Anastasiadis’den Tatar ve öteki KKTC yetkililerine Kıbrıs pasaportu tehdidi

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Anastasiadis’den Tatar ve öteki KKTC yetkililerine Kıbrıs pasaportu tehdidi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs’ın kuzebir daha yaptığı ziyarette kapalı Maraş’ın bir kısmının daha açılacağını açıklamasına reaksiyonlar sürüyor. Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Maraş açıklamasının ve adada iki devletli tahlilin bir daha gündeme getirilmesinin BM Güvenlik Kurulu kararlarını ihlal ettiğini söylemiş oldu; KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar dahil bir dizi Kıbrıslı Türk yetkilinin Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarının geri alınmasını da içeren birtakım yaptırımları gündeme getirdi. Anastasiadis, Rum gazetesi Fileleftheros ile söyleşisinde federal tahlilin kırmızı çizgileri olduğunu da vurguladı.

‘İSTERLERSE MAHKEMEYE GİTSİNLER’

Kıbrıs’ın kuzeyinde yayın yapan Yeni Nizam gazetesinin aktardığı söyleşide Anastasiadis, son gelişmeler daha sonrasında kimi tedbirler düşündüklerini fakat bunların yasal, yani anayasa ve Yeşil Çizgi Tüzüğü protokolüyle uyumlu olmasını istediklerini söylemiş oldu. Anastasiadis “Bazı tedbirler benimsenebileceğini düşünüyorum. Sorgulamak isteyenler de mahkemeye gitsin” dedi.

‘TAKSİM PROPAGANDASI YAPAN BİRİ PASAPORTA SAHİP OLAMAZ’

“Geçiş noktalarında kısıtlamaktan mı kelam ediliyor” sorusuna olumsuz yanıt veren Anastasiadis, şu biçimde devam etti: “Seyahat evraklarını geri almaktan kelam ediyorum. Anayasa, anayasal nizama bağlılığı ve ülkenin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü savunmayı öngörüyorken Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımayan, ayrılıkçılık ve ülkeyi taksim etme lehine propaganda yapan biri Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportuna sahip olamaz.”

‘SADECE TATAR DEĞİL, LİSTE KAPSAMLI’

Anastasiadis, “Ersin Tatar’ı mı kastediyorsunuz” sorusuna da “Yalnız onu değil, kapsamlı bir isim listesi var” karşılığını verdi. “Gerekirse mahkemeye başvursunlar derken, etkilenenleri mi kast ediyorsunuz?” sorusuna karşılık da, “elbet. Hareketimizin yasadışı olduğunu düşünürlerse mahkemeye başvursunlar. Bütün Kıbrıslı Türklerden değil, (kuzeydeki) rejimin mevcut kişiselyetlerinden ve yetkililerinden kelam ediyoruz” dedi.

‘ERDOĞAN’IN TOPRAĞA DAİR YENİ EMRİVAKİ DAYATMA ÇABASI’

Rum önder, iki devletli tahlil davetlerine da karşı çıkarak federal bir devletin kırmızı çizgileri olduğunu da belirtti. Maraş’la ilgili tansiyonu ‘Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın toprağa dair yeni emrivakiler dayatma çabası’ diye niteleyen Anastasiadis, kırmızı çizgilerini şu sözlerle sıraladı: “İki devletli tahlil ya da yasadışı bir oluşumun egemenliğinin tanınması kelam konusu değildir; BM parametreleri ve Kıbrıs probleminin tahlil formuyla ilgili kararlarda söz edilenlerin haricinde Kıbrıs meselesinde hiç bir görüşme yapılamaz; Tek maksat –Kıbrıs probleminin tahlili aracılığıyla-işleyebilir, sürdürülebilir, federal bir devlet kurmaktır.”

MARAŞ’TA YANLIŞ BİR ADIM MEZAR TAŞI OLUR

Anastasiadis, kapalı Maraş’ta atılacak yanlış bir adımın Kıbrıs meselesine mezar taşı olacağı yorumu da yaptı. “Kapalı Maraş’ın yasadışı rejime bir çeşit tabi kılınması kelam mevzusudur” tabirlerini kullanan Anastasiadis, Maraş’ın statüsünde değişiklikte ısrar edilmesinin, kıymetli müzakere başlıklarından biri olan ve [BM Genel Sekreteri] Guterres Çerçevesi’nde de yer alan Toprak başlığını etkisiz hale getireceğini belirtti. Anastasiadis, “Mülkiyeti, garantileri, güvenliği ve tahlil bekleyen bir dolu mevzuyu göz gerisi etmemekle birlikte, esas sorunlardan biri toprak düzenlemeleridir” dedi.

‘TÜRKİYE MÜDAHALE HAKKININ KORUNMASINDA ISRAR ETTİ’

Rum başkan, Türk tarafıyla müzakereler konusundaki eleştirel bir soruya karşılığında da “Türkiye müdahale hakkıyla garantilerin korunmasında ısrar ediyordu, Yunanistan garantilerin kaldırılmasını ve askerin çekilmesini istiyordu” dedi.

Anastasiadis, “Acaba bizi bu noktaya kadar getirebilecek tehlikeler gerçek değerlendirilmedi mi?” sorusuna şu karşılığı verdi: “Yani Genel Sekreter’in 28 Eylül raporunda söz ettiklerine bakmadan Crans Montana’da Türkiye’nin sunduklarını kabul mü etmeliydim? İç konularda kıymetli ilerlemeler kaydedildiğini Genel Sekreter kendisi söylüyor. Bilhassa de idare, yetki paylaşımı ve aktif iştirak hususlarında. Genel Sekreter’in raporunda objektif olmayan şey şu ki bunu söylemekte tereddüt etmiyorum; garantör güçlerin olumlu olduğuydu ki bu gerçeğe büsbütün yabancı bir şeydi. Zira Türkiye müdahale hakkıyla garantilerin korunmasında ısrar ediyordu, Yunanistan garantilerin kaldırılmasını ve askerin çekilmesini istiyordu. Kıbrıs’ı yahut Kıbrıslı Türkleri Türkiye’nin denetimli modülü haline getirecek bir şeyi kabul mü etmeliydim?” (Yeni Düzen)