Akademisyen Hifzullah Kutum’a tahliye

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Akademisyen Hifzullah Kutum’a tahliye Ardıl Batmaz
ELAZIĞ –
Toplumsal medyada yaptığı ‘Şoreşa Îlonê hemû Kurdan pîroz be, Bijî Kurdistan’ (Eylül İhtilali tüm Kürtlere kutlu olsun. Yaşasın Kürdistan) paylaşımı münasebet gösterilerek rektörlük tarafınca açığa alınan Fırat Üniversitesi Araştırma nazaranvlisi Hifzullah Kutum, ‘örgüt propagandası yaptığı’ savıyla tutuklanmıştı. Kutum’un avukatı Diyarbakır Barosu Eski Lideri Mehmet Emin Aktar, yaptıkları itiraz üzerine tahliye sonucu çıktığını belirterek, “Propaganda teziyle tutuklanmıştı. Hakkında iddianame düzenlendi ve dava açıldı. İtirazımı davayı açan Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi kıymetlendirdi ve tahliyesine karar verildi. Rutin süreçler bittikten daha sonra özgür bırakılacak” dedi.
Aktar, akademisyen Kutum’a yönelik rektörlük tasarrufunu ise idari yargıya taşıyacaklarını söylemiş oldu.

NE OLMUŞTU?

Toplumsal medyada yaptığı paylaşım niçiniyle Kutum hakkında açılan soruşturmada evvel ihtar cezası verildi. Kutum’un cezaya yaptığı itiraz, Dekan Vekili Prof. Dr. Kenan Peker tarafınca reddedildi. Yaptığı paylaşımlar niçiniyle savunması istenen Kutum’a, paylaşımı ne emelle yaptığı ve görselde yer alan sözün “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin toprak bütünlüğüne ve hudut güvenliğine yönelik bir tehdit/kasıt içerip içermediği” soruldu.

Kutum savunmasında, “Türkiye Cumhuriyeti ile Kürdistan Bölgesel İdaresi içinde gerçekleşen resmi temaslarda, görselde yer alan Kürdistan tabirinin ve bayrağının kullanıldığını” söylemiş oldu. Ek olarak ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kürdistan Demokrat Partisi Lideri Mesud Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani’yle olan resmi temaslarındaki karelerde yer alan ‘Kürdistan’ sözü ve bayrağını hatırlattı. Rektörlük tarafınca evvel açığa alınan Kutum, daha sonrasında ise emniyet takımları tarafınca gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.