Aşı yapmadan ‘yapmış üzere gösteren’ hemşire için 241 yıl mahpus istendi

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Aşı yapmadan ‘yapmış üzere gösteren’ hemşire için 241 yıl mahpus istendi İzmir’de bir hastanede bakılırsavli hemşire hakkında “aşı yapmadığı biçimde yapmış üzere göstermek” suçlamasını içeren iddianame kabul edildi. Hemşire ve anlaştığı 13 kişi hakkında mahpus cezası istendi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafınca hazırlanan iddianame İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edildi. Vilayet Sıhhat Müdürlüğü davada “suçtan ziyan nazarann taraf” olarak yer alıyor.

İDDİANAMEDE NELER VAR?

İddianamede yer alan bilgilere göre, kentteki bir eğitim ve araştırma hastanesinde hemşire olan R.K.Y. diğer ünitede bakılırsavli olduğu biçimde, yakınlarının Covid-19 aşısı yaptırmak için geleceğini belirterek “Covid-19 aşı birimi”nde vazife aldı. R.K.Y. 11 Ağustos 2021’de hastaneye gelen bireye aşı yapmadığı biçimde sistemde “aşı yapılmış” üzere gösterdi ve bu teknikle şahıslardan para tahsil etti. Durumun, öbür bir hemşirenin ihbarıyla ortaya çıkarıldığı tabir edildi.

Argümanlara göre hemşire R.K.Y’nin, 13 şahısla “Covid-19 aşısı yapmadan kayıtlarda yapılmış üzere gösterme” konusunda anlaştı. Birtakım şahıslardan para alan hemşire, 7 şahsa aşı uygulamadığı biçimde uygulanmış üzere gösterdi, başkalarında ise hareket teşebbüste kaldı. Savlar WhatsApp yazışmaları ve para hareketlerine dayandırıldı.

241 YILA KADAR MAHPUS İSTEMİ

İddianamede, R.K.Y. hakkında 13 sefer “rüşvet almak”, 7 kere “bilişim sistemine hukuka alışılmamış bilgi yerleştirme ve sistemdeki bilgileri değiştirme” ve 8 defa de “kamu malına ziyan verme” hatalarından 69 yıl 2,5 aydan 241 yıl 6 aya kadar mahpus cezası istendi.

13 sanık hakkında da “rüşvet vermek”, “bilişim sistemine hukuka karşıt data yerleştirme ve sistemdeki bilgileri değiştirme” ve “kamu malına ziyan verme” üzere cürümlerden cezalar istendi.

R.K.Y’nin telefonunda yapılan incelemede, kendilerini aşı yaptırmış üzere göstermek isteyenlerle bilgi akışı için bir WhatsApp kümesi kurulduğu argüman edildi. Hemşirenin bu kümede bulunan şahıslara “Lütfen ismimi sessiz zikredin”, “Arkadaşlar, iğnenin ucu küçük, emniyetteyiz ve inançtayız, tamam mı?”, “Aşı odasına elimde bir dolu bir boş enjektörle giriyorum, dolu enjektörü çöpe atıyorum, boş enjektörü aşı bölgesine uygulama yapıyorum” formunda iletiler gönderdiği aktarıldı.

DURUŞMA 12 MAYIS’TA

İddianamede, hemşirenin bu iş için şahıslardan 189 lira tahsil ettiği, banka hesap hareketleri ile bunun ispatlandığı belirtilen iddianamede, aşı yaptırmış üzere gösterildikleri öne sürülen şahısların tabirlerine de yer verildi.

Sanıklar 12 Mayıs’ta hakim karşısına çıkacak.

Hemşire R.K.Y. İzmir’de 13 Ağustos 2021’de aşı yapmış üzere göstererek yapmadığı ve geçersiz aşı kartı oluşturulmasına imkan sağladığı ileri sürülerek tutuklanmıştı. Vilayet Sıhhat Müdürlüğü de hususa ait idari inceleme başlatmıştı. (AA)