AYM’den çift maaş sonucu: Cumhurbaşkanlığı sonucu iptal edildi

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
AYM’den çift maaş sonucu: Cumhurbaşkanlığı sonucu iptal edildi Anayasa Mahkemesi 16 Mayıs 2020 tarihindeki Cumhurbaşkanlığı sonucu’nın (CBK) bir hususunu Anayasa’ya muhalif bularak iptal etti. İptal edilen unsur, Merkez Bankası Banka Meclisi üyeliği ile öğretim üyeliği nazaranvlerinin birleştirilebilmesini öngörüyordu.

Anayasa’ya bakılırsa bilhassa kanunla düzenlenmesi gereken konularda Cumhurbaşkanlığı sonucu çıkarılamayacağı vurgulanan Yüksek Mahkeme sonucunda, “Anayasa’da CBK’larla düzenleneceği özel olarak öngörülen hususlara ait olmayan kuralın Anayasa’nın 104. Unsurunun on yedinci fıkrasının üçüncü cümlesini ihlal ettiği anlaşılmaktadır” değerlendirmesine yer verdi.

ÜÇ ÜYE İTİRAZ ETTİ

Karara karşı oy kullanan üyeler Rıdvan Güleç, Selahaddin Menteş ve İrfan Fidan; ortak karşı oy münasebetlerinde Merkez Bankası’nın bir kamu kurumu olarak kıymetlendirilmesi gerektiğini savunarak, öğretim üyelerinin Yükseköğretim Kanunu’na bakılırsa kamu kurumlarında bakılırsavlendirilebileceğini belirtti.

KARARDAN 3 GÜN daha sonra SEÇİLMİŞTİ

Resmi Gazete’de 16 Mayıs’ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı sonucu’ndan 3 gün daha sonra İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Elif Haykır Hobikoğlu Merkez Bankası Banka Meclisi’ne seçilmişti. Hobikoğlu’nun atanması, eski MHP Milletvekili Mustafa Haykır’ın kızı olması niçiniyle de dikkat çekmişti. Atama sonucu “kişiye özel düzenleme” olarak eleştirilmiş, CHP de atamaya destek oluşturan CBK’nın iptali sitemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. (ANKA)