Ayasofya’nın ‘İmparatorluk Kapısı’ tahrip edildi

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Ayasofya’nın ‘İmparatorluk Kapısı’ tahrip edildi Ayasofya Camisi’nin tarihi ‘İmparatorluk Kapısı’ tahrip edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Becerikli Polat, “Bu tahribatı yapan kişi yahut bireyler kamera kayıtları ile tespit edilmeli. 1. Derece tarihi yapı Ayasofya’ya taammüden ziyan vermeleri niçiniyle husus savcılığa taşınmalı” kelamlarıyla reaksiyon gösterdi.

‘ÖZEL BİR GAYRET İLE TAHRİP EDİLMESİ ÇOK ACI’

Polat, Sanat Tarihi Derneği’nin bahse ait toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımı alıntılayarak şöyleki dedi: “Ayasofya’nın tarihi kapısının özel bir efor ile tahrip edilmesi epeyce acı. Bu tahribatı yapan kişi yahut bireyler kamera kayıtları ile tespit edilmeli. 1. Derece tarihi yapı Ayasofya’ya taammüden ziyan vermeleri niçiniyle husus 2863 sayılı Kanun 65. hususu uyarınca savcılığa taşınmalı. Bu süreç tarihi yapıya taammüden ziyan verme ve tahrip etme kabahatidir. Kanunda karşılığı ‘iki yıldan beş yıla kadar mahpus ve beş bin güne kadar isimli para cezası’dır.”

‘BÜYÜTÜLECEK BİR ŞEY YOK’ DEDİLER’

Sanat Tarihi Derneği’nin toplumsal medya hesabından yapılan açıklama şu biçimde:

“Gelen bir şikâyet fotoğrafı üzerine bu akşam (18.04.2022) saat 20.45 civarı Ayasofya Mescidinin, tarihi ‘İmparatorluk Kapısının’ o biçimde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine isminin Talip Beyefendi olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın Sorumlu Müdürü olduğunu belirten şahsın kan donduran konuşmasına şahit oldum maalesef. Birinci dereceden tarihi eser olan Ayasofya’ya ziyan vermenin kanunen kabahat olduğunu belirtip, tutanak tutularak kameralardan cürümlünün teslim olmasını talep ettim.

Ama komik bir biçimde kamera kayıtlarının olmadığını ve aslına bakarsanız büyütülecek bir şey olmadığını kendilerinin orayı tamir edeceklerini söylemiş oldu. Hatta bu türlü olmaz cürümlünün bulunması İçin Savcılığa başvuracağımızı söyleyince ise makus niyetli olduğumuzu ve olay çıkarmak istediğimizi söylemiş oldu. bu biçimde bir şahsın dünyanın en kıymetli mimari yapıtlarından Ayasofya Camisi’nden sorumlu olmasını asla kabul etmiyoruz ve de etmeyeceğiz. Hem tarihi kapıya ziyan verenlerin tespit edilmesi için tıpkı vakitte bu şahsın bir an evvel bu bakılırsavden uzaklaştırması için başka ayrı şikayetçi olacağız.” (HABER MERKEZİ)