüğü misyonuna iade edilmesini talep ettiler. 1 Ocak 2021 tarihinden beri üniversiteye yapılan müdahalelerin telafisi güç ziyanlara niye olduğunu belirten akademisyenler, açıklamalarının akabinde Güney Yerleşkede başka dekanları misyondan alınan öteki iki fakültenin akademisyenlerinin yapacakları açıklamaya katılmak için Güney Yerleşkeye yürüdüler.

Eğitim Fakültesi akademisyenlerinin açıklaması:

“Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt 18 Ocak 2022 tarihindeki YÖK toplantısında alınan karara istinaden 19 Ocak günü mesai bitiminde Rektörlük tarafınca bakılırsavinden alındı. Dekanımız Fakülte öğretim elemanlarının büyük çoğunluğunun oylarıyla seçilmiş ve Eylül 2020’den bugüne dek bakılırsavini üniversitemize yakışır bir biçimde, büyük bir özveri ve muvaffakiyetle yerine getirmiştir. Alınan bu sonucun 1 Ocak 2021’den beri üniversitemize yapılan müdahalenin devamı niteliğinde olduğunu düşünüyor ve bu durumu kabul edilemez buluyoruz. Daha evvel tekraren belirttiğimiz üzere bu müdahalelerin üniversitemizin eğitim ve araştırma faaliyetlerinde büyük bir tahribata yol açtığını kamuoyuna bildirmeyi vazifemiz olarak görüyoruz. Dünya çapında akademik saygınlığı olan Fakültemiz tam 40 yıldır ülkemize son derece donanımlı eğitimci ve akademisyenler yetiştirmekte ve çeşitli topluma hizmet uygulamaları yürütmektedir. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri olarak bizler seçilmiş dekanımızın en kısa müddette vazifesine iade edilerek bu kamu ziyanından dönülmesini ve Üniversitemize yönelik hukuksuz uygulamaların sonlandırılmasını talep ediyoruz. – Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Akademisyenleri”

Birebir saatte Fen – Edebiyat Fakültesi akademisyenleri de Güney Yerleşkedeki Fen – Edebiyat Fakültesi önünde, oy fazlacaluğu ile seçilmiş fakülte dekanı Prof. Dr. Hasret Berk Albachten’in bakılırsavden alınmasının 1 Ocak 2021’den beri üniversitelerine yapılan müdahalenin devamı niteliğinde olduğunu, kabul edilemez bulduklarını tabir ettikleri bir açıklama yaptılar. Akademisyenler, açıklamalarının akabinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ndeki (İİBF) meslektaşlarının açıklamasına katılmak üzere İBBF binasının önüne yürüdüler.

Fen – Edebiyat Fakültesi akademisyenlerinin açıklaması:

“Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasret Berk Albachten 18 Ocak 2022 tarihindeki YÖK toplantısında alınan karara istinaden 19 Ocak günü mesai bitiminde Rektörlük tarafınca misyonundan alındı. Dekanımız Fakülte öğretim elemanlarının büyük çoğunluğunun oylarıyla seçilmiş ve 24 Eylül 2020’den bugüne dek bakılırsavini üniversitemize yakışır bir biçimde, büyük bir özveri ve muvaffakiyetle yerine getirmiştir. Alınan bu sonucun 1 Ocak 2021’den beri üniversitemize yapılan müdahalenin devamı niteliğinde olduğunu düşünüyor ve bu durumu kabul edilemez buluyoruz. Daha evvel tekraren belirttiğimiz üzere bu müdahalelerin üniversitemizin eğitim ve araştırma faaliyetlerinde büyük bir tahribata yol açtığını kamuoyuna bildirmeyi bakılırsavimiz olarak görüyoruz. Dünya çapında akademik saygınlığı olan Fakültemiz 50 seneyi aşkın müddettir ülkemize son derece donanımlı mezunlar yetiştirmekte ve çeşitli topluma hizmet uygulamaları yürütmektedir. Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri olarak bizler seçilmiş dekanımızın en kısa müddette nazaranvine iade edilerek bu kamu ziyanından dönülmesini ve Üniversitemize yönelik hukuksuz uygulamaların sonlandırılmasını talep ediyoruz. – Boğaziçi Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Akademisyenleri”

Fotoğraf: Tolga Sütlü

Öteki fakültelerden akademisyenlerin de iştiraki ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi akademisyenleri de saat 12:00’da kendi fakülte binalarının önünde seçilmiş dekanları Prof.Dr. Metin Ercan’ın bakılırsavden alınmasına dair açıklamalarını yaptı. Akademisyenler, dekanlarının vazifeden alınarak fakültelerinin bu türlü yıpratılmasını, hukuksuz ve yordama muhalif uygulamalarla eğitim ve araştırma ortamının sekteye uğratılmasını, öğrencileri ve ülke ismine kabul etmediklerini belirttiler ve Prof. Dr. Metin Ercan’ın acilen vazifesine iade edilmesini talep ettiler.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi akademisyenlerinin açıklaması:

“Bizler, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri olarak, oylarımızla seçilmiş, ataması gerekli heyetlerden geçerek YÖK tarafınca yapılmış ve bir yılı aşkın bir müddetdir vazifesini büyük bir muvaffakiyet ve özveriyle yürüten fakülte dekanımız Prof. Dr. Metin Ercan’ın 18 Ocak 2022 tarihindeki bir YÖK toplantı sonucuna istinaden Rektörlük tarafınca nazaranvden alınmış olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Yordama uygun olarak atanmış bir dekanın, hiç bir yasal münasebet olmadan nazaranvden alınması hukuka, adalete ve yönetişim prensiplerine alışılmamıştır. Bu tıp doruktan inme müdahaleler Anayasada teminat altına alınmış bulunmasına karşın işlevsizleştirilen üniversite özerkliğimize vahim bir darbe daha vurmakta, 2 Ocak 2021 tarihinden beri üniversitemizin ortasında bulunduğu idare ve meşruiyet krizini de bir kere daha gözler önüne sermektedir. 50 yıllık bir kamu üniversitesi geçmişi olan Boğaziçi Üniversitesi’nin, nitelikli eğitim ve araştırmalarıyla Türkiye’nin önde gelen fakültelerinden birisi olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin bu türlü yıpratılmasını; hukuksuz ve adaba ters uygulamalarla eğitim ve araştırma ortamının sekteye uğratılmasını, öğrencilerimiz, kurumumuz ve ülkemiz ismine kabul etmiyoruz. İİBF dekanımızın derhal bakılırsave iadesini ve oluşan kamu ziyanının acilen telafi edilmesini talep ediyoruz.
Kamuoyuna hürmetle duyururuz. – Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Akademisyenleri”

Fotoğraf: Tolga Sütlü

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri üç fakültenin önünde yapılan açıklamaların akabinde Güney Meydanda haftanın her iş günü saat 12:15’te gerçekleştirdikleri akademisyen nöbetlerini tuttular. (HABER MERKEZİ)