AK Parti’den avukatlık teklifi: ‘Amaç 2 No’lu baroları korumak’

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
AK Parti’den avukatlık teklifi: ‘Amaç 2 No’lu baroları korumak’ ANKARA – AK Parti, ‘fazlacalu baro yasası’ daha sonrası Ankara ve İstanbul’da kurulan yeni barolara isimli yardım ödenek takviyesini artıran ve ‘stajyer avukatlara’ yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifini Avukatlar Günü’nde Meclis’e sundu.

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB), TBMM’de siyasi parti ziyaretlerinden bir gün daha sonra açıklanan kanun teklifini tenkitlere niye oldu. TBB, yasa teklifi için ‘ihtiyaçtan uzak’ değerlendirmesinde bulundu. Barolar ise teklifin 2 No’lu baroları korumak hedefi taşıdığı görüşünde.

İSİMLİ YARDIM ÖDENEĞİNE PUANLAMA SİSTEMİ

AK Parti Küme Başkanvekili Cahit Özkan ile 44 milletvekilinin imzasını taşıyan ‘Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne nazaran birden çok baronun bulunduğu vilayetlerde her bir baro tarafınca ‘adli yardım bürosu’ oluşturulacak. Bu barolara ödenek dağıtımında puanlama sistemi uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafınca Türkiye Barolar Birliği hesabına aktarılan ödeneğin dağıtımında puanlama temel alınacak. Puanlama, baroların üye sayısı ve bulundukları ilin nüfusu baz alınarak yapılacak. Her beş bin nüfus için tespit edilecek toplam puanın yüzde 40’ı, o vilayette bulunan barolar içinde eşit olarak paylaştırılacak. Kalanı ise o vilayette levhaya kayıtlı toplam avukat sayısına bölündükten daha sonra elde edilen sayının her baronun üye sayısına çarpımı sorucu elde edilecek puana nazaran dağıtılacak.

SİGORTALI İŞ STAJA PÜRÜZ TEŞKİL ETMEYECEK

Teklif nazaran; avukatlık stajına fiilen mani olmamak kuralıyla rastgele bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajının yapılmasına mahzur olmayacak. Hâkim ve savcılar ile adayları hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının takım ve konumlarında nazaranv yapanlar, bakılırsavleri sırasında avukatlık stajı yapabilecek. Bu şahıslar, avukatlık stajı boyunca aylıksız yahut fiyatsız müsaadeli sayılacak ve bu vakitte yıllık müsaadelerini kullanabilecek.

TBB: TEKLİF TATMİN EDİCİ BİR İÇERİK VE DÜZENLEME DEĞİL

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Veli Küçük, kelam konusu kanun teklifinin tatmin edici bir içerik ve düzenleme olmadığı görüşünde. TBB olarak teklif açıklanmadan bir gün evvel AK Parti dâhil siyasi parti temsilcileriyle Meclis’te bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve avukatların problemlerine ait taleplerini ilettiklerini belirten Küçük, teklifte bu tarafta bir düzenlemenin yer almadığını söylemiş oldu.

Küçük “Avukatlar Günü’nde avukatların sıkıntılarına tahlil üreten bir kanun teklifi Meclis’e sunulsun isterdik ancak maalesef bu biçimde olmadı. Kamu avukatlarının özlük hakları, hukuksal sigorta sisteminin oluşturulması, avukatlara dönük uygulanan şiddet, avukat intiharları üzere problemlerin hiç biri bu düzenlemede yer almamış. Avukatların fazlaca daha önemli meseleleri var. Bu bakımdan gereksinime yanıt vermiyor. Görüşmelerden somut bir adım beklerken bu biçimde bir kanun teklifi bizi üzdü” dedi.

‘DÜZENLEMENİN HEDEFİ 2 NO’LU BAROLARI EKONOMİK MANADA GÜÇLÜ KILMAK’

TBB Genel Sekreteri Küçük’e nazaran kanun teklifinin emeli isimli yardım ödeneği üzerinden 2 No’lu baroları ekonomik manada kuvvetli kılmak ve bu yolla üye kazandırmak. Yapılmak istenen düzenlemenin hukuk sisteminde yer almasını gerçek bulmadığını belirten Küçük şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ankara ve İstanbul’daki 2 No’lu barolara avukat sayısı dikkate alınarak isimli yardımın eşit bir biçimde dağıtılması aslının ötesine giden, 2 No’lu barolara isimli yardım ödeneğinden daha fazla ödeme aktarmayı amaçlayan bir kanun teklifi bu. Yanlışsız olmayan bir düzenleme. Çağdaş hukuk devletinde olmayan bir düzenleme. Siyasi iktidarın tesiri altına alamadığı barolara karşı siyasi saiklerle hayata geçirilen oldukçalu baro projesinin devamı niteliğinde olan bu düzenlemeyle büsbütün 2 No’lu baroları ekonomik manada kuvvetli kılmak ve bu yolla o barolara üye kazandırmak amaçlanıyor.”

‘STAJYER AVUKATLARA ADALET BAKANLIĞI ÜZERİNDEN ÖDENEK SAĞLANABİLİRDİ’

Avukatların staj yaparken sigortalı bir işte çalışabilmesine imkan sağlayan düzenlemenin kısmen olumlu olsa da ‘ucu açık’ olduğuna dikkat çeken Küçük, şunları tabir etti:

“Kamuda çalışan ve staj yapma talebinde bulunan hukuk mezunlarıyla ilgili kıymetlendirme ve stajyer avukatların sigortalı bir işte çalışmasını öngoren husus gereğince açık değil. Bu haliyle sakıncalı ögeler taşıyabilir. Sigortalı çalışma kavramını bir fazlaca kişi vücut ve zihin gücüyle bir işyerinde çalışma olarak algılıyor; fakat mevcut düzenlemede kişinin fiilen orada bulunması zarurî olmayan yahut kaydı öge noktasında sigortalı görünmesi staja pürüz ögeler olarak görülüyor. Problem bir sermaye şirketinde sigortalı hissedar olan lakin aslında orada bulunması mecburî olmayan kişinin de staj yapmasına imkan sağlanmıyor. Bu açıdan düzenleme yarar sağlar lakin fiili çalışma ögesi kelam konusu olan çalışmalarda bu biçimde bir düzenleme epeyce yanlıştır. Bu düzenleme yerine Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak bir fon üzerinden stajyer avukatlara en azından taban fiyat ödenmesini sağlayan bir düzenleme yapılabilirdi. Bu bizim sunduğumuz teklifler içindeydı” dedi.

Küçük, TBB olarak kanun teklifiyle ilgili bir kıymetlendirme yapacaklarını tabir ederek düzenlemenin sakıncalarını, yaratabileceği ögeleri Meclis’te kümesi bulunan partilere iletme noktasında bir adım atabileceklerini söylemiş oldu.

‘İKİNCİ BAROYA ÖDENEK 4 KATTA FAZLA ARTIRILACAK’

İstanbul Barosu Lideri Mehmet Durakoğlu ise teklifin büsbütün 2 Nolu baroları muhafazayı amaçladığını söylemiş oldu. Çoklu baro maddesiyle İstanbul ve Ankara’da kurulan yeni baroların isimli yardım ödeneği üzerinden desteklenmek istendiğini tabir eden Durakoğlu, puanlama sistemin adaletsizlik yaratacağı görüşünde.

Durakoğlu’nun teklife ait görüşü şu biçimde: “İkinci baroların başka bir isimli yardım ofisi açma imkanı, büyüyemeyen ikinci baro üyelerine bir imkân sunulması üzere bir kanıyı barındırıyor. İstanbul Barosu’na kayıtlı 56 bin avukatın olduğu bir kentte 2 bin civarında üyesi bulunan bir baroya aktarılan isimli yardım mevcut sistemde düşük kalıyor. Zira isimli yardım transferi kentin nüfusu ve avukat sayısına nazaran yapılıyor. Yeni düzenleme devletin isimli yardım bağlamında Türkiye Barolar Birliği’ne, TBB’nin de barolara aktardığı fiyatların belirlenmesindeki puanlama sistemini değiştiriyor. Her beş bin nüfus için tespit edilecek toplam puanın yüzde 40’ı birebir vilayetteki iki baroya da eşit dağıtılıyor. Bu da İstanbul Barosu’nun isimli yardım ödeneğinden 3 buçuk milyon liranın ikinci baroya aktarılacağı manasına geliyor. İkinci baro üye sayısı ve nüfusa oranlaması bakımından isimli yardım ödeneğinden yüzde 4 buçuk alması gerekirken yeni düzenlemeyle bu oran yüzde 20’ye çıkıyor. Büsbütün ikinci baroyu koruyan bir değişiklik.”