Ali Erbaş: Vakit zaman ‘günaydın’ diyorum

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Ali Erbaş: Vakit zaman ‘günaydın’ diyorum Diyanet İşleri Lideri Ali Erbaş, 6 yıl evvel Yeni Şafak gazetesinde yazdığı ‘Ramazan Günlükleri’ yazısında, “günaydın” ve “tünaydın” tabirlerini, “Cahiliye periyodu adeti” olarak nitelendirmesi ile ilgili açıklama yaptı.

Yazısında, “Cahiliye devrinde birinin konutuna vardıkları vakit mahremiyete hürmet göstermez, ‘Sabahınız hayat olsun’ üzere kelamlar söylerlerdi. Bizde kimi kimselerin kullandığı, ‘Günaydın, tünaydın’ tabirlerine misal sözlerdi bunlar” tabirlerini kullanan Erbaş, bu sözlerin gündeme gelmesiyle ortaya çıkan yansıların akabinde Hürriyet muharriri Ahmet Hakan’a bir ileti gönderdi. Erbaş, yazıdaki tabirlerin yanlış anlaşıldığını belirterek, “Kaldı ki ben de vakit zaman tıpkı hitap halini kullanıyorum” dedi.

‘ASLA GÜNAYDIN DEMEYİN DEMEDİM’

Erbaş, Hakan’a yolladığı bildiride, “2015 yılında Yeni Şafak Gazetesi’nde yazdığım ramazan köşe yazılarından birinin başlığı ‘Aranızda Selamı Yayınız’ idi. Selamın tarihini anlatırken cahiliye periyodundaki selamlaşma adetinden Peygamberimizin selam tavsiyesine geçiş sürecini tabir etmiştim. Bahsin anlaşılması için günümüzden örnek vermiştim. Rastgele bir yerme niyetim asla olmamıştır. Ekte köşe yazımı gönderiyorum. Bunun haricinde hiç bir yerde ‘Günaydın demek cahiliye adetidir’ ya da ‘Günaydın demeyiniz’ üzere bir kelamım asla olmamıştır. Kaldı ki ben de vakit zaman tıpkı hitap biçimini kullanıyorum. 6 sene evvelki bir yazıdan zorlama yaparak bu biçimde bir kanaate ulaşmak ve güya ‘Günaydın demeyin’ demişim üzere algı oluşturmak büyük haksızlıktır” dedi.